همسايگان


کنترل خدمات اینترنتی در افغانستان

لینا آریا: وزارت مخابرات افغانستان، به زودی خدمات اینترنتی در این کشور را نظارت و کنترل می‌کند. امیرزی سنگین، وزیر مخابرات افغانستان، در روز جهانی ارتباطات که با شعار «مصونیت کودکان در دنیای اینترنت»، تجلیل شد، از کنترل خدمات اینترنتی در سطح این کشور در آینده‌ای نزدیک خبر داد. وی در مورد اضرار و سوء استفاده از اینترنت به چند مورد چون آسیب کودکان و وابستگی آن‌ها به اینترنت، استفاده شخصی و غلط مجرمین از اینترنت و ترویج فحشا و فساد اشاره نمود. امیرزی سنگین از کشورهای اسلامی چون عربستان سعودی و ایران یاد کرد که خدمات اینترنتی‌شان تحت کننرل دولت است.



۸ مارس و وضعیت زنان افغانستان

لینا آریا: روز هشتم مارس روز جهانی همبستگی زنان، همه ساله در کشور افغانستان تجلیل می‌شود، اما هنوز وضعیت زنان آن طوری که باید، بهبود نیافته است و همه چیز تنها در حد یک شعار باقی مانده است. ثریا صبحرنگ، کمیسنر عالی کمیسیون مستقل حقوق بشر، خشونت خانوادگی، ازدواج غیر قانونی، اختطاف و تجاوز جنسی را از چالش‌های دیگر، پیش روی زنان دانست. وی افزود: «وضعیت زنان افغانستان آن گونه که باید، مطلوب نیست و هنوز چالش‌های زیادی برای رسیدن به جامعه یی‌عاری از تبعیض وجود دارد.»



حملات انتحاری در قلب کابل

لینا آریا: در اثر حمله طالبان به سه ارگان دولتی در کابل حداقل ٢٠تن کشته و ٥٧ تن دیگر زخمی شدند. حملات روز چهارشنبه یکی از حملات گروه طالبان در مرکز شهر کابل بود که با وجود تدابیر شدید امنیتی صورت گرفت و شباهت زیادی به حمله‌ی سال گذشته هتل سرینا داشت. بیش از سه ماه قبل یک حمله‌کننده‌ی انتحاری خود را در داخل ساختمان وزارت اطلاعات و فرهنگ منفجر ساخت که بعد از آن اطراف دفاتر دولتی با حفاظ‌های سیمانی پوشانیده شد، اما باز هم این حفاظ نتوانست مانع ورود حمله‌کننده‌ها به داخل دفاتر دولتی شود.



اولین شهردار زن در افغانستان

لینا آریا‌: برای اولین بار در تاریخ افغانستان، در یکی از استان‌های افغانستان، زنی به عنوان شهردار تعیین شد. خانم عذرا جعفری به عنوان شهردار شهر نیلی استان دایکندی، تعیین شد. حضور زنان هزاره در سمت‌های دولتی خود نشانگر پیشرفت زنان هزاره نسبت به زنان دیگر اقوام، در افغانستان است. گرچه در قانون اساسی افغانستان آمده است که شهردارها باید از سوی مردم انتخاب شوند، اما تا کنون شهردار‌ها انتصاب می‌شوند و اولین استاندار زن نیز از میان زنان هزاره در استان دایکندی انتصاب و ایفای وظیفه می‌کند.



«مبارزه با فساد را از دفتر ریاست جمهوری آغاز کنید»

لینا آریا: حامد کرزی، رییس جمهوری افغانستان می‌گوید فساد اداری در افغانستان، ریشه داخلی و خارجی دارد. آقای کرزی این سخنان را در مراسم روز جهانی مبارزه با فساد اداری بیان کرد. رییس جمهوری افغانستان، تأکید کرد که حکومت، پارلمان، قضا، احزاب سیاسی و مطبوعات همه آلوده به فساد هستند. در این مراسم، شماری از مقامات دولتی و سفیران کشورهای خارجی نیز شرکت داشتند. آقای کرزی در سخنان خود، از نمایندگان کشور‌های کمک کننده و برخی از وزرا، به دلیل عدم حضور‌شان در مراسم و بی‌‌توجهی به کاهش فساد اداری، انتقاد کرد.



«اسکان مجدد مهاجرین افغان، بخشی از انکشاف ملی»

لینا آریا: دکتر رنگین دادفر اسپنتا، وزیر خارجه‌ی کشور و آقای گوترس‌، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، طی کنفرانسی اعلام کردند کشورهای کمک کننده به افغانستان متعهد به حمایت از برنامه‌های دولت افغانستان برای حمایت از بازگشت‌کنندگان شده‌اند. دولت افغانستان برای اسکان مجدد بازگشت‌کنندگان افغان به کشور، خواستار ۵۰۹ میلیون دلار از جامعه‌ی جهانی شده است. پاکستان متعهد شد تا پنج سال دیگر، مهاجران افغان را از کشورش اخراج نمی‌کند.



