گفتگو


وعده‌های داده شده در مورد پول نفت در گفت و گو با دکتر حسن منصور، استاد اقتصاد انرژی
«پول نفت را در اقتصاد ملی سرمایه‌گذاری کنیم»

آقای احمدی‌نژاد روز جمعه در اجتماع مردم اسلام‌شهر مطرح کرده که پنجاه تا هفتاد هزار تومان برای هر نفر یارانه پیش‌بینی شده است. دکتر حسن منصور در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌علت اصرار آقای احمدی‌نژاد در طرح این مسأله فقط مسأله انتخاباتی است. به این توجه دارند که این حرف‌ها مطرح شود، خودشان می‌دانند که تصویب نخواهد شد. راه دادن ثروث به مردم این نیست که ما به حساب مردم پول بریزیم. بلکه باید در اموری که به اقتصاد ملی تعلق دارد سرمایه‌گذاری کنیم.»



گفت‌وگو با دکتر اسماعیل کهرم درباره‌ی «روز زمین»
دکتر کهرم: دغدغه‌ام در ایران، جنگل‌ها و آب است

بیست و دوم آوریل، هم‏زمان با دوم اردیبهشت ماه، «روز زمین» است. روزی برای آگاهی دادن به انسان‏ها و ستایش از محیط زیست کره‏ی زمین. «روز زمین» دو بار در سال برپا می‏شود؛ یک بار در طول فصل بهار در نیم‏کره‏ی شمالی و یک بار هم در طول فصل پاییز در نیم‏کره‏ی جنوبی. میلیون‏ها نفر در سراسر جهان، در مراسمی شرکت می‏کنند که هدف آن افزایش آگاهی و علاقه‏ی انسان‏ها به حفظ محیط زیست است. برای بررسی بیشتر در مورد روز زمین و اهمیت آن، با آقای دکتر اسماعیل کهرم، استاد دانشگاه در حیات وحش و محیط زیست، در تهران، گفت‏وگو کرده‏ام.



گفت و گو با آزاده کیان، استاد علوم سیاسی در دانشگاه پاریس‌
«سخنان احمدی‌نژاد، در جهت منافع اسرائیل عمل می‌کند»

در فردای سخنان جنجالی آقای محمود احمدی‌نژاد در کنفرانس ضد تبعیض‌ نژادی سازمان ملل در ژنو که دوربان ۲ نامیده شده است، ۲۲ کشور از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا اعلام کردند که به حضورشان در کنفرانس و ادامه گفت ‌و‌ گوها ادامه می‌دهند. آزاده کیان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «دقیقاً آقای احمدی‌نژاد از همان ابتدا که هولوکاست را نفی کرد و خواهان محو اسرائیل شد جز این‌که آب به آسیاب محافظه‌کارترین جناح‌های در حال قدرت در اسرائیل ریخت کار دیگری انجام نداد. سخنرانی روز دوشنبه‌ی ایشان هم بیشتر از اسرائیل حمایت کرد تا از فلسطینی‌ها.»



استعفای مایلی‌کهن در گفت و گو با فریدون شیبانی، روزنامه‌نگار و کارشناس بین‌المللی فوتبال
«استعفای مایلی‌کهن، بازتاب واقعیت‌های فوتبال ماست»

محمد مایلی‌کهن درست ۱۵ روز پس از انتخابش به سمت سرمربی‌گری تیم ملی فوتبال ایران از این پست استعفا داد. فریدون شیبانی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌یک حالت پریشانی و از هم پاشیدگی در قضایا است که فکر می‌کنم دقیقاً بازتاب واقعیت‌های فوتبال ما است. انتخاب نشدن افشین قطبی نشان داد که درد فوتبال ما چیست. ماجرای فعلی هم به همان شکل است، وقتی مایلی‌کهن سرمربی تیم ملی شد، خودش نمی‌دانست برای چه آمده است و چطور شد که آمده است.»



