خانه > ایرج ادیب زاده > گزارش > داستان آدمهای تبعید | |||
داستان آدمهای تبعیدایرج ادیبزاده، پاریسمشروح این گزارش را از «اینجا» بشنوید. آدمها و چیز (Les Hommes Et La Chose) داستان زندگیهای از دست رفته و آدمهای تبعیدی و دور از سرزمین مادریست.
پاسخ به این پرسش که کدام نوع هنری و بیان فرهنگی در جهان امروز، بیش از همه، مورد استقبال قرارمیگیرد چندان آسان نیست. چرا که هنرها نیز جهانی شدهاند و از مرز کشورها و زبانها فراتر میروند. نمونهی این جهانیشدن هنر را ،بخوبی میتوان در تاتر امروز ایران در مهاجرت دید. نمایش «آدمها و چیز»، نوشتهی ابراهیم مکی، بیش از سه سال است که در فرانسه به صحنه آمده، به نیو یورک رفته، در زبانهای فرانسه و فارسی تماشاگران بسیار داشته و بزودی هم به زبان انگلیسی در آمریکا، بریتانیا و دیگر کشورهای انگلیسیزبان به روی صحنه خواهد رفت. این نمایش چهل وپنج سال پیش در ایران نوشته شده است، اما گویی حکایت انسان امروز است. داستانِ آدمهاییست که دنبال چیزهای گمشدهی خود میگردند.
نمایش کمدیست و خندهدار. با این حال، محتوای آن تراژدی دردناک آدمهاست. طنزی تلخ، سیاه، خشن و دراماتیک. این نمایش، که نویسنده، کارگردان و بازیگرانش ایرانیاند، حالا مخاطبان خود را در سرزمین «مولیر» نیز پیدا کرده است. تماشاگر در حال خنده، در لحظه به خود میگوید: این وضعیت براستی دهشتناک است نه خندهدار. ابراهیم مکی، نمایشنامهنویس شناخته شدهی ایرانی که تاکنون بیش از سی نمایش نوشته و بسیاری از آنها در ایران و خارج از ایران اجرا و چاپ شده است، نمایش «آدمها و چیز» را نمایشی میداند که زمان و مکان خاصی ندارد و یک قصهی انسانیست. مکی میگوید: «انسانهایی که ارزشهایی را از دست میدهند، همه چیز خود را از دست میدهند. این ارزشها میتوانند برای آدمهای ایرانی باشند یا انسانهای آمریکایی، اروپایی یا بنگلادشی و پاکستانی. نمایش کمدیست؛ اما با رگههایی از تاتر پوچی مردم را می خنداند. به همین جهت، خیلی از فرانسویها برای دومین بار به دیدن این نمایش میروند.
ابراهیم مکی دربارهی تاتر امروز ایران در خارج از کشور میگوید: «پیشرفت ها امیدوارکننده است. قدیمیها همچنان کار میکنند و یک گروه جوان هم پدید آمده است که هم در فرانسه و هم در کشورهای دیگر درخشیدهاند. در صورتیکه کار تاتر در این کشورها بسیار سخت است و باید مورد حمایت سازمانهای فرهنگی قرار گیرد».
حرف آخر اینکه تاتر ایران در مهاجرت، بهسوی جهانیشدن گام بر میدارد. در فرانسه، چهرههایی چون ابراهیم مکی، کاظم شهریاری، صدرالدین زاهد، حمید جاودان، حمید دانشور، محسن یلفانی، دریا دادور و... در راه جهانی کردن تاتر ایران سهم دارند. در آمریکا و اروپا نیز ایرانیان برجستهای در زمینهی تاتر جدی کار میکنند. تاتر ایران در مهاجرت، بالهایش را گشوده است. باید آن را جدی گرفت و از آن حمایت و پشتیبانی کرد. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
|
نظرهای خوانندگان
kheili khoshalam ke toonestam baed az moddat ha asari az aghaye makki peyda konam.ketabe filmname nevisie ishoon mahshare..ama heyf ke in danesh ha o energy ha be natijeh nemirese...oonam be khatere vaziate farhangie ma..
-- alireza ، Feb 26, 2008 در ساعت 11:45 AM