آمریکا


باراک اوباما، شخصیت برتر سال ۲۰۰۸

نیک‌آهنگ کوثر: مطابق سنتی دیرینه، مجله تایم آمریکا در پایان هر سال، برترین فرد سال را بر می‌گزیند. امسال برای انتخاب شخصیت برتر، از پیش معلوم بود که رییس‌جمهوری منتخب آمریکا رقیبی نخواهد داشت. باراک اوباما که تا چهار سال پیش، کاملاً فردی ناشناخته بود و تا یک سال پیش، نصف آمریکایی‌ها اسم او را نشنیده بودند، امروز شناخته‌شده‌ترین فرد کشورش در جهان است.



حراج کرسی سناتوری باراک اوباما توسط فرماندار ایلینوی

نیک‌آهنگ کوثر: درست در روزهايی که باراک اوباما برای پيش بردن برنامه‌هايش نياز به آرامش دارد، بلاگويويچ، فرماندار ايالت ايلينوی که اوباما سناتور آن بود، به اتهام تبانی برای تعيين جانشين برای کرسی باراک اوباما در سنا، کسب درآمد کند؛ بازداشت شد. بلاگويويچ هم‌چنين متهم به تهديد مقام‌های روزنامه قدرتمند شيکاگو تريبيون است که اين روزها در وضعيت مالی بدی به سر می‌برد. او از آن‌ها خواسته بود تعدادی از روزنامه‌نگاران منتقد را اخراج کنند، وگرنه از اعطای کمک‌های مالی دولت به اين روزنامه خودداری خواهد کرد.



رقبای سابق در یک تیم

نیک‌آهنگ کوثر: صبح روز دوشنبه به وقت محلی، باراک اوباما، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، اعضای دیگری از کابینه خود را معرفی کرد. در این گروه که اصطلاحاً تیم امنیت ملی خوانده می‌شوند، نام هیلاری کلینتون، رقیب سابق اوباما در رقابت‌های مقدماتی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به چشم می‌خورد. برای انتخاب هیلاری، تیم انتقال قدرت و انتخاب مدیران کابینه، مشکلات زیادی داشته‌اند از جمله بررسی دقیق روابط تجاری بیل کلینتون با کشورهای خارجی.



با انتخاب اوباما، روحیه آزادی‌خواهی بازمی‌گردد؟

احسان نراقی: انتخابات آمریکا حادثه‌ی بسیار مهمی بود که تحول مهمی را در کشور آمریکا به بار آورد. این آمریکا که در نتیجه‌ی مبارزه مردم آن با استعمارگران انگلیسی به وجود آمد کشور آزادی‌خواهی شد که در دوره مشروطه ما آن را آزمودیم. آمریکای دموکراتیک بعد از جنگ جهانی دوم با روسیه کمونیستی درگیر شد و به علت وحشت از کمونیزم، روحیه آزادی‌خواهی سابق را از دست داد. در دوران کنونی چه گذشت. سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی جورج بوش که به مدت هشت سال ریاست جمهوری آمریکا را به عهده داشت، بیشتر متوجه طبقه ثروتمندان بود.



گفت و گو با دکتر علی‌داد‌ مافی‌نظام، کارشناس مرکز بین‌المللی موزائیک در تورنتو
«اتفاقات مهم بعد از ژانویه روی می‌دهد»

نیک‌آهنگ کوثر: جورج بوش، رییس‌ جمهور‌ی آمریکا که دو ماه دیگر کاخ سفید را ترک می‌کند وضعیت فوق‌العاده نسبت به ایران را یک ‌سال دیگر تمدید کرد. دکتر علی‌داد‌ مافی‌نظام، کارشناس مرکز بین‌المللی موزائیک در تورنتو معتقد است: «برنامه‌ی میان‌مدت دولت آمریکا، برقراری روابط با ایران است اما در این میان، مسایل گوناگونی است از جمله این‌که واکنش ایران به این موضوع چه باشد».



سیاست خارجی آمریکا در گفت و گو با تحلیل‌گران سیاسی
سیاست خارجی آمریکا تغییر می‌کند؟

مریم محمدی: تحلیل‏گران سیاسی پیروزی اوباما را با پیروزی روزولت، در شرایطی که بحران بزرگ اقتصادی آمریکا باید مهار می‏شد، مقایسه می‏‏کنند. آیا این پیروزی، پاسخی به سیاست‏های هشت ساله‏ی تیم آقای جورج بوش در داخل و خارج از آمریکا است؟ تغییرات محتمل در سیاست خارجی آمریکا، در رابطه با کشورهای منطقه، به ویژه در رابطه با ایران، چگونه اتفاق خواهد افتاد؟ این پرسشی است که با برخی چهره‏های شناخته شده‏ی سیاسی و رهبران احزاب ایرانی در داخل و خارج از کشور، درمیان گذاشته‏ام.