گفت و گو با دکتر شجاع‌الدین شفا، نویسنده، مترجم و پژوهش‌گر
«فرهنگ فروغ ایران، اولین فرهنگ جهانی بود»

دکتر شجاع‌الدین شفا، مهمان یکی از نشست‌های انجمن توسعه و تجدد در پاریس با حضور پر شماری از ایرانیان اهل ادب و فرهنگ بود. این بار این نویسنده، مترجم و پژوهشگر پرکار به ارزش‌ها دینی دیرپای فرهنگی و هویت ملی ایرانیان پرداخت و از سفر فرهنگ و تمدن ایران به کشورهای مختلف جهان سخن گفت. دکتر شفا در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «چون تاریخ ایران سه ‌هزار ساله است، اجباراً با همه ممالک قدیم و جدید دنیا سر و کار داشته است. چون با همه کار داشته، بنابراین خواه ناخواه بد یا خوب روی همه تأثیر گذاشته است. تقریباً همیشه هم خمیرمایه‌اش وجهه‌ی فرهنگی آن بوده است.»



گفت و گو با دکتر سعید پیوندی، استاد دانشگاه و کارشناس مسایل آموزشی در پاریس
«نظام آموزشی ایران، از هم گسیخته است»

وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد طی توافقی بیش از چهار هزار مدرسه در مقاطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان به مدت پنج سال به حوزه‌های علمیه‌ی قم واگذار می‌شود. دکتر سعید پیوندی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌آموزش و پرورش ایران دارد به یک نظام ملوک‌‌الطوایفی تبدیل می‌شود که در آن اشکال مختلف سازماندهی آموزشی وجود دارد. ابتدا قرار بود تعدادی از مدارس را به اوقاف بدهند. الان صحبت حوزه‌ی علمیه است. در کنار آن، اشکال مختلف مدارس دانشگاه آزاد، مدارس غیر انتفاعی یا مدارس شاهد یا نظیر این وجود دارد و با نوعی از هم گسیختگی نظام آموزشی ایران هم مواجه هستیم.»



«احمدی‌نژاد پاسخگوی نقض حقوق اقلیت‌ها باشد»

کنفرانس پنج روزه‌ی ضد‌نژادپرستی سازمان ملل از امروز بیستم آوریل در ژنو سوییس کار خود را به‌طور رسمی آغاز می‌کند. دایان علایی، نماینده‌ی جامعه‌ی بهایی در سازمان ملل در مورد حضور رییس‌جمهور ایران در این کنفرانس می‌گوید: «سازمان‌های غیر‌دولتی از دولت ایران و از آقای احمدی‌نژاد خواستارند که تمام مسایل نقض حقوق بشر اقلیت‌های قومی، اقلیت‌های مذهبی و زنان را بررسی کنند و قدم اول آقای احمدی‌نژاد این باشد که این مساله را در ایران بررسی و حل کند.»



گفت و گو با هما سرشار، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر در آمریکا
«محکومیت صابری، نمایش قدرت بین گروه‌های مختلف»

رکسانا صابری به هشت سال زندان محکوم شد. عبدالصمد خرمشاهی، وکیل خانم صابری ضمن تایید این خبر به خبرگزاری فرانسه گفته است اظهار نظری نمی‌کنم. هما سرشار، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر معتقد است: «به دلیل چند دستگی که در داخل حکومت وجود دارد یک نوع نمایش قدرت بین گروه‌های مختلف است. برای این‌که در هر فرصتی که احساس می‌کنند امکان نزدیک شدن کشور آمریکا به جمهوری اسلامی فراهم می‌شود، چنین ورقه‌هایی را روی میز می‌گذارند تا امکان گفت ‌و گو کسانی را که در صدد انجام مذاکرات هستند، کمتر یا منحرف بکنند.»



