خبر و نظر


گفت و گو با حسن هاشمیان، تحلیل‌گر مسایل خاورمیانه
«نتانیاهو تمایلی به صلح خاورمیانه ندارد‌»

بنیامین ناتانیاهو، رهبر حزب راست‌گرای لیکود که ازطرف شیمون پرز دعوت به تشکیل دولت شد، در اولین سخنان خود بعد از پذیرش دولت در مورد ایران، ایران را بزرگ‌ترین تهدید و خطر برای اسرائیل قلمداد کرده‌است. حسن هاشمیان در این باره می‌گوید: «این صحبت‌ها نشان می‌دهد که آقای نتانیاهو تمایلی به مسأله اول یعنی صلح خاورمیانه ندارد‌. اگر ایران را اولویت قرار دهد و در عمل هم به این شکل دربیاید و درگیری بین ایران و اسرائیل پیش آید، مطمئن هستم که حزب‌الله بیکار نخواهد نشست چراکه حزب‌الله یکی از وفادار‌ترین نیروهای منطقه برای ایران است.»



«نفع اصلاح‌طلب‌ها در کاندیداتوری اصلاح‌طلبان مختلف»

در حالی که پیشتر مهدی کروبی، نامزدی خودش را برای دهمین دوره انتخابات ریاست ‌جمهوری اعلام کرده بود، سید محمد خاتمی هم اعلام کرد که نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران خواهد شد. اما به‌ نقل از روزنامه اعتماد ملی شواهدی وجود دارد که میرحسین موسوی قصد دارد به عنوان سومین نامزد جدی جبهه‌ی اصلاحات وارد این رقابت انتخاباتی شود. حسین باستانی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «آقای موسوی در صورت کاندیدا شدن حتماً در مراحل نهایی به نفع آقای خاتمی کنار خواهد کشید.»



گفت و گو با دکتر عرفان قانعی‌فرد، پژوهشگر تاریخ سیاسی خاورمیانه و زبان‌شناس
«تلویزیون، تأثیر چندانی در کاهش تنش‌های سیاسی ندارد»

دولت ترکیه از روز اول ژانویه اولین شبکه‌ی تلویزیونی به زبان کردی را راه‌اندازی کرد که با تصویری از پرچم ترکیه و سرود ملی این کشور آغاز شد. اقدامی که تغییر سیاست دولت ترکیه در قبال اقلیت کرد این کشور به حساب می‌آید. در همین رابطه، عرفان قانعی‌فرد در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در منطقه‌ی کردستان، نگرش سیاسی است و فرهنگ، ابزاری در دست سیاست برای محدود کردن است. اگر مبنا و پایه‌ی فرهنگی داخل جامعه درست بشود در سیاست آن‌جا تأثیر‌گذار خواهد بود. صرفاً تلویزیون و ماهواره، آن هم تلویزیون دولتی تأثیر نخواهد گذاشت.»



گفت و گو با محسن صفایی فراهانی، رییس هیأت اجرایی حزب مشارکت
«خاتمی، تنها شانس اصلاح‌طلبان برای وحدت»

حزب مشارکت ایران اسلامی روز جمعه در آخرین روز کنگره این حزب، محمد خاتمی را به عنوان نامزد خود در انتخابات آینده ریاست جمهوری ایران معرفی کرد و از آقای خاتمی خواست که این دعوت را بپذیرد. محسن صفایی فراهانی، رییس هیأت اجرایی در این مورد می‌گوید: «به نظر حزب مشارکت، تنها کسی که در شرایط موجود شانس این را دارد که هم به عنوان محور در بین اصلاح‌طلبان باشد و هم در مقابله با گروه مقابل از رأی کافی مردم برخوردار باشد، آقای خاتمی است. دیگر کاندیداها چنین شانسی ندارند.»



گفت و گو با علیرضا نوری‌زاده، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر مسایل سیاسی
«نشانه‌هایی از حضور القاعده در هند وجود دارد»

پاکستان روز جمعه هر گونه اتهام ارتباط داشتن با حملات افراد مسلح به شهر مومبای(بمبئی) هند را تکذیب کرده و رسانه‌های پاکستان هم به هند هشدار داده‌اند تا اتهامات خود را نسبت به پاکستان متوقف کند. دکتر علیرضا نوری‌زاده در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «هند فقط با یک گروه تندروی مسلمان روبه‌رو نیست. احتمالاً از درون نیروهای امنیتی یا پلیس، هم‌دستانی داشتند که با این‌ها همکاری می‌کردند. برنامه‌ریزی خیلی دقیق بوده است و همین جاست که من بر این باورم پای القاعده در این میان باید بررسی شود.»