رییس جمهوری شماره ۴۴

نیک‌آهنگ کوثر: باراک اوباما پس از مبارزه‌‌ی طولانی درون ‌حزب دموکرات و مبارزه با رقیب با تجربه‌ای به نام جان مک‌کین، برنده هیجان‌انگیزترین رقابت‌ انتخاباتی تاریخ معاصر آمریکا شد. برای بخش برزگی از مردم جهان، رسیدن یک سیاه‌پوست به ریاست جمهوری آمریکا غیر‌ممکن می‌نمود. سه‌شنبه شب، جفری توبین، از کارشناسان سی‌ان‌ان گفت ریاست جمهوری اوباما می‌تواند وجهه آمریکا را در سطح بین‌المللی بهبود بخشد.



منفی‌ترین تبلیغات در ۲۴ ساعت آخر

امید معماریان: با این‌که گفته می‌شود، ممکن است نظرسنجی‌ها چندان دقیق به نظر نرسند، اما پایداری عدد و رقم‌های مربوط به کاندیداتوری باراک اوباما آنچنان در دو هفته گذشته ادامه داشته است که کارشناسان بعید می‌دانند شانسی برای جان مک‌کین باقی مانده باشد. سارا پیلین، محبوبیت خود را روز به روز بیشتر از دست می‌دهد و افراد بیشتری گمان می‌کنند او شایستگی کاندیداتوری معاون رییس جمهوری را نداشت.



آخرین تحولات انتخابات آمریکا

در این بخش آخرین اخبار انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را منتشر می‌کنیم. این صفحه تا پایان وقت قانونی رأی‌گیری در روز سه‌شنبه چهارم نوامبر آپدیت خواهد شد. تا پایان مبارزات انتخاباتی یک روز باقی مانده و هر ساعت خبرها و شایعات داغی از طریق رسانه‌های مختلف منتشر می‌شود. فضای وبلاگی آمریکا هم بسیار فعال است.



نگرانی سراسری

نیک‌آهنگ کوثر: در آخرین روزهای رقابت برای تصاحب کاخ سفید، بخش عمده‌ای از طرفداران دو نامزد اصلی انتخابات نگران نتایج روز پایانی هستند. تا روز جمعه گذشته، ۲۳ میلیون نفر به حوزه‌های رای‌گیری رفته‌اند که از این میان بیش از ۵۵ در‌صد دموکرات بوده‌اند. صف‌های طولانی در همین دو روز تعطیل نشان از استقبال بی‌سابقه مردمی می‌دهد که نمی‌خواهند در روز چهارم نوامبر و صف‌های طولانی آن روز از رای به نامزد انتخاباتی خود محروم شوند.



وقتی سارا پیلین سر کار می‌رود

نیک‌آهنگ کوثر: در حالی که ستاد اوباما نگران تأثیر خبر حضور غیر قانونی عمه باراک اوباما به مدت چهار سال در آمریکاست، تلفن دو کمدین کانادایی به سارا پیلین، فضای رقابتی‌های انتخاباتی را اندکی تغییر داد. یکی از این کمدین‌ها خودش را جای نیکولا سارکوزی، رییس‌جمهور فرانسه جا زد و چند دقیقه‌ای با حرف‌های بی سر و ته اما هدف‌دار خود، سارا پیلین را سر کار گذاشت. سارا پیلین حتی از سؤال‌های انحرافی این کمدین نتوانست بفهمد که به چه دامی افتاده است.



رای بدهید، بازی تمام نشده است

امید معماریان: روز سه‌شنبه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار می‌شود و مردم این کشور نه تنها یک رییس جمهور بلکه مسیری تازه را برای آینده کشورشان انتخاب خواهند کرد. انتخاباتی که به اعتقاد بسیاری، شاید هر کس یک بار در زندگی خود شاهد آن خواهد بود. بخش دیگری از این انتخابات تاریخی به زمان وقوع آن و به نحوی که اینترنت و پدیده‌های وابسته به آن عملاً شکل جدیدی به کمپین‌های انتخاباتی داده‌‌‌اند، برمی‌گردد.



تبلیغات به یاد ماندنی انتخابات ۲۰۰۸

بعضی از آگهی‌های تبلیغاتی انتخابات ریاست جمهوری امسال، در مراحل مقدماتی و نهایی آنچنان معروف شده‌اند که گاه سازندگانشان از خدا خواسته‌اند مردم زودتر فراموششان کنند.