گفت وگو با سعید مدنی و دکتر حسین لاجوردی
«نظرسنجی‌ها در ایران، معتبر نیست»

کمتر از دو ماه به انتخاب دهمین رییس جمهوری اسلامی ایران؛ نتیجه‏ی یک نظرسنجی از کارگران ایران که توسط ایلنا منتشر شده، نشان می‏دهد که رییس جمهوری کنونی در انتخابات خرداد ماه، شکست خواهد خورد. نتایج این نظرسنجی که در روزنامه‏ی بزرگ صبح فرانسه «فیگارو»، هم منتشر شده است می‏گوید: «آقای میرحسین موسوی با پنجاه و دو درصد آرا، در برابر سی و شش درصد آرای آقای احمدی‏نژاد، در انتخابات پیروز خواهد شد.» برای بررسی این نظرسنجی با دو جامعه‏شناس و پژوهش‏گر: آقای سعید مدنی در ایران و دکتر حسین لاجوردی در فرانسه، گفت‏گو کرده‏ام.



اتهام جاسوسی رکسانا صابری در گفت و گو با رضا معینی، مسئول قسمت ایران، افغانستان و تاجیکستان در سازمان گزارشگران بدون مرز
«اطلاع‌رسانی در ایران به معنای جاسوسی است»

سازمان گزارشگران بدون مرز در پاریس ضمن تأکید بر آزادی فوری رکسانا صابری، از اتهام جاسوسی به وی ابراز نگرانی کرده است. رضا معینی در این باره می‌گوید: «اطلاع‌رسانی در جمهوری اسلامی به معنای جاسوسی است. یعنی آنچه مردم باید بدانند و آنچه حق دانستن مردم است اگر در چارچوب خط رسمی رسانه‌های رسمی و رسانه‌های دولتی جمهوری اسلامی نباشد جاسوسی محسوب می‌شود. در مورد رکسانا هم مثل بقیه روزنامه‌نگاران زندانی از بهار ۱۳۷۹تا امروز این اتهام یکی از اتهامات اصلی و وجه مشترکی میان بسیاری از روزنامه‌نگاران است.»



آثار شش هنرمند ایرانی در پاریس

چند نمایشگاه بزرگ از کار هنرمندان قدیمی و جدید در آمریکا، انگلیس و به تازگی در پاریس نظر شماری از خریداران تابلو‌ها و موزه‌ها را متوجه این گنجینه‌ی هنرهای تجسمی معاصر ایران کرده‌اند. به تازگی به همت قصیده گلمکانی، نماشگاه آثار گوناگون شش هنرمند، سه زن و سه مرد از نسل‌های مختلف، بهجت صدر، رضا بانگیز، عباس کیارستمی، زهره اسکندری، امیرحسین قاسمی و الیکا هدایت در پاریس گرد آمده بودند که از بیست‌ و یک مارس‌، روز نخست فروردین تا پنجم آوریل ادامه داشت. با برگزارکننده این نمایشگاه، بهجت صدر از پیشتازان هنر معاصر ایران و زهره اسکندری، بنیانگذار انجمن هنرمندان بدون مرز گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با داریوش همایون، روزنامه‌نگار و نویسنده
«اعدام‌ها به گسترش نهیلیسم در جامعه می‌انجامد»

احکام اعدام برای سه متهم که روز جمعه انجام شد، پس از انفجار در حسینیه شیراز که ۱۴ کشته به جای گذاشت در شرایطی صادر شد که مسئولان جمهوری اسلامی ایران سخنان ضد و نقیضی در مورد این انفجار اعلام کردند. داریوش همایون در این باره می‌گوید: «این روحیه‌ی وحشت‌زده‌ی رژیم را می‌رساند. هر حرکتی، هر کتابی هر جلسه‌ای و هر جمع شدن مردم در مقابل نانوایی براندازی تلقی می‌شود. یعنی این رژیم دایماً در معرض برافتادن است و صرفاً در پی خنثی کردن براندازی‌‌‌های گوناگون هستند و از رژیم‌های توتالیتر سرنگون شده درس گرفته‌اند.»