گفت و گو با حسین باستانی، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی:
«کروبی فکر می‌کند اصلاح‌طلبان فریبش داده‌اند»

خبرگزاری جمهوری اسلامی گزارش داد که مهدی کروبی، دبیر کل حزب اعتماد ملی طی سخنانی در حاشیه‌ی نمایشگاه مطبوعات گفته است که در انتخابات ریاست جمهوری دهم به نفع هیچ اصلاح‌طلبی کنار نمی‌رود و از هم اکنون برنامه‌ریزی‌های لازم را برای شرکت درانتخابات ریاست‌جمهوری آتی به عمل آورده است. حسین‌ باستانی، ‌روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر مسایل سیاسی می‌گوید: ««آقای کروبی اعتقاد دارند که انتخابات قبلی، شرایطی ایجاد شد که به هر حال یک نظرسنجی‌هایی در سطح اصلاح‌طلبان راجع به میزان اقبال به کاندیداهای مختلف صورت گرفته بود و آقای کروبی بعضاً معتقد بود که ایشان را فریب داده‌اند.‌»



گفت و گو با دکتر مهرداد خوانساری، کارشناس و تحلیل‌گر مسایل خاورمیانه در مرکز مطالعات لندن:
صلح فلسطین و اسراییل «بدون حماس، عملی نیست»

در گام دیگری برای پیش‌برد روند صلح خاورمیانه، وزیر امور خارجه آمریکا برای گفت و گو با رهبران اسراییل و حکومت خود‌گردان فلسطین عازم اسراییل شد. دکتر مهرداد خوانساری، کارشناس و تحلیل‌گر مسایل خاورمیانه در مرکز مطالعات لندن پیرامون عدم حضور حماس در مذاکرات می‌گوید: «صلح باید با تمام فلسطینی‌ها باشد و یکی از مشکلات مذاکراتی که در جریان است این است که حماس در این مذاکرات شرکت ندارد. این‌که در این مرحله بخواهند به طور گسترده وارد یک مذاکره و یک توافق برسند، عملی نیست. چون عملاً حماس در این مذاکرات شرکت نکرده است.»



گفت و گو با حمید‌رضا زیدی، مسوول بخش فارسی رادیو پاکستان
«استعفای مشرف، بازی سیاست‌مداران بود»

سرانجام پس از کشمکش‌های فراوان، پرویز مشرف در برابر فشارهای فراوان ائتلاف حاکم در پاکستان استعفای خود را از سمت ریاست‌جمهوری این کشور اعلام کرد. حمید‌رضا زیدی، مسوول بخش فارسی رادیو پاکستان در اسلام‌آباد معتقد است: «‌نقض حقوق بشر، نقض قانون اساسی و ایجاد جنگ و جدل میان اعضا و ایجاد سوء ‌‌تفاهم‌ها میان رهبران سیاسی، نوعی بازی بود که سیاست‌مداران انجام دادند و برای خودشان یک پیروزی کسب کردند.»



گفت و گو با محسن صفایی فراهانی پیرامون اظهارات اسفندیار رحیم‌مشایی درباره مردم اسراییل
صفایی فراهانی: روابط ایران و اسراییل تلطیف نشده است

تأکید مجدد اسفندیار رحیم‌مشایی، معاون رییس‌جمهور ایران درباره‌ی سخنانش پیرامون دوستی ملت‌های آمریکا و اسراییل با ایران، در شرایط کنونی موضوع بحث رسانه‌ها است. در همین رابطه با محسن صفایی فراهانی، عضو شورای مرکزی حزب مشارکت گفت و گو کردم. او معتقد است که اظهار نظرهای مسئولانی که مرجع حیطه‌ی سیاست بین‌الملل ایران نیستند، تعدیل و اثری در روابط بین‌المللی نخواهند داشت.



مصاحبه با عبدالکریم لاهیجی به مناسبت سالگرد ترور بختیار
«بختیار به دستور جمهوری اسلامی به قتل رسید»

دیروز سال‌روز مرگ دکتر شاپور بختیار، آخرین نخست‌وزیر محمد‌رضا شاه پهلوی بود. ‌عبدالکریم لاهیجی، حقوق‌دان مقیم پاریس که یکی از وکلایی بود که به عنوان ناظر، در محاکمه قانلان وی حضور داشت، در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌نخستین مسأله‌ای که مطرح شد و دادگاه به آن پاسخ مثبت داد، این بود که آیا این جنایات به دستور مقامات عالی‌رتبه‌ی جمهوری اسلامی صورت گرفته است؟ پاسخ بلی بود.»



