محیط زیست


گفت‌ وگ و با یکی از شهروندان اهواز پیرامون آلودگی هوای این شهر
خاموشی خوزستان زیر گرد وغبار

لیدا حسینی‌نژاد: از ساعت نه صبح روز چهارشنبه ۲۳ بهمن، غلظت گرد و غبار در هوای استان خوزستان به شدت افزایش پیدا کرده است. به طوری که هم‏اکنون به شش برابر حد مجاز رسیده و زندگی عادی مردم این استان را تحت‏الشعاع قرار داده است. ابراهیم، یکی از شهروندان اهواز در گفت‌وگو با زمانه می‌گوید: «به عنوان یک ایرانی، از مسئولین خواهش می‏کنم فکری بکنند، این مردم بالاخره دارند این‏جا زندگی می‏کنند. چرا در دو سه سال اخیر این وضع پیش آمده و قبل از آن چنین اتفاقی نمی‏‏افتاد؟»



گفت و گو با مهندس محمد درویش پیرامون دستور قطع درختان کهنسال
قتل‌عام درختان کهنسال به بهانه خرافه‌پرستی‬

مینو صابری: در روزهای اخیر، دستور قطع درختان کهنسال از سوی حجت‌الاسلام میرحسینی اشکوری، مدير كل اوقاف و امور خيريه استان گيلان صادر و دلیل این تصمیم، مبارزه با خرافه‌پرستی عنوان شده است. درختان کهنسالی که برخی از مردم بنا به اعتقادات دیرینه‌شان به این درختان دخیل می‌بندند و حاجت می‌طلبند به عنوان عامل اصلی خرافه‌پرستی محکوم به مرگ شدند. در این راستا با مهندس محمد درویش گفت و گو کرده‌ام.



گفت ‌و گو با ‌مهندس محمد درویش‌، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع:
ژرف‌ترین فروچاله‌ی کشور در همدان

مینو صابری: به دنبال شنیدن خبر پدید آمدن‌ فروچاله‌ای عظیم در اطراف همدان در روزهای اخیر‌، با مهندس محمد درویش، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور‌ که اخیراً از این فروچاله دیدن کرده، گفت و گو کردم. او می‌گوید: «‌دو روز پیش بازدیدی از این فروچاله داشتیم که حدود ۲۰ متر عمق دارد و حدود ۱۵ تا ‌۱۸ متر قطر این فروچاله است. علاوه بر فروچاله آثار نشست زمین در شعاعی به طول ۴۰۰ متر اطراف این فروچاله کاملاً مشخص است. حتی برای مردم محلی آن منطقه که نظیر این فروچاله‌ها را طی ۱۰ سال گذشته دیده‌اند، فروچاله‌ای با چنین وسعت و عظمتی بی‌سابقه بوده است.»



در مسجد سلیمان از خانه و محله نفت می‌جوشد

کوروش ایران‌نژاد: چشمه‌های خودجوش نفت به مشکل زیست محیطی خطرناک مسجدسلیمان تبدیل شده و نیاز به اقدامی کارشناسی و سریع برای نجات جان مردم شهر دارد. بوی گاز موجود در محله غیر ‌قابل کنترل است و بسیار آزار‌دهنده. اما ساکنان محله برای چانه‌زنی با مجریان طرح خرید منازل‌، هم‌نشینی با چشمه‌های نفت را تحمل می‌کنند.



حیوانات خانگی و پناهگاه حیوانات بی‌خانمان

مینو صابری: در سال‌های اخیر، با دارندگان حیوانات خانگی در ایران برخورد می‌شود، با این توجیه که نگهداری این‌گونه حیوانات یک «مد و نماد فرهنگ غرب» شده است. از سوی دیگر نیروی انتظامی در کنار تولید غذا برای سگ‌های پلیس، غذای گربه تولید و روانه‌ی بازار می‌کند. برخی افراد هم در مورد انتقال بیماری از حیوانات خانگی به انسان نگرانی‌هایی دارند. در این گزارش به سراغ دکتر هومن ملک‌پور، دامپزشک، رفتم و با او درباره‌ی نگهداری از حیوانات خانگی و نگرش‌ جامعه به این مقوله گفت‌وگو کردم. همچنین به اولین پناهگاه حیوانات که در حومه‌ی شهر هشتگرد واقع است، سر زدم و با مدیر و دوستداران فعال حیوانات بی‌پناه این‌باره صحبت کردم.