گفت و گو با هیوا یوسفی، روزنامه‌نگار و ورزشی‌‌نویس روزنامه‌ اعتماد ملی
«فدراسیون فوتبال به تنهایی تصمیم‌گیرنده نبود»

حدود ده روز پس از برکناری علی دایی از سمت سرمربی‌گری تیم ملی فوتبال ایران، فدراسیون فوتبال در اقدامی عجیب، محمد مایلی‌کهن را به عنوان سرمربی تیم ملی ایران انتخاب کرد. هیوا یوسفی، روزنامه‌نگار ورزشی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «همان‌طور که آقای کفاشیان در یک برنامه تلویزیونی در برنامه ورزشی ۹۰ اعتراف کردند که در انتخاب آقای دایی فدراسیون فوتبال خیلی سهمی نداشته، در انتخاب آقای مایلی‌کهن هم فدراسیون فوتبال به تنهایی تصمیم‌گیرنده نبود. آقای مایلی‌کهن هم تایید کرد که انتخاب سرمربی در همه دوره‌ها در فوتبال ایران یک اتفاق صرفاً ورزشی نبوده است.»



گفت و گو با رضا شجاعی، وکیل دادگستری و عضو جمعیت حقوق بشر ترکیه در استانبول
«به دنبال فقر و اختلاف طبقاتی، تروریسم می‌آید»

باراک اوباما برای نخستین بار به عنوان رییس ‌جمهوری آمریکا وارد پارلمان ترکیه شد و در یک کشور مسلمان سخن گفت. روی سخن او هم دنیای مسلمان بود که واشنگتن جنگی با دنیای اسلام ندارد. او در مورد ایران گفت رهبران ایران باید بین داشتن تسلیحات هسته‌ای و حضور در جامعه‌ی جهانی یکی را انتخاب کنند. رضا شجاعی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «مسافرت اخیر اوباما به ترکیه بیشتر در رابطه با قبول ترکیه برای اعزام نیروهای نظامی خود به افغانستان است. به نظر من پیام مهم نیست. مهم اجرا است. در جهانی که فقر و اختلاف طبقاتی شدید وجود داشته باشد تروریسم هم به دنبال آن خواهد آمد.»



گفت و گو با رضا آزادی، کارگردان «بهار سیاه»
«بهار سیاه»، داستان مرگ یک بازیگر

هفتمین جشنواره سینمای ایران در تبعید با عنوان «مقاومت در برابر فاشیسم» با نمایش بیش از ۳۶ فیلم از سینماگران ایرانی و نیز چند کشور دیگر به پایان رسید. یکی از فیلم‌هایی که با گفت ‌و‌ گوهای مختلف همراه شد فیلمی با نام «بهار سیاه» ساخته رضا آزادی، مهمان جشنواره از هلند بود که به دوران ریاست ‌جمهوری خاتمی مربوط می‌شد. رضا آزادی درباره‌ی فیلمش می‌گوید: «‌داستان یکی از ده‌ها هزار قربانی بود که در ۳۰ سال گذشته کشته شده بودند و می‌خواستم این فیلم را به قربانیان راه آزادی تقدیم کنم.»



گفت و گو با دکتر مهران براتی، استاد دانشگاه و تحلیل‌گر سیاسی
«آمریکا حاضر به پذیرش نیروی نظامی جدید نیست»

رییس جمهوری آمریکا هشدار داد در صورت سرباز زدن ایران از بازرسی توسط آژانس انرژی اتمی دولت ایران باید انزوای بیشتر، فشارهای بین‌المللی و مسابقه تسلیحاتی بالقوه در منطقه را انتخاب کند که برای همه عدم امنیت به همراه خواهد داشت. دکتر مهران براتی معتقد است: «معنی استراتژی هسته‌ای این است که فقط مشکل آمریکا و غرب با ایران مسأله غنی‌سازی اورانیوم و استفاده برای نیروگاه‌های برقی نیست. بلکه ترکیبی است که در برنامه تسلیحاتی ایران به‌ وجود آمده است. آمریکا حاضر به پذیرش یک نیروی نظامی جدید در سطحی که توازن موجود قوای نظامی را در خاورمیانه و دنیا به هم بزند نیست.»