گفت و گو با دکتر رضا تقی‌زاده، تحلیل‌گر امور مربوط به انرژی
بیم و امید ایران در مذاکره با هند

وزیر خارجه هند در اجلاس وزرای خارجه کشورهای غیر متعهد که در ایران برگزار شده است، شرکت کرده است. او پیرامون مسائل مربوط به مناقشه‌ی انرژی هسته‌ای با رییس‌جمهور، وزیر نفت و دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران گفت و گو خواهد کرد. دکتر رضا تقی‌زاده، کارشناس امور انرژی در گفت و گو با رادیو زمانه، خط لوله صلح، درخواست ایران برای عضویت در شورای امنیت و پرونده هسته‌ای ایران را مهم‌ترین مسائل مورد بحث بین دو کشور می‌داند.



گفت‌وگو با احمد باطبی
باطبی: «طناب دار ۴۵ دقیقه روی گردنم بود»

کمتر کسی هم هست که نداند احمد باطبی، یک‌ماه ‌پیش، پس از تحمل ۹ سال زندان موفق شد ابتدا به عراق بگریزد و بعد از راه اتریش، به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کند. باطبی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌انتظار شخص من، و فکر می‌کنم دیگر دانشجویان هم از خاتمی، دخالت مستقیم‌شان و حمایت از جنبش دانشجویی بود، چون جنبش دانشجویی عملاً مظلوم واقع شده بود و هم از نظر قضایی و هم امنیتی برخورد شدید‌تر از آن چه که تصور می‌شد، با این جنبش شده بود.»



گفت و گو با مئ‌یر جاودان‌فر، تحلیل‌گر ایرانی مقیم اسرائیل:
دلگرمی گوردون براون به اسراییل درباره‌ ایران

گوردون براون، نخست‌وزیر بریتانیا، روز دوشنبه در پارلمان اسراییل سخنرانی کرد و در مورد برنامه‌های اتمی ایران هشدار داد. او اظهارات تهدید‌آمیز مقامات جمهوری اسلامی علیه ایران را محکوم کرد. مئ‌یر جاودان‌فر، تحلیل‌گر ایرانی مقیم اسرائیل می‌گوید: «‌در شرایط فعلی سخنان آقای براون خیلی دلگرم کننده است. چون مردم اسرائیل خیلی خودشان را تحت تهدید و تحت خطر اظهارات و اعمال آقای احمدی‌نژاد می‌بینند و وقتی رهبر یک کشور بزرگ و قدرتمند مثل انگلستان، از آن‌ها پشتیبانی می‌کند، برایشان بسیار مهم است.»



گفت و گو با حسین باستانی، روزنامه‌نگار ایرانی مقیم پاریس:
«در مورد رابطه با آمریکا، فقط رهبر تصمیم می‌گیرد»

رییس‌جمهوری ایران روز یک‌شنبه، پس از شرکت در جلسه‌ی هیات دولت گفته است که برای برقراری رابطه با آمریکا، نیازی به واسطه نیست و هر زمان لازم باشد ایران مذاکره خواهد کرد. حسین باستانی، روزنامه‌نگار ایرانی مقیم پاریس می‌گوید: «اختیار برقراری رابطه با آمریکا در ایران به نظر من همواره در انحصار رهبر جمهوری اسلامی ایران باقی خواهد ماند و آخرین موضعی هم که از ایشان در یک جمع عمومی شنیدیم، پارسال در سخنرانی ایشان در استان یزد صورت گرفت و ایشان گفتند که اساساً برقراری رابطه با آمریکا، مفید نیست.»



گفت و گو با ماشاءالله شمس‌الواعظین پیرامون پرونده هسته‌ای ایران و نامه دکتر ولایتی در سه روزنامه اروپایی
«آقای خامنه‌ای قادر نبود مستقیماً وارد چالش با دولت شود»

بحث مناقشه هسته‌ای و مذاکره بر سر بسته پیشنهادی کشورهای موسوم به ۱+۵ هم‌چنان ادامه دارد. ماشاء‌الله شمس‌الواعظین، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر مسائل سیاسی در گفت و گو با رادیو زمانه می‌گوید: «شاید آیت‌الله خامنه‌ای به این نتیجه رسیده باشند که در ارتباط با پرونده هسته‌ای، به یک وضعیت حساس و تعیین‌کننده رسیده‌اند و به تنهایی قادر نبوده‌اند به طور مستقیم وارد چالش با دولت بشوند و در نتیجه به مشاورشان علامتی می‌دهند که آن مقاله را یا آن مصاحبه را انجام بدهند.»



