استادان موسیقی


خدا‌حافظ موریس ژار

کیوان ایزدمهر: وقتی خبر رفتن موریس ژار افسانه‌ای را شنیدم دلم گرفت. یادت می‌آید چقدر با هم درباره‌اش صحبت می‌کردیم و ستایشش می‌کردیم‌؟ یاد آن شب‌هایی افتادم که تا نزدیکی صبح به موسیقی فیلم‌هایش گوش می‌کردیم و با هم گپ می‌زدیم. چند سال از آن شب‌ها می‌گذرد؟ یاد آن شب‌ها کردم و آن نوارهای قرمز سونی. موریس ژار‌، هنرمند بی‌مانندی بود‌٬ یکی از آن‌ها که بیشتر به خدایان شباهت دارند تا به بشر و جز سجده و ستایش از تو کاری بر‌نمی‌آید و آثاری که هر کدامشان را به جز شاهکار نمی‌شود نام دیگری گذاشت.



«روی صحنه رفتن در ایران به مشکلاتش می‌ارزد»

فرهاد امیرمنش: ليلی افشار دارای درجه پروفسوری نوازندگی گيتار از ممفيس ايالت تنسی آمريکا و يكی از اساتيد برجسته ايرانی این دانشگاه به حساب می‌آید. ليلی افشار، شاید اولين زنی باشد که دارای مدرک دکترا در گيتار است.
او برنده جايزه بهترين گيتاريست کلاسيک زن در سال دوهزار توسط گيبسون اوارد، سفير هنری آمريکا، برنده ده و يازده و دوازدهمين جايزه پريمير گيتار است. ليلی هم اکنون شخص اول و شاخص دانشگاه ممفيس و يکی از شاگردان آندرس سگوويا، (يکی از بهترين گيتاريست‌های دنيا) می‌باشد. به بهانه‌ی تور کنسرت در هلند مصاحبه‌ای را با خانم افشار انجام داده‌ایم که می‌خوانید.



گفت و گو با شهرام ناظری پیرامون اجرا نکردنش در مراسم بزرگداشت مولانا در قونیه
شهرام ناظری: ‌اجرا نکردن برنامه، برای من مثل اجرا بود

مینو صابری: شهرام ناظری که برای چندمین بار در مراسم بزرگداشت مولانا در قونیه شرکت و برنامه‌های موفقی اجرا کرده بود، امسال به دلیل وضع نابسامان در قونیه از اجرای برنامه خودداری کرد. ایشان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در جاهای مختلف، به صورتی که نه در شأن فرهنگ ایران است و نه در شأن مقام شامخ مولانا و نه از نظر فرهنگی قابل توجیه است، بدون در نظر گرفتن فرهنگ خاص موسیقی ایران، برنامه‌های بی‌رویه انجام می‌دهند. فرق یک هنرمند متعهد با کسی که متعهد نیست این است که یک جاهایی کار نکردنش، مثل کار کردن است.»



گفت‌ و گو با عباس تهرانی‌تاش، نوازنده پیشکسوت قره‌نی
«از همان اسباب‌بازی ‌فروشی، عاشق موسیقی شدم»

مینو صابری: عباس تهرانی تاش از آخرین نوازندگان قره‌‌نی در موسیقی ایرانی است. او که در سال‌های دور، از محضر اساتید برجسته موسیقی بهره‌ها برده، در سن ۸۰ سالگی هم‌چنان خوش می‌نوازد. عباس تهرانی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «هفت ساله بودم که شب‌های جمعه با مادرم به زیارت حضرت عبدالعظیم می‌رفتیم، آن‌جا اسباب‌بازی فروشی بود، روزی مادرم گفت کدام ‌یک از این اسباب‌بازی‌ها را دوست داری برایت بخرم؟ گفتم نی‌لبک را می‌خواهم، مادرم گفت این‌همه عروسک، ماشین، گفتم نه، آن ‌را می‌خواهم.»



