ايرانيان


گزارش چهارمین کنفرانس بین‌المللی ایرانیان خارج‌نشین
«سرمایه‌گذاری روی جوانان، هدف ایرانیان خارج‌نشین»

کیوان ایزدمهر: چهارمین دوره کنفرانس ایرانیان خارج‌نشین به همت سازمان همبستگی ایرانیان خارج از مرز در روزهای چهارم و پنج آوریل در دانشگاه برکلی کالیفرنیا برگزار شد. سخنرانی‌های مختلفی درباره امور فرهنگی ـ هنری ـ اجتماعی ـ سیاسی و نقش جامعه ایرانی خارج از کشور در داشتن سهم مهم‌تری در کشورهای محل سکونت و ارتباط نزدیک‌تر با هم انجام شد و چندین جلسه پرسش و پاسخ هم برگزار شد. چهره‌های مشهور زیادی در این کنفرانس دیده می‌‌شدند. رودی بختیار، راس میر کریمی، بنفشه اخلاقی، هومن خلیلی، احمد کیارستمی، منصور تایید و بسیاری دیگر.



«بن‌بست، سی‌سال پس از انقلاب اسلامی»

محسن مسرت:‌ در حال حاضر خروج از بن بست در جمهوری اسلامی در دستور کار قرار دارد. اما این امر بدون تعدیل در روابط رهبری، ریاست جمهوری و مجلس به نفع دو نهاد آخر بس مشکل و یا ناشدنی به نظر می‌رسد. در ایران همواره در حوزه سیاسی، شخصیت‌ها تعیین کننده‌اند و نه برنامه‌های حزبی. با وجود کاهش اعتماد به محمد خاتمی، او همچنان کاریزماتیک‌ترین و قابل اعتمادترین شخصیتی است که قادر به رهبری روند اصلاحات است.



«ایران مدرن با آدم‌هایی سنتی»

مریم محمدی: گفت و ‏گوهای این برنامه با دو جوان ایرانی است که در خارج از کشور بزرگ شده‏‌اند. ایران را نخست از تعاریف دیگران، بزرگ‏‌ترها و روزنامه‌‏ها و رسانه‏‌های غربی شناخته‌‏اند، سپس سفری نیز به ایران داشته‌‏اند و اینک دریافت مستقل خود را از ایران دارند. بابک و سارا در گفت و گو با زمانه می‌گویند: «‌در ایران یاد گرفتم که ظاهر آدم‏‌ها، تفکر درونی آن‌‏‏ها را نشان نمی‏‌دهد. آدم‏‌های فوق‏‌العاده مدرنی دیدم که افکارشان خیلی عقب‏‌مانده بود و برعکس. در یک لحظه فوری فهمیدم به کشوری رسیدم که کشورهای دیگر از آن می‌‏ترسند.»



کانادا در سال ۲۰۰۸، از نگاه مهاجرین

نیک‌آهنگ کوثر: در آخرین برنامه از آمریکای شمالی در سال ۲۰۰۸، به سراغ ایرانیان ساکن کانادا رفتیم، چه همکاران رادیو و چه کارشناسان و دانشجویان و مهاجرینی که تازه به کانادا آمده‌اند. ۲۰۰۸ سالی پرفراز و نشیب در کانادا بود و بحران اقتصادی بر نگرانی‌های بسیاری از ایرانی‌های ساکن کانادا افزوده است.



جنبش دانشجویی در گفت و گو با بهروز کریمی‌زاده، دانشجویی از طیف چپ و مهدی‌ فتاح‌پور از فعالان سرشناس جنبش دانشجویی در دهه‌های ۵۰
«تکرار اشتباه تاریخی جنبش دانشجویی»

مریم محمدی: جنبش دانشجویی در ایران مانند بسیاری از جوامعی که از ساختار ضعیف دموکراتیک رنج می‌برند، نشانه‌های ضعف و قوت جنبش دموکراسی‌خواهی بوده است. بهروز کریمی‌زاده، دانشجویی از طیف چپ، معتقد است: «یک دوگانگی در جنبش دانشجویی هست؛ یک راه، برگشت جناح‌های حکومت و وارد بازی‌های انتخاباتی شدن و راه دیگر، جامعه و هم‌سرنوشتی با مردم را انتخاب کردن، است.» اما مهدی‌ فتاح‌پور از فعالان سرشناس جنبش دانشجویی در دهه‌های ۵۰ می‌گوید: «بسیاری از خطاهایی که ما در دوران خودمان داشتیم، عیناً در این دوره، در جنبش دانشجویی تکرار شد.»