گفت و گو با سعید محمودی، کارشناس و استاد روابط بین‌الملل:
‌اجماع جهانی علیه موگابه

سعید محمودی، کارشناس و استاد روابط بین‌الملل در دانشگاه استکهلم درباره‌ی بحران زیمباوه می‌گوید: «به نظر می‌رسد که یک اتفاق نظری بین پنج عضو اصلی و دائمی شورای امنیت در مورد زیمباوه هست. گرچه چین هنوز کمی مردد هستند، ولی من بعید نمی‌بینم که توافقی برای اعمال تحریم‌های شدیدتر و یا به هرحال فعال کردن سازمان اتحادیه آ‌فریقا در مورد زیمباوه صورت گیرد. بنابراین باید انتظار تصمیم‌های موثر را در درون سازمان ملل متحد داشت.»



گفت‌وگو با دکتر فرزین فتح اردوآبادی، پزشک متخصص قلب در بریتانیا
لحظات لذت در این شغل سخت

دکتر فرزین فتح اردوبادی، پزشک متخصص قلب در بریتانیا با نصب پمپ جدیدی به نام امپلا در قلب بیماری در حال مرگ و نجات جان او نام خود را در جامعه پزشکی انگلیس ثبت کرد. این عمل که برای اولین بار در بریتانیا انجام شد توجه مطبوعات و رسانه‌ها را جلب کرد و این پزشک ایرانی و اقدامات او را به نحو گسترده‌ای پوشش خبری داد. در گفتگویی با دکتر اردوبادی از چگونگی این عمل بی‌سابقه‌ پرسیدم.



گفت و گو با مهرداد خوانساری پیرامون سفر رییس‌جمهور آمریکا به اروپا
«مواضع اروپا هرگز این قدر به آمریکا نزدیک نبوده است»

جرج بوش، رییس‌جمهوری آمریکا در آخرین مرحله‌ی سفر اروپایی‌اش به لندن رسید و با گوردون براون، نخست‌‌وزیر انگلیس دیدار کرد. دکتر مهرداد خوانساری، تحلیل‌گر مرکز مطالعات ایران و عرب در گفت و گو با زمانه پیرامون این سفر می‌گوید: «یکی از مسایل جالب این است که علی‌رغم انتقاداتی که از آقای بوش در سراسر دنیا و به ویژه در خود آمریکا می‌شود، مواضع سیاسی دولت‌های مهم اروپایی، هرگز در سال‌های اخیر به نزدیکی حالا با دولت آمریکا و دولت بوش نبوده است.»



گزارشی از نمایشگاه عکس‌های کاوه گلستان در دانشگاه سنت اندروز
کاوه می‌گفت: وقتی بازنشسته شدم، نمایشگاه می‌گذارم

هم‌زمان با برگزاری نمایشگاه عکس‌های کاوه گلستان در دانشگاه سنت‌اندروز اسکاتلند، با همسر او، هنگامه گلستان که مدیریت این نمایشگاه را به عهده داشت، در این باره گفت و گو کردم. او می‌گوید: «کاوه خودش همیشه می‌گفت: من الان وقت ندارم که نمایشگاه بگذارم، کار می‌کنم و هر وقت که بازنشسته شدم و دیگر نتوانستم بدوم و عکس بگیرم آن وقت نمایشگاهم را می‌گذارم.»



گفت و گو با جمشید ایرانی، شهردار ایرانی بورلی هیلز:
حمایت شهردار ایرانی بورلی‌هیلز از کلینتون

جمشید دلشاد، شهردار ایرانی بورلی هیلز در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌من با چند نفر صحبت کردم که مجسمه کوروش کبیر را در استرالیا و جاهای دیگر ساخته‌اند. دارم با ایرانی‌ها صحبت می‌کنم که این‌جا دور هم جمع بشویم این مجسمه را بیاوریم این‌جا در بورلی‌هیلز. من مشغول درست کردن یک مرکز فرهنگی برای نمایش آثار هنری هستم تا آن مجسمه را بیاورم. چون که برای ایرانی‌ها خیلی مهم است که بتوانیم به شخصیت مهمی مثل کوروش کبیر، احترام بگذاریم.»