گفت و گو با ناصر رستگار‌نژاد، ترانه‌سرا و آهنگ‌ساز قدیمی
از «مهتاب» تا «چشمان سیاه»

کیوان ایزدمهر: ناصر رستگار‌نژاد، متولد سوم اردیبهشت ۱۳۱۸ در شهر رشت است‌. او طی مدت نسبتاً کوتاه فعالیت هنری خود در حدود ۳۸۰ ترانه تصنیف کرد که توسط بسیاری از خوانندگان مشهور آن دوران اجرا شد. استاد رستگار‌نژاد داستان ساخته شدن ترانه «مهتاب» را چنین بیان می‌کند. «شبی با یکی از دوستان‌، در کافه باغ شمیران به جوان قد‌بلند و خوش صدایی برخوردیم که ترانه «‌مرا ببوس‌» گلنراقی می‌خواند. از صدای او خیلی خوشم آمد و از او خواستم بعد برنامه پیش ما بیاید‌. نام‌اش ویگن بود.»



شبانه
آهنگ‌سازی از جنس رنگین‌کمان و درخت سرو

محمود خوشنام: این بار می‌خواهیم یاد یکی از آهنگ‌سازان پیشرو ایرانی را زنده کنیم که درست در آخرین روز سال ۱۳۸۶ در انزوای فقر و غربت خود در استانبول از دار دنیا رفت. آهنگ‌سازی که علاوه بر موسیقی، در ادبیات نیز دستی توانا داشت. او کسی نیست جز ثمین باغچه‌بان



گفت‌وگو با استادان موسیقی ارامنه در ایران
سرگذشت همراهی نواها و نواپردازان

وارطان ساهاکیان: «ارامنه‌ای که در ایران زندگی می‌کنند اول یک ایرانی هستند. ایرانی‌های مسیحی هستند که در این کشور زندگی می‌کنند و به‌زبان ارمنی سخن می‌گویند. همکاری‌هایشان هم نیز در زمینه هنری طبیعتا صورت گرفته است. خانم پری زنگنه سال‌ها پیش ترانه‌های فولکلور ایرانی را با تنظیم‌های واروژان خوانده است.»



یادی از حاج قربان سلیمانى قوچانى، دوتار نواز نامی خراسان
«باید با ساز مهربان و شکیبا بود»

حاج سلیمان قربانی، دوتار نواز نامی خراسانی: «آدم تا به سن عقل و کمال نرسد نمی فهمد عشق چیست. سن که از پنجاه گذشت، آن وقت می فهمی که عشق چه کارها می کند و دفع بلاها که نمی کند. پنجاه ساله باشی می فهمی که ساز چه راز و نیازی با تو می کند!»



آهنگ‌سازی از جنس مرغان دریایی

کیتارو از کودکی متوجه می‌شود که با دهقانان اطراف خود متفاوت است و همیشه در سرش صدای موسیقی می‌شنود. پس گیتاری می‌خرد و بدون معلم و با روش سعی و خطا، گیتارنوازی می‌آموزد. به گفته خودش او که هرگز معلم نداشته، آموخته است که تنها به گوش‌ها و احساسات خود اعتماد کند. باورش دشوار است؛ ولی یکی از بزرگ‌ترین آهنگ‌سازان جهان «سواد موسیقی» (به مفهوم کلاسیکش) ندارد.



گفت‌وگو با «ژولیت دردریان»، خواهر ویگن و کارو
ویگن، سرباز فراری

ژولیت، خواهر ویگن و کارو در گفت‌وگویی با زمانه چنین می‌گوید: «ویگن برای خدمت سربازی به آبادان رفت. در آنجا برای سربازان آواز می‌خوانده تا اینکه به گوش فرمانده شان می‌رسد. روزی فرمانده او را صدا می‌زند و می‌گوید بخوان، وقتی ویگن شروع به خواندن می‌کند آن افسر خیلی خوشش می‌آید و از آن به بعد در باشگاه افسران روی سن می‌رود و برای‌شان می‌خواند. تا اینکه روزی از سربازی فرار کرد و به تهران آمد آن زمان ما هم ساکن تهران بودیم. ویگن هنوز هم سرباز فراری است.»



به یاد واروژان و سی‌امین سالگرد درگذشتش
بروم شادان به فلک...

در روزها‌ی پایانی شهریور سال ۱۳۵۶ قلبی از تپش ایستاد که ملودی‌ها و تنظیم‌های جاودانه‌اش هنوز در خاطره جمعی ایرانیان حفظ شده است؛ ترانه‌هایی چون: بوی خوب گندم با صدای داریوش، پل با صدای گوگوش، شب‌زده با صدای ابی و ...



«یک شب سحرانگیز ایرانی» چگونه پدید آمد...