گفت‌ و‌ گو با محمد مجید‌الشیخ، سفیر عراق در تهران:
آیا عراق رنگ آرامش و امنیت خواهد دید؟

عرفان قانعی‌فرد: محمد مجید‌الشیخ سفیر عراق در تهران در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌علت این‌که آینده‌ی عراق را روشن می‌بینم، ابتدا این نکته است که حکومت عراق منتخب مردم است و دیگر این‌که نوعی هماهنگی و باور به وحدت ملی در مسوولان و مجلس عراق وجود دارد که جملگی توسط خود مردم انتخاب شده‌‌اند، در انتخابات گذشته، تقریباً شصت‌درصد از افراد دارای حق رأی، آزادانه در انتخابات شرکت‌کردند و برای پیش‌رفتن به‌سوی آینده‌ی دلخواه خود رأی دادند. شاید ادعایی مبالغه‌آمیز نباشد اگر بگویم در کم‌تر کشوری از جهان، این درصد مشارکت مشاهده می‌شود.»



افغانستان؛ هفت سال پا به پای زمان

بکتاش سیاووش: از آن‌جا که نیروهای غربی به یک‌باره به افغانستان سرازیر شدند، با فرهنگ ‌و سنت‌های جامعه افغانی کاملاً نا‌آشنا بوده و برای آشنایی با فرهنگ و سنت‌های رایج در افغانستان به کسانی پناه آوردند که به عنوان مترجم زیر دست این نیروها کار می‌کردند، این مترجم‌ها، یا ‌‌دارای کم‌ترین سطح آشنایی با فرهنگ و سنت های جامعه بودند و یا کاملاً به مانند نیروهای غربی، سال‌ها درهجرت به سر برده‌اند از فرهنگ و سنت های جامعه به دورمانده‌اند.



به مناسبت هفدهمین سالگرد استقلال تاجیکستان
بیم و امیدهای تاجیکستان، ۱۷ سال پس از استقلال

رسول شادان: تاجیکستان هفدهمین سالگرد استقلال خود را در زمانی جشن می‌گیرد که این جمهوری، با بحران اقتصادی و انرژی روبه‌رو است. از ماه سپتامبر امسال، روزانه، مردم روستاهای تاجیکستان از برق محروم هستند. هم‌چنین مسأله‌ی تأمین مواد غذایی مردم در آینده، از موضوعات روز به حساب می‌آید. صبح روز سه‌شنبه، من در خیابان مرکزی شهر دوشنبه بودم و از چند تن ساکنان این شهر پرسیدم که استقلال تاجیکستان به مردم چه داده است.



پاکستان؛ بیم‌ و امید پس از استعفای پرویز مشرف

سعید شروینی: ژنرال پرویز مشرف جزو آخرین زمامدارانی بود که در سال‌های آخر قرن بیستم با کودتای نظامی به قدرت رسید. اگر ترورهای سپتامبر ۲۰۰۱ روی نداده بودند، معلوم نبود که معادلات سیاسی در درون پاکستان تا چه حد اجازه دهند که مشرف به فعال مایشایی ادامه دهد و ۹ سال در قدرت باقی بماند.



اوضاع رو به وخامت افغانستان
اوضاع رو به وخامت افغانستان

نبی خلیلی: بعد از فروپاشی حکومت طالبان در پایان سال ۲۰۰۱، تصور عمومی بر این بود که این گروه برای همیشه از صحنه قدرت کنار رفته و تفکر طالبانیسم، هرگز شانس زندگی مجدد نخواهد یافت. اما عوامل چندی باعث شد که این گروه خود را بازسازی کند، با مقابله مستقیم با نیروهای ناتو، امریکا و اردوی افغانستان، قدرت خود را به نمایش بگذارد و اکنون با در دست گرفتن کنترل مناطق وسیعی از شرق و جنوب این کشور، عملاً حاکمیت امارت اسلامی را در این مناطق پیاده کند.



سخنان دردسرساز رییس حزب کنگره‌ی ملی افغانستان

لینا آریا: مجلس سنا‌ی افغانستان، خواهان محاکمه‌ی ‌عبداللطیف پدرام، رییس حزب کنگره‌ی ملی افغانستان شد. چند روز پیش، ‌نوار صوتی از سوی برخی از رسانه‌ها به نشر رسید که گفته می‌شود، در آن به امیر امان‌الله‌ خان‌، پادشاه افغانستان، که استقلال کشور را از انگلیس گرفته بود، به صدای پدرام، با لحن بد توهین شده بود.



واکنش وزیر امور خارجه روسیه به آزمایش موشکی ایران
روسیه: برنامه موشکی ایران، تهدیدی برای اروپا نیست

رسول شادان: روسیه خطر برنامه موشکی ایران را چیزی جز یک خطر ساختگی نمی‌داند. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اخیراً اعلام کرد که نتایج آزمایش موشکی در ایران حاکی از آن است که استقرار سیستم ضد موشکی آمریکا در اروپا پایه و اساسی ندارد. سرگئی لاوروف گفت که ایران در حال حاضر، موشک بالستیک دوربرد ندارد.