محیط زیست، یک مساله لوکس و فرعی نیست

مینو صابری: روزهای اخیر شاهد موج سبزی در وبلاگ‌شهر بودیم که فعالان محیط زیست فراخوان داده و از وبلاگ نویس ها درخواست کرده بودند نسبت به نابودی تالاب‌ها بی‌تفاوت نباشند و اعتراض خودشان را نسبت به این فاجعه زیست محیطی اعلام کنند. به دلیل اهمیت موضوع بر آن شدم تا با تنی چند از کارشناسان محیط زیست گفت و گویی کنم تا از زبان این متخصصین بشنویم که اصلاً تالاب چیست و چرا حافظان محیط زیست به آن‌ها اهمیت می‌دهند، و انگیزه‌ی این که از بلاگر‌ها می‌خواهند به این موضوع هم بپردازند چه بوده است و آیا نتیجه‌ی مطلوبی حاصل شد یا نه؟



نامه‌ای به شهردار تهران - بخش سوم و پایانی
شهر بیمار، شهروند بیمار پرورش می‌دهد

کیومرث مسعودی، پژوهشگر و جامعه‌شناس شهری در بخش سوم و پایانی نامه خود خطاب به شهردار تهران می‌نویسد: «آقای شهردار! شهر تهران و کلان‌شهرهای دیگر کشور در محاصره انبوهی از گرسنگان و محرومین قرار گرفته‌اند؛ مردمانی که نه هویت روستایی دارند، و نه امکان بهره‌مندی از هویت شهری؛ نه از سازمان تولید و خدمات روستایی و همبستگی قومی و طایفگی برخوردارند و نه سازمان‌های رسمی و دولتی در قبال آن‌ها مسئولیتی احساس می‌کنند.»



گفت‌وگو با محمد درویش نویسنده وبلاگ «مهار بیابان‌زایی» درمورد طرح «ساعت زمین»
تلاش«مهار بیابان‌زایی» در اجرای طرح «ساعت زمین»

محمد درویش، نویسنده وبلاگ مهار بیابان‌زایی در گفت‌وگو با لیدا حسینی‌نژاد: «هیچ یک از کاندیداهای داوطلب ورود به مجالس قانونگذاری، چه در سطح شورای شهر و یا مجلس شورای اسلامی یا حتی ریاست جمهوری، در بین برنامه‌های کلان و تبلیغاتی خودشان، اشاره‌ای پررنگ به مسائل زیست محیطی نمی‌کنند و نمی‌گویند که فرضا به من رای بدهید تا من مشکل فرسایش خاک را حل کنم. مشکل جنگل‌زدایی را حل کنم. مشکل نشست زمین و بیابان زایی را حل کنم. می‌گوید به من رای بدهید تا مشکل اشتغال را حل کنم. مشکل تورم و گرانی را حل کنم.»



نگاهی به آغاز نهضت زیست بوم‌گرایی نوین
جنگ علیه طبیعت، جنگ علیه انسان است

ارشیا آرمان: کنجکاوی راشل کارسون درباره مرگ پرندگان، تبدیل به یکی ازمهم‌ترین دلایل آغاز نهضت زیست بوم‌گرایی نوین شد. نهضتی که نوع دیگری از نگرش به جهان را به ملیون‌ها نفر آموخت. کارسون در مهم‌ترین مصاحبه‌ی پیش از مرگش با تلویزیون درباره نگرشش به جهان، گفت: ما برای اولین بار در تاریخ‌مان دارای چنان قدرتی هستیم که می‌توانیم طبیعت را نابود کنیم. اما جنگ انسان علیه طبیعت، اعلام جنگ علیه خودش است.



فاجعه تخریب محیط زیست و فعالان «صلح‌ِ سبز»
نمی توانید رنگین کمان را غرق کنید

ارشيا آرمان: امروزه با وخيم شدن اوضاع جوی، آسيب ديدنِ لايه اوزون، آلودگی هوا، بحران آب و هزاران خبر ترسناکی که از گوشه و کنار، درباره‌ی وضعيت محيط‌ زيست به گوش می‌رسد؛ به نظر می‌آيد که هرچند نگرانی باب هانتر (یکی از موسسان صلح سبز) بجا بود، اما اميدش به پايانِ خوشِ آن پيشگويی، اشتباه بوده است.



آن‌چه در رودخانه‌ها جاری است، خون نیاکان ماست

در سال ۱۸۵۴، سفیدپوستان همیشه حریص، به ساکنان بومی دشتی که امروز «شهر سیاتل» نام دارد، اعلام کردند که خواهان این زمین‌ها هستند و بهتر است که سرخ‌پوستان، خودشان با زبان خوش این ملک را به «اربابان رنگ‌پریده» تحویل دهند؛ پیش از آن‌که با زور وادار به این کار شوند.