اینکه یک آهنگساز در هنگام ساخت یک اثر چه اندیشه‌ای در سر دارد برای بسیاری از دوستداران موسیقی جالب است. بابک آرش‌تبار، آهنگساز ایرانی مقیم آلمان، در یکی از برنامه‌های موسیقی رادیو زمانه از این مقوله گفته است. وی داستان ساخت یکی از آثار خود به نام «یک شب سحرانگیز ایرانی» برای فلوت و پیانو را شرح داده است.



گفت‌وگو با پری زنگنه، خواننده اپرا و ترانه‌های محلی ایران
يک روز آفتابی با پری زنگنه

در يک روز آفتابی در هتل محل اقامتش در لاهه با او گفتگو کردم. دوستانه بود و آرام و شمرده و سنجيده حرف می زد. با نوعی غرور دوست داشتنی که کاملا برازنده او و دستاوردهای بزرگ اوست. بعد از گفتگو آمديم به محوطه باز روبروی هتل. آفتاب را خوب حس می کرد و سمت دريا را نشان مان داد و پرسيد اين طرف بايد دريا باشد. و بود.



خلاقيت در چارچوب

"شب‌های بخارا" این‌بار رنگ و بوی دیگری داشت. شبی که به پاس عمری تلاش و فعالیت هنری فردی برگزار شد که به گفته‌ی دوستداران و شاگردان وی، یکی از تأثیرگذارترین موسیقی‌دانان و آهنگسازان کشور است: مهندس همایون خرم.



شب همایون خرم

سی‌وسومین شب از شب‌های بخارا، مناسبت آغاز شصتمین سال فعالیت هنری استاد همایون خرم، به وی اختصاص یافته است. در این مراسم، قطعاتی از آثار استاد با ویلن و پیانو نواخته شده و فیلم مستندی نیز از زندگی او به نمایش در می‌آید.



ما خیلی گرفتار خودمان هستیم

حسین علیزاده (تارنواز و سه‌تارنواز معروف) به تازگی همراه با گروه هم‌آوایان در موزه تروپن آمستردام کنسرتی داشت. همزمان با کنسرت، عباس معروفی (نویسنده ایرانی مقیم آلمان) نیز در آمستردام حضور داشت. فردای کنسرت، این دو چهرهء موفق موسیقی و ادبیات ایران با هم گپ و گفت دوستانه‌ای داشته اند.



بخش دوم
حسين عليزاده: موسيقی زيرزمينی تقليدی است

موسیقی زیرزمینی نوعی واکنش و نیاز است و در عین حال، تأثیرپذیری فرهنگی نیز هست. این نوع جوان‌ها در ایران بیشتر از طریق ماهواره‌ها و دنیای بیرون از خودشان تغذیه می‌شوند و سعی می‌کنند آن چه که می‌بینند و می‌شنوند را تقلید کنند. حتی اگر ارتباط ریشه‌ای و فرهنگی با آن مقوله نداشته باشند.



گفت‌وگو با حسین علیزاده، قسمت اول:
حسین علیزاده: «موسیقی ایرانی گرفتار وابستگی‌هایی کورکورانه است»

حسین علیزاده: «ما فکر می‌کنیم امکانات فقط باید به یک نوع موسیقی، مثل موسیقی پاپ، داده شود، در صورتی که اگر در فرهنگ‌مان مسایل را ریشه‌ای نگاه کنیم و به جوان‌ها در این مسیر میدان بدهیم، خواهیم دید که جاودانه زدن هنرها و سنت‌های ما از طریق جوان‌ها صورت خواهد گرفت».



طنین موسیقی «جان کیج» در شب‌های بخارا

جان كيج تأثيرگذارترين و معترض‌ترين موسيقی‌‌دان تجربی آمريكا در قرن بيستم است. او را پدر مكتب «اراده‌ی آزاد» دانسته‌اند. او کسی است که اصول آهنگسازی قديم را رد كرد و بنيان‌گذار سبكی جديد در موسيقي شد.



شبی در خانه هنرمندان با موسیقی «جان كيج»

روز چهارشنبه ۱۶ اسفند، خانه هنرمندان میزبان بيست و ششمين شب از شب‌هاي مجله بخارا است. این مراسم، به معرفی «جان كيج»، موسيقي‌دان نوجو، بحث‌انگيز و معترض به خودكامگي‌هاي زمانه می‌پردازد. در این برنامه، دو قطعه بسيار مهم جان كيج، توسط اركستر موسيقي مدرن كنسراتور تهران اجرا خواهد شد.