ویژه برنامه ها


«بر پا خیز از جا کن» سرودی از دیار ویکتور خارا

کیوان ایزدمهر: این روزها با آمدن ماه بهمن و سالگرد روزهای انقلاب‌، بازار شنیدن سرودهای انقلابی گرم شده و در بسیاری از وبلاگ‌ها و رسانه‌ها دوباره می‌شود آن‌ها را شنید. سرود «خلق متحد» برای اولین بار در شیلی ساخته شد. سرجیو اورتگا، آهنگساز شیلیایی در سال ۱۹۷۳ چند ماه قبل از کودتای پینوشه آن را با الهام از یک شعار خیابانی ساخت که بعداً ترجیع‌بند اصلی آهنگ شد. کار برای نخستین بار توسط گروه کی لاه پایون و با همراهی ویکتور خارا، ترانه‌سرا و آهنگساز مشهور شیلیایی در یک کنسرت پرجمعیت اجرا می‌شود.



تاریخچه «سرود ملی» در ایران

هشت دانشجوی ایرانی بودند که در عهد احمد شاه در آلمان درس می‌خواندند. به آنان گفته شد که باید مقابل امپراطور آلمان سرود ملی کشورشان را بخوانند. سرود ملی نداشتند٬ پس شروع کردند به خواندن نخستین ترانه‌ای که به ذهن‌شان رسید: عمو سبزی فروش.



خواننده محلی بختیاری از دنیا رفت

بهمن علاءالدین قبل از انقلاب ایران در رادیو و تلویزیون اهواز می‌خواند اما پس از انقلاب فعالیت هنری او با نام جدیدش "مسعود بختیاری" گسترده‌تر شد. او کنسرت‌های متعددی برگزار کرد اما این محبوبیت در واقع از آهنگی شروع شد که قبل از انقلاب در رادیو می‌خواند: "دختر لچک ریالی".
گزارشی را که درباره او تهیه شده می‌توانید بشنوید.



یادی از ویگن
مگر ستاره کجا رميده

در ايران شکل ديگري از ترکیب ترانه و تصنيف وجود دارد که اصطلاحا با عنوان «ترانه ـ سرود» شناخته مي‌شود. يکي از این «ترانه‌ـ‌سرود»ها، ترانه‌اي است با صداي «ويگن» که «بي‌ستاره» نام دارد. فردا، سال‌مرگ این خواننده ایرانی است.



گفت‌وگو با داریوش اقبالی
دلم برای عاشقانه‌ها تنگ شده است

دغدغه اصلی زندگی داریوش پس از ترک اعتیاد٬ مبارزه با آسیب‌های اجتماعی و فعالیت در بنیادی است که تأسیس کرده. امروز، به زندگی امیدوارتر است و می‌گوید دلش برای خواندن عاشقانه تنگ شده. او را در قطار آمستردام دیدم تا ادامه گفت‌وگوی کوتاه زمانه٬ موکول شود به خانه‌ای آرام در شهر پاریس.



ویژه برنامه رادیو زمانه درباره حسین دهلوی

این هفته با هفتاد و نهمین سالروز تولد حسین دهلوی، آهنگساز برجسته ایرانی، همزمان است. به همین بهانه، برنامه ای درباره فعالیت های هنری و آثار این هنرمند از سوی پژمان اکبرزاده نوشته و اجرا شده است.