این سو و آن سوی متن


کلیمیان به‌عنوان یک اقلیت مذهبی و رمان مقاومت

ویدا وفایی: رمان «زیر آفتاب خوش‌خیال عصر»، نوشته‌ی جیران گاهان، از اندک رمان‌هایی است که در ادبیات معاصر ایران پس از انقلاب به موضوع کلیمیان می‌پردازد. روز یکشنبه، ۱۶ آبان با حضور فرشته نوبخت، محمد عاملی، و سعید سبزیان درباره‌ی این رمان یک نشست ادبی برگزار شد. سعید سبزیان به موضوع ادبیات مقاومت پرداخت، محمد عاملی تعریفی از اقلیت‌ها در یک جامعه به‌دست داد و فرشته نوبخت به موضوع ادبیات و اسطوره اشاره کرد.



وزیر ارشاد باید به جای یاد‌علی به زندان برود

علی‌اصغر رمضانپور: وقتی نویسنده اثر خود را به دستگاه سانسور پیش از انتشار می‌سپارد در واقع دفاع از حقوق خود را به او سپرده است و اگر وزارت ارشاد از این مسوولیت شانه خالی کند به این معنا است که نویسنده را فریب داده و تعمداً او را روانه دادگاه کرده است و به جای آنکه پیش از انتشار نویسنده را از عواقب انتشار آگاه کند، خواسته است تا او را به صرف نوشتن مطلبی که به وزارت ارشاد سپرده شده است مجازات کند.



نوعی نگاه:
باشد كه از خزانه‌ی غیبش دوا كنند

افشین دشتی در نگاه خود بر کتاب حافظ به‌روایت کیارستمی: «كیارستمی لذت‌های خودش را آرام و بی سر و صدا پیش می‌برد و مگر كسی حق دارد به لذت خصوصی و شخصی او انگ ادعا بزند؟ انتشار كتاب هم لذت شخصی ناشر است و برپایی نمایشگاه هم لذت شخصی نمایشگاه‌دار! این وسط همه دارند لذت شخصی می‌برند بدون ذره‌ای ادعا. مدعی لابد آن كسی‌ست كه از این همه بی‌ادعایی كه حائل بی‌مسئولیتی می‌شود دست به قلم می‌برد و از انگ حسادت نمی‌ترسد.»



گفت‌وگوی هرلينده کولبل با اينگو شولتسه
کامپيوتر، دستگاه تنظيم قلب من است

اينگو شولتسه، نويسنده‌ی جوان آلمانی در گفت‌وگو با هرلينده کولبل، عکاس و روزنامه‌نگار آلمانی: «کامپيوتر برای من حُکم دستگاه تنظيم ضربان قلب را دارد، موتور زندگی است. من خود‌به‌خود رابطه‌ای زنده‌پنداری با بسياری از چيزها دارم و به‌اين باورم که برخی اشياء جاندارند. بعضی چيزها با من‌اند و متعلق به‌من. اما تا کنون نتوانستم خودنويسی را به‌خودم متعلق کنم. خودنويس‌هايم هميشه يه جورايی گم و گور می‌شوند يا خراب. من فقط با کامپيوتر می‌نويسم».



اروتیسم در ادبیات
هر چيز لخت و عوری اروتيک نيست

بين دو جهان اروتيک و پورنو دره‌ای عظيم و "نازيبا" قرار دارد. فاصله‌ای به وسعت دو جهان يا شايد بهتر است بگويم فاصله‌ای به اندازه‌ی يک تار مو، مرز عشقبازی و همخوابگی را تعيين و تبيين می‌کند.



طِلِسم، هنر سنتی ایران

در جریان پژوهش مردم‌شناسی و پیوند آن با هنر مردمی، بی‌گمان نوشته‌ها و نسخه‌های روان‌درمانی و آینده‌نگری که توسط عالمان علوم غریبه با ترکیب خط‌های ویژه چون حرف و عدد و تصاویر عجیب نوشته و طرح‌اندازی شده، نقش اساسی دارد. کتاب «طلسم»، نوشته پرویز تناولی، با هدف معرفی بخش مهم هنرهای تصویریِ ایران و دستیابی به فرهنگی که از میان رفته، تنظیم و تهیه شده‌است. Talisman, Iran’s Traditional Art



فرهنگ بیگانه یا پوست دوم؟

پنجمین رمان فهیمه فرسایی نویسنده ایرانی مقیم آلمان، که آثارش را به زبان آلمانی می‌نویسد با استقبال محافل مطبوعاتی اين کشور روبرو شده است. رمان فهيمه فرسايی "آن سه شنبه ای که مادرم تصمیم گرفت آلمانی شود" نام دارد.



"خیرخواهان"، رمانی که از زبان یک جلاد روایت می‌شود

کتاب "خيرخواهان" اثر "جانتان ليتل" پس از رمان "مرگ کسب و کار من است" جزء کتاب‌های نادری است که جنايت‌های جنگ جهانی دوم را از نگاه يکی از جلادان آن جنايات روايت می‌کند. اين کتاب اينک به يکی از مطرح‌ترين کتاب‌های اروپا بدل شده و تحسين‌ها و نقدهای بسياری برانگيخته است.



معماری شخصیت

شخصیت‌پردازی، پیوند عمیقی با جاودانگی بشر دارد. و درد جاودانگی شاید به عنوان یکی از بزرگ‌ترین دردهای تاریخ و اسطوره، ذهن بشر را احاطه کرده است. تا جایی که مردم عامی هم به این درد مبتلا شده‌اند. من کسانی را دیده‌ام که با شور و شوقی وصف‌ناپذیر از صحنه‌ی اعدام اصغر قاتل حرف زده‌اند، و خود را با جاودانگی و ابدیت پیوند زده‌اند.



دكتر محمد علي موحد در شب مولانا

دكتر محمد علي موحد، استادي است كه تحقيقات و مطالعات و سخنراني هاي او درباره مولانا و شمس نيم قرن سابقه دارد. مجله بخارا پنجشنبه بيست و سوم آذر ماه در سالروز درگذشت مولانا اقدام به برگزاري شب مولانا كرده است كه در اين مراسم دكتر محمد علي موحد، آخرين مطالعات و تحقيقات خود را درباره مولانا و شمس تبريزي ارائه خواهد كرد.



فرهنگِ فارسیِِ تاجیکی

نوشته داریوش آشوری درباره فرهنگ فارسیِ تاجیکی. این کتاب تألیفِ جمعی از دانشورانِ تاجیک و روس است و نخستین بار در سال ۱٩۶٩، به زبان‌نگاره‌ی سیریلیک (خطِ روسی) در مسکو منتشر شد و به‌تازگی در ایران، آن را به زبان‌نگاره‌ی فارسی درآورده اند.



داستان نویس کارآگاه خصوصی است

داستان‌نویس یک کارآگاه خصوصی است که در پس هر پدیده‌ای یک توطئه می‌بیند. اگر نباشد می‌سازد.
داستان‌نویس لایه‌های کشف نشده ذهن بشر را می‌کاود. کاری که جلال آل‌احمد در کتاب "بچه مردم" انجام می‌دهد.