رونق تجارت روابط جنسی در افغانستان

الیسا تانگ، ترجمه‌ی پیمان باختری: افغانستان، از محافظه‌کار‌ترین جوامع در جهان است، با این وجود‌ به نظر می‌رسد که تجارت روابط جنسی در این کشور، درحال رونق یافتن است. روسپی‌گری، به‌طور آشکار در فاحشه‌خانه هایی که پر از زنان چینی است، دیده می‌شود. این زنان، درخدمت مردان هوسران افغان و خارجی هستند. جنجالی‌تر از این فاحشه‌خانه‌ها، روسپی‌های افغان هستند‌.‌‌



تفنگ خالی کرزی به سوی پاکستان

پیمان باختری: حامد کرزی، رییس‌جمهور افغانستان، در اظهارات شدیداللحنی، پاکستان را تهدید به حمله کرد و گفت دولت او اکنون این توان و امکانات را دارد که «طالبان پاکستانی را در داخل خانه‌های‌شان هدف قرار دهد.» این اظهارات، چهار روز پس از آن صورت می‌گیرد که نیروهای آمریکایی مستقر در خاک افغانستان، به یک پاسگاه مرزی پاکستان حمله کردند که در این حمله، ۱۱ سرباز پاکستانی کشته شدند.



افغانستان و تاجیکستان، همدل و هم‌زبان

بکتاش سیاووش: افغانستان و تاجیکستان جدا از مشترکات دینی، فرهنگی، زبانی و مرزی؛ در غم و اندوه نیز کشور‌های مشابه هم‌ هستند. جنگ‌های داخلی‌ چندین ساله در افغانستان و تاجیکستان از برجسته‌ترین غم‌های مشترک این دو کشور هم‌زبان است‌ که با پایان یافتن آن، زمینه ایجاد روابط فرهنگی بیشتر از پیش میان این دو کشور همسایه و هم‌زبان هموار‌تر شده است.



واکنش‌ها به مرگِ خبرنگار بی‌بی‌سی در افغانستان

لینا آریا: با گذشت دو روز از کشته شدن صمد روحانی، خبرنگار بی‌بی‌سی، ‌برخی از نهادهای خبرنگاری با برگزاری گردهمایی، کشته شدن این خبرنگار را محکوم کرده و از دولت خواهان تحقیقات جدی در این باره شده‌اند. عبدالصمد روحانی، خبرنگار بی‌بی‌سی‌ در استان هلمند افغانستان بود، که دو روز پیش از سوی افراد مسلح ناشناس به ضرب گلوله به قتل رسید.



گفت‌و گو با شکریه برکزای، عضو پارلمان افغانستان، روزنامه‌نگار و مدیر نشریه آیینه:
«همه‌ی افغان‌ها، سیاست‌زده‌اند»

معصومه ناصری: شکریه برکزای، عضو پارلمان افغانستان، روزنامه‌نگار و مدیر نشریه «آیینه زن» در کابل، یکی از سخنرانان و میهمانان همایش«ارتباط با جهان فارسی زبان» در دانشکده SOAS دانشگاه لندن بود. او در گفت و گو با زمانه گفت: «‌تاریخ افغانستان نشان می‌دهد که ما همرنگ کسانی که می‌خواهند ما را دنبال خود بکشانند، نمی‌شویم. ما هر چه هستیم، از خود هستیم و همین خودی بودن ما، همیشه برای ما یک مشکل بوده و همیشه مایه افتخار هم بوده است.»



تغییر‌ نگرش گروه طالبان نسبت به زنان

لینا آریا: سید آقا حسین فاضل سانچارکی، سخنگوی جبهه‌ی ملی در نشست خبری‌ در کابل گفت‌: ««اخیراً نامه‌ای از این گروه‌ها توسط جبهه‌ی ملی افغانستان دریافت شده است که در این نامه می‌بینیم‌ تغییرات بسیار مثبتی در نگاه و ذهن گروه طالبان به‌وجود آمده و آن‌ها تعهد کرده‌اند که ما دروازه‌های مکاتب دخترانه را باز می‌گذاریم، زمینه‌ی تحصیل زنان را فراهم می‌کنیم، مشارکت زنان را می‌پذیریم و همچنین آن‌ها تاکید کردند که ملت افغانستان ملت واحد و تجزیه‌ناپذیر است.»



نظرسنجی یک رادیوی خصوصی در کابل نشان می‌دهد:
رضایت مردم افغانستان از حکومت کمونیستی نجیب‌الله

بکتاش سیاووش: نتايج يک نظرخواهی ایستگاه رادیوی خصوصی از شهروندان پایتخت و شماری از ولایت‌های همجوار نشان می‌دهد که افکار عمومی افغان‌ها از کار‌کرد‌های آخرین حکومت کمونیستی افغانستان به رهبری دکتر نجیب‌الله طرفداری می‌کند. نتايج اين نظرخواهی نشان می‌هد که ۹۳.۲ در‌صد از شهروندان پایتخت افغانستان معتقد‌ند که رژیم به رهبری دکتر نجیب‌الله، حاکمیت مطلوب برای افغانستان بوده است.