گفت و گو با دکتر هوشنگ حسن یاری، پیرامون سازمان ناتو
«‌تغییر شکل ناتو از پیمان دفاعی به پیمان امنیتی»

۲۸ کشور در حال حاضر عضو این پیمان نظامی هستند و در همین روزها جشن شصت سالگی آن با حضور روسای جمهوری آمریکا، فرانسه، آلمان و دیگر کشورهای غربی البته با تظاهرات ضد ناتو در استراسبورگ همراه شد. دکتر هوشنگ حسن یاری در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «امروز هیچ دولتی قادر نیست که از نظر نظامی با پیمان ناتو به جنگ بپردازد و با آن روبه‌رو شود. ناتو با یک‌سری شرایط جدید امنیتی در سطح جهان روبه‌رو شده است. پیمان ناتو باید این توانایی را داشته باشد که از پیمان دفاعی به پیمان امنیتی تغییر شکل بدهد و بتواند در برابر گروه‌های مختلف و گروهای تروریستی در مورد افغانستان تأثیر‌گذار باشد.»



گفت و گو با دکتر فیروزه نهاوندی، پیرامون وضعیت زنان در افغانستان و پاکستان
«زنان در افغانستان، آلت دست سیاست می‏شوند»

در افغانستان، پنج سال پس از سرنگونی طالبان، قانون اساسی‏ای به تصویب رسیده که حق تجاوز به زنان توسط همسرانشان را به رسمیت شناخته و خروج از خانه، حق کار کردن و حتا مراجعه به پزشک، بدون اجازه‏ی همسر را ممنوع می‏کند. دکتر فیروزه نهاوندی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: « این اتفاق نشان دهنده‏ی پیشرفت گروه‏های اسلامی در منطقه است و این‌که سیاست جنگ با تروریسم در این منطقه، به بالا رفتن نقش و قدرت اسلامی‏ها کمک کرده است. در افغانستان و پاکستان، شرایط زنان، مقداری به سیاست بین‏المللی ربط دارد.»



گفت و گو با دکتر هادی زمانی
«احتمال توزیع قدرت در مدیریت اقتصاد جهانی»

نشست سران گروه بیست، متشکل از کشورهای صنعتی پیشرفته و کشورهای در حال توسعه، روزهای اول و دوم آوریل در لندن برپا شد. مهم‏ترین دستور کار این کنفرانس که با حضور آقای اوباما، روسیه، چین، برزیل و هند تشکیل شد این است که آیا بحران مالی کنونی جهان که ناظران اقتصادی از بدتر شدن آن می‏گویند، راه‏حل‏هایی پیدا خواهد کرد؟ برای بررسی بیشتر این نشست، با آقای دکتر هادی زمانی، استاد اقتصاد انرژی در لندن، گفت‏گو کرده‏ام.



گفت و گو با سعید مدنی، روزنامه‏نگار و جامعه‏شناس
«می‌خواهند عوامل تأثیرگذار را کنترل کنند»

دادستان کل کشور خواستار تدابیری برای کنترل بیشتر بر خدمات سرویس ام‌ام‌اس شده و دلیل این امر را جلوگیری از بروز پدیده‏های ناهنجار و اختلال در اخلاق، فرهنگ و تعرض به حریم خصوصی شهروندان توصیف کرده است. سعید مدنی در این باره می‌گوید:‌ «بزرگ‏ترین اشتباهی که نظام سیاسی ایران می‏کند، این است که به جای جست‌وجوی عوامل شکست‏ها و ناکامی‏های مکرر و پاسخ مناسب به این پرخاش‏گری جامعه‏ی ایرانی به دنبال این هستند که چگونه منابع و امکانات ارتباطی را محدودتر کنند و از این طریق موضوع را کنترل کنند.»