تجمع دفتر تحکیم وحدت در گفت و گو با مهدی عربشاهی، دبیر دفتر تحکیم وحدت و حسین نقاشی، دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه‌‌های تهران و علوم پزشکی
هفدهم آذر، روز دانشجویان غیر‌دولتی یا تقابل دانشجویی؟

مریم محمدی: روز یک‌‌شنبه، در عین این‌‌که «دفتر تحکیم وحدت» و «ادوار تحکیم وحدت» برگزاری مراسمی را در دانشگاه تهران اعلام کرده بودند، یک جریان دانشجویی مستقل دیگر، به نام «انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه‌های تهران و علوم پزشکی» از آقای خاتمی برای برگزاری مراسم این روز دعوت کرده بودند. تجمع دفتر تحکیم وحدت انجام و سخنرانی آقای خاتمی لغو شد. در مورد واقعیت آن‌چه روز یک‌شنبه اتفاق افتاد، با مهدی عربشاهی، دبیر دفتر تحکیم وحدت در تهران و حسین نقاشی، دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه‌‌های تهران و علوم پزشکی گفت و گو کرده‌‌ام.



جلسه بزرگان برای پایان بحران کردان

مسیح علی‌نژاد: مجلس اصولگرای هشتم به دولت اصولگرای نهم، مهلت هفت‌روزه داد تا وزیر کشور را پس از ماجرای پر کش و قوس مدرک جعلی از کار برکنار کند. وقتی این روزها صحن مجلس لحظه‌ای آرام نیست و مدام صدای اعتراض نمایندگان بلند است‌، شاید یادآوری دگرباره جمله معروف جنتی چندان بی‌راه نباشد؛ آن‌گاه که می‌گفت: «وقتی پیچ رادیو را باز می‌کنیم، دیگر تنمان از مذاکرات مجلس شورای اسلامی نمی‌لرزد.»



جنون قدرت و کرسی قدرت‌مدار

عرفان قانعی‌فرد در بحث آسیب‌شناسی قدرت در کردستان می‌گوید: «در کردستان ما برایمان بت ساخته‌اند، بت‌هایی مقدس و به اسم ما برایمان هویت می‌سازند. تا جایی که خواندن سخن مخالفان هم جرم تلقی می‌شود و گناه و رسوایی نابخشودنی و به غرض رفو‌کردن درست و نادرست. مشکل نسل جوان بت و اسطوره خیالی نیست. مشکل گفتمان رشد و سازندگی است و اندیشه رهنما. همیشه جامعه کردها از سازمان‌ها و حزب‌هایش پیشرفته‌تر و مترقی‌تر بوده است و آنها دنباله‌رو مردمان جامعه. پس با عقلانیت و خرد و تفکر و هویت درست است که می‌توان راه تاریخ را ساخت و نمایی درست به آن داد.»



لویی آلتوسر و زیست شبانه‌ی تهرانی‌ها

نادر فتوره‌چی: خبر این است: «دولت قرار است ساعت كاري اصناف و مشاغل «غيرضروري» را از صبح تا شش و هفت بعدازظهر تعيين کند.» صورت مسأله چندان پیچیده نیست: خشکسالی آمده؛ برق کم است و دولت باید «کاری» بکند. همین. اما این‌که دولت هنوز این توانایی را دارد که یک‌شبه و با یک «بخشنامه چندخطی» شکل زیست شهروندان را تغییر دهد، پای مبانی ایدئولوژیکش را به میان می‌کشد.



گفت‌وگو با اختر قاسمی و فرشید خدادادیان
مسجد سلیمانی‌ها به مسجد سلیمان کمک کنند

کبری قاسمی: همایش «صد سالگی نفت در مسجد سلیمان» که در شهر کلن آلمان و در روز صدسالگی راه اندازی اولین چاه نفت ایران برگزار شد، با استقبال کارشناسان و متخصصان مختلف در زمینه تاریخ، فرهنگ و نفت روبه‌رو شد. اختر قاسمی، برگزار کننده این همایش همراه با فرشید خدادادیان، استاد دانشگاه و یکی از سخنرانان همایش در استودیوی رادیو زمانه حضور پیدا کردند. با آنها درباره شهر مسجد سلیمان و اینکه چگونه می‌توان به آبادانی این شهر کمک کرد، گفت‌وگو کردم.