سخنرانی‌های پایانی مبارزات انتخاباتی

نیک‌آهنگ کوثر: یک هفته مانده به انتخابات چهارم نوامبر، نامزدها آخرین حرف‌های خود را به رأی‌دهندگان ایالت‌های بینابینی می‌زنند. ایالت‌هایی که مشخصاً نه جمهوری‌خواهند نه دموکرات، و در دوره‌های مختلف میان دو حزب دست به دست شده‌اند. جان ‌مک‌کین این روزها به اوهایو، پنسیلوینیا و فلوریدا سر زده تا رأی‌دهندگان را مجاب کند که انتخاب باراک اوباما برای آینده‌شان خطرناک است.



شمارش معکوس

نیک‌آهنگ کوثر: دموکرات‌ها با خوش‌بینی به آینده‌شان در مجلسین سنا و کنگره نگاه می‌کنند. ممکن است بعضی از سناتورهای مقتدر جمهوری‌خواه مثل میچ مک‌کانل و الیزابت دل‌، کرسی‌هایشان را از دست بدهند؛ و به این ترتیب بعد از سال‌ها دموکرات‌ها صاحب ۶۰ کرسی جادویی در سنا خواهند شد. روز یک‌شنبه، مک‌کین در میان مردم اوهایو ظاهر شد و سعی کرد همه را از حاکم شدن اکثریت دموکرات بترساند.



خودسری سارا پیلین

نیک‌آهنگ کوثر: مشاورن جان مک‌کین به این شرط که اسمی از آن‌ها برده نشود، به رسانه‌ها گفته‌اند سارا پیلین دیگر به حرف مشاوران گوش نمی‌کند و کاملاً خودسر شده است. گویی می‌خواهد از الان برای رقابت‌های سال ۲۰۱۲ آماده شود. بعضی از تحلیل‌گران معتقدند پیلین از موقعیت اخیر، به عنوان سکوی پرتاب استفاده می‌کند تا در سطح ملی بهتر شناخته شود.



گاف بایدن و لباس‌های ۱۵۰ هزار دلاری پیلین

نیک‌آهنگ کوثر: جو بایدن گفت اوباما در شش ماه نخست ریاست جمهوری احتمالی‌اش با یک آزمایش جدی روبه‌رو می‌شود که در آن آزموده خواهد شد. همین مساله، بهانه به دست جمهوری‌خواهان داد که اوباما را نامزد نا‌آزموده دموکرات‌ها بخوانند. خبرهای دیگر انتخابات بیشتر حاشیه‌ای اما مربوط به سارا پیلین بود. آسوشیتد‌پرس اعلام کرد سارا پیلین از بودجه دولتی ایالت آلاسکا، هزینه سفر و اقامت فرزندانش را تامین کرده است.



کالین پاول وارد می‌شود

نیک‌آهنگ کوثر: کالین پاول، رییس اسبق ستاد نیروهای مسلح آمریکا در دوران بوش پدر و وزیر امور خارجه آمریکا در دوره بوش پسر، بر خلاف خواست جمهوری‌خواهان از باراک اوباما دفاع کرد و او را نامزدی خواند که به درد امروز و آینده کشورش می‌خورد. پاول که زمانی از سوی بسیاری به عنوان فردی مناسب برای هدایت حزب جمهوری‌خواه نامیده می‌شد، با این تصمیم هدف حمله‌های بسیاری قرار خواهد گرفت.



بحران اقتصادی در گفت و گو با الهه رستمی، استاد اقتصاد دانشگاه لندن
«سه تریلیون دلاری که به آمریکا کمک نکرد»

مریم محمدی: بحران اقتصادی فعلی، بر بستر یک اقتصاد پیشرفته‏ی تقریباً جهانی شده اتفاق می‏افتد. از همین بابت، ایرادات و انتقادات زیادی را متوجه وجوه مختلف این سیاست اقتصادی در سطح جهان کرده است. در مورد این مباحث، با خانم دکتر الهه رستمی، استاد اقتصاد دانشگاه لندن، بخش مطالعات آسیایی آفریقایی، گفت ‏و گو کرده‏ام.



انتخابات آمریکا: نگرانی اقتصادی یا عامل نژاد؟

امید معماریان: به گفته برخی از کارشناسان موضوع‌ تأثیر نژاد روی نتایج انتخابات هم‌چنان از غیر قابل پیش‌بینی‌ترین موضوعات به شمار می‌رود. اگر همان‌ها ابراز می‌کنند که بسیار محتمل است که ‌نگرانی اقتصادی بتواند عامل برادلی - یا دروغ گفتن در مورد این‌که سیاه‌پوست بودن می‌تواند منجر به تغییر رأی بشود - را خنثی کند. از سوی دیگر برخی دیگر می‌گویند که موضوع نژاد اوباما حتی ممکن است به وی کمک کند با اقبال بیشتری مواجه شود؛ چرا که بسیاری علاقه دارند با رأی خود، موضوع اهمیت نژاد را برای همیشه به کناری بنهند و به صورت قطعی نشان بدهند که دوران بوش عملاً به سر رسیده است.