گفتگو با مریم خورسند و مژگان جمشیدی خبرنگاران حوزه محیط‌‌‌ زیست
از محیط زیست خبر خوشی نمی‌رسد

"مساله‌ی محیط زیست مساله دولتمردان ما هست، اما ترجیح می‌دهند كه به آن توجه نكنند. چون اگر قرار باشد به آن توجه كنند، باید بسیاری از ساختارها را عوض كنند." در روز توجه وبلا‌گ‌ها به محیط زیست به سراغ دو تن ازوبلاگ نویسان و خبرنگاران حوزه محیط زیست رفتیم تا نظراتشان را در این باره جویا شویم.



پروژه یوزپلنگ ایران

تنها 60 تا 100 قلاده يوزپلنگ ايرانی در جهان باقی مانده است که تنها زيستگاهشان نيز، مناطقی از ايران است. حال يک انجمن غيردولتی آمريکايی به ياری سازمان حفاظت از محيط زيست ايران آمده تا از انقراض نسل اين گربه‌سان منحصر به فرد جلوگيری کند.



دو دوچرخه‌سوار ایرانی در حال کشیدن «کمربند سبز» به دور جهان

هم زن، هم شوهر مهندس کامپیوتر هستند. به من گفتند که دوماه پیش با هدف ترویج شعار حفظ محیط زیست، با دوچرخه از ایران راه افتاده‌اند. هدف اصلی آن‌ها رکاب زدن به دور دنیاست و در سر راه خود، در شهرهای مختلف، با هم‌کاری شهرداری‌ها، یک درخت می‌کارند، و با ادامه‌ی این کار خط سبز یا کمربند سبز، به دور دنیا می‌کشند.



گردشگری ملی و آثار توسعه‌بخش آن

گردشگری ملی اغلب فقط از جنبه‌ی فراغتی مورد توجه قرار می‌گیرد و به آثار توسعه‌بخش آن در سایر عرصه‌ها کمتر پرداخته می‌شود. در مقاله‌ی حاضر، تلاش شده است که آثار و پیامدهای توسعه‌آفرین روند گردشگری در حیطه‌ی ملی تشریح شود.



مرگ زودرس گردشگاه‌های طبیعی ایران

آیا مکانی برای گذران اوقات فراغت ایرانیان وجود دارد؟ اگر وجود دارد آیا تجهیز و آماده شده است؟ شرایط و وضعیت گردشگاه‌های طبیعی در ایران چگونه است؟ در حالی‌که از یک سو به طور روزافزون بر تعداد گردشگران عمومی افزوده می‌شود، از سوی دیگر هر روز از میزان منابع و كیفیت محیطی تفرجگاه‌های حومه‌شهری كاسته می‌شود.



مجله‌ی محیط زیست
دیوید سوزوکی؛ پرچمدار بزرگ محیط زیست

در گذشته، کارگران معادن ذغال سنگ وقتی برای کار وارد معدن می‌شدند با خودشان چند تا قناری هم می‌بردند. وقتی آلودگی هوای داخل معدن زیاد می‌شد، این قناری‌ها از حال می‌رفتند و کارگران می‌فهمیدند که باید زودتر معدن را ترک کنند و خودشان را به هوای آزاد برسانند. امروز بیش از ۱۲ درصد کودکان به بیماری آسم مبتلا هستند.



گرمایش آب و هوا و سناریوهای سیاه

آب شدن یخچال‌های عظیم هیمالیا فاجعه به بار خواهد آورد. در جنوب اروپا میزان آب‌های قابل استفاده ۳۵ درصد کمتر خواهد شد؛ در آمریکای جنوبی جنگل‌های مناطق حاره به صحراهای خشک تبدیل خواهد شد؛ در شمال قاره‌ی اروپا افزایش ۲۰ درصدی آب، سیلاب‌های فاجعه‌بار ایجاد خواهد کرد. یک پنجم جمعیت کره زمین با سیل‌های بزرگ روبه‌رو خواهند شد. «گوش شنوایی هست؟»



خانه‌تکانی نوروزی و خطرهای در کمین

بر اساس نتایج یک تحقیق دانشگاهی، تماس دست یا تنفس گرد و غبارهای نشسته بر روی صفحه‌ی تلویزیون یا کامپیوتر، خطر ابتلا به بیماری‌های پوستی و تنفسی بسیار خطرناک و برخی سرطان‌ها را افزایش می‌دهد.



درخت‌کاری ما و کانادايی ها

دولت کانادا همه شهروندان این کشور را تشویق می‌کند تا هر سال، نفری یک "تن" از گاز کربنیک هوا را کاهش دهند. بهترین روش، کاشتن ۱۱۰ درخت در سال توسط هر شهروند کانادایی است.