عشق به ایران، دیزنی‌لند و دلفین‌ها

نیویورک‌تایمز/ برگردان بنفشه سرتیپی: آقای ثابت، تاجر ۵۸ ساله ایرانی که بیشتر وقت خود را در آلمان می‌گذراند‌، اگرچه هنرمند نیست، اما بیش از ۳۰۰ میلیون دلار در هتل‌ها و جاذبه‌های دیدنی کیش از جمله نمایش دلفین‌ها که در خاورمیانه مشابه دیگری ندارد، سرمایه‌گذاری کرده‌است. او هتل بزرگ داریوش را که تجملی‌ترین تشکیلات جزیره کیش است، با الهام از پایتخت پارسی پرسپولیس که به ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز می‌گردد، بنا نهاده است. ثابت همچنین مالک ۱۱ هتل در اروپا و جزایر قناری است.



«در ایران همه چیز گران است؛ جز جان آدمیان»

سید سراج‌الدین میردامادی: «شاید بحران جنسی در جامعه ایران مهم‌ترین بحران اجتماعی به حساب بیاید. جوان ایرانی درست برعکس جوان غربی، اولین کاری که با دوست‌دخترشان انجام می‌دهند، آخرین کاری است که جوانان غربی بعد از ماه‌ها دوستی و رفت و آمد دوستانه و ابراز کلمات عاشقانه انجام می‌دهند. این تازه پیش از ازدواج است و پس از ازدواج باز درست برعکس زوج‌های غربی، زوج‌های جوان ایرانی بعد از ازدواج رسمی و شرعی، پنهان یا آشکار با افراد دیگری نیز رابطه جنسی برقرار می‌کنند.»



پدر تاریخ‌نگاری مشروطیت ایران در گذشت
‫فریدون آدمیت، نویسنده کتاب‌هایی برای روزگاران

علی دهباشی: دکتر فریدون آدمیت در اول اسد ۱۲۹۹ در تهران متولد شد و سرانجام در بعدازظهر شنبه، دهم فروردین‌ماه، در بیمارستان تهران کلینیک در گذشت. نام دکتر آدمیت در عرصه تاریخ‌نگاری در ایران با نوآوری و ویژگی‌های خاص او آمیخته است. امروز هیچ محققی را پیدا نمی‌کنیم که بخواهد در زمینه مشروطیت کار کند و محتاج آثار آدمیت نباشد.



تاملی بر بیکاری نخبگان در ایران، بخش دوم
فرار از سرزمین نفت و تقوا

مهرزاد حافظی: بیکاری نخبگان زاییده توهم دین‌گریزی یا خرافه‌ستیزی‌شان نیست؛ پدیده‌یی است حاصل بیماری بی‌اعتمادی دولت به مردم، که آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی فراوانی در جامعه به بار آورده و می‌آورد و دامنه آتش فسادپذیری جامعه را گسترده‌تر می‌سازد. هزینه‌های اقتصادی بیکاری در ایران به عنوان یک چالش بزرگ اقتصادی تا حد زیادی شفاف، آشکار و قابل محاسبه است و برکسی پوشده نیست که نیروی کار آسیب پذیر‌ترین عامل تولید است و در صورت از دست رفتن یا آسیب‌دیدن دیگر قابل جبران نیست.



تاملی بر بیکاری نخبگان در ایران، بخش نخست
نخبگان در سرزمین نفت و تقوا

مهرزاد حافظی: به مدد فرصت‌زایی محمد خاتمی برای نخبگان کشور بود که نظر عمومی جهان نسبت به سهم شهروندان کارآزموده و آشنا به مفاهیم توسعه از چیزی به نام آزادی، قابل قبول خوانده شد. در حالی که در دوره هشت ساله آن حضرت، براساس آمار موجود، سالیانه بیش صد هزار نفر از نخبگان دانشگاهی ایران به امریکا و اروپا مهاجرت کرده‌‌اند.



بررسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در پاریس
«‌‌طبق قانون اساسی، ملت ایران وجود ندارد»

سیدسراج‌الدین میردامادی: به دعوت انجمن گفتگو و دموکراسی در پاریس، جلسه سخنرانی با حضور دکتر مظفری استاد روابط بین‌الملل در دانشگاه دانمارک و مهران براتی پژوهشگر مسائل ایران پیرامون مبانی نظری سیاست خارجی جمهوری اسلامی برگزار شد. دکتر مظفری در این جلسه گفت: «‌جمهوری اسلامی یک رژیم انقلابی است و بنابر این یکی از پایه‌های جهان‌بینی‌اش انقلابی بودنش است‌، رژیم‌های انقلاب رژیمهای تجدیدنظر‌طلب هستند. رژیم جمهوری اسلامی تجدید‌نظر‌طلب است، نه تنها در بعد ملی و منطقه‌ای بلکه در بعد جهانی...»



داستانهای دنباله دار کیهان

با چادر، روی کیپ گرفته، روسری محکم سنجاق خورده، مانتوی بلند، شلوار گشاد، کفش راحتی، همه به رنگ‌های تیره، بیست و چهار ساله بودم و مجرد. دوست نازنینی که رهگشای من شد به قلمروی "قلم به دست‌ها"، ابتدا مرا به یک هفته‌نامه معرفی کرد با این توصیف که: "سردبیرش مرد متأهل و مؤمنی است. با خیال راحت می‌توانی آن‌جا مشغول شوی." درست در اولین ساعت ِ اولین روز ملاقات‌م با این سردبیر محترم (که از قضا عکس یکی از مسئولان رده‌بالای کیهان به‌طور عجیبی چهره‌‌‌ی او را به خاطرم می‌آورد) در دفتر آن نشریه، ایشان صریحاً گفت: "به عنوان یک بچه مسلمان، نظرتان راجع به صیغه چیست؟"



کیهان معتبرترین و بی‌غل‌وغش‌ترین روزنامه‌ی جهان

جناب آقای شریعت‌مداری، مطلع شدم که روزنامه‌ی وزین کیهان که تحت اشرافِ عالی آن جناب به نشر اخبار و معارفِ حقه اهتمام دارد، برای چندمین بار در مطلبی نام این حقیر را ذکر کرده است. من کاملاً واقف هستم که تنوع افشاگری‌های محققانه و راهبردی و کاربردی و نیز تعدد بی‌اندازه‌ی اسم‌ها در جریده‌ی جراره‌ی کیهان ممکن است مسبب این‌گونه خطاهای ریز باشد. اما از آن‌جا که شما وسواس تحسین‌برانگیزی در ثبت تاریخ و سبک خاص خود را در تحقیقات عالیه و عالمانه دارید، وظیفه دیدم که چند نکته‌ی بی‌اهمیت را در این باب ایضاح نمایم.



منتقدین به احمدی‌نژاد هشدار دادند: «الیور استون درباره زندگی‌نامه آدم‌ها فیلم می‌سازد»
شباهت‌های جیم موریسون و احمدی‌نژاد

تشابه کمی بین محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور مذهبی ایران و جیم موریسون، خواننده اصلی گروه دورز که مشهور به لذت‌گرایی بود، وجود دارد. اما حالا که قرار است هر دو نفر، قهرمان فیلم الیور استون باشند، حلقه محافظه‌کاران ایران، با آن مخالفت می‌کند. احمدی‌نژاد، اویل سال جاری پیشنهاد الیور استون را مبنی بر ساختن فیلمی مستند درباره زندگی‌اش قبول کرده بود. اما یکی از تأثیرگذارترین روزنامه‌های محافظه‌کار کشور این عمل را اقدامی ناخوشایند قلمداد کرد و از او خواست تا در این مورد تجدید نظر کند.



«زیبایی زنان ایرانی، مانع پیشرفت آنان در خارج»

نسرین پارسا جامعه‌شناس و روزنامه‌نگار مقیم آلمان است که به تازگی کتابی به نام «تروریست یا بازیچه‌ی امنیتی» منتشر کرده است. وی همچنین در زمینه‌ی مد و رنگ لباس و کمپانی‌های معروف تولیدی مد، تحقیق کرده است. وی معتقد است که زیبایی زنان ایرانی، یکی از موانع پیشرفت آنان در خارج از کشور است. با وی در مورد دلایل موفقیت و عدم موفقیت زنان ایرانی در خارج از کشور و جنبه‌های مختلف زندگی زنان ایرانی گفتگو کردیم.