کلاکت


نگاهی به فیلم «راه انقلابی» ساخته سم مندز
ذات تراژیک زندگی زناشویی

پرویز جاهد: فیلم «راه انقلابی‌» ساخته سم مندز اقتباسی است از رمان ریچارد ییتز، نویسنده آمریکایی که داستان آن در اواسط دهه پنجاه در حومه شهری ایالت کنه تیکات آمریکا می‌گذرد. سم مندز در «راه انقلابی» نشان می‌دهد که خواسته‌های فردی آدم‌ها، چگونه قربانی تعهداتشان به خانواده و زندگی زناشویی می‌شود. این‌که ازدواج در ذات خود امری تراژیک است و نمی‌تواند الزاماً خوشبختی واقعی آدم‌ها را تأمین کند. این‌که چگونه نارضایتی‌های کوچک و پیش پا افتاده و روزمره می‌تواند روز به روز جدی‌تر شده، شکاف‌ها را عمیق‌تر کرده و به بحران دامن زده و هر دو نفر را به سمت فاجعه براند.



نگاهی به کتاب «علف: داستان‌های ناگفته» نوشته بهمن مقصودلو
حماسه کوچ ايل بختياری

فيلم مستند صامت «علف: نبرد مردم برای زندگی»، يکی از نخستين نمونه‌های فيلم‌های مستند قوم‌نگار است که به وسيله سه فيلمساز آمريکايی يعنی مريان سی کوپر، ارنست شودزاک و مارگريت هريسون در سال ۱۹۲۴ در ايران تهيه شده است. کتاب «علف: داستان‌های ناگفته» نوشته بهمن مقصودلو، منتقد و تهيه‌کننده سينما، که به تازگی از سوی انتشارات مزدا در آمريکا منتشر شده، تا حد زيادی اين خلاء را پر کرده و روايت خواندنی و جذابی از زندگی اين سه شخصيت شگفت‌انگيز تاريخ سينما ارائه می‌کند.



اسکات فيتزجرالد و دشواری‌های اقتباس برای سينما

فيلم «ماجرای شگفت‌انگيز بنجامين باتن» با بازی برد پيت و به کارگردانی ديويد فينچر قرار است در روزهای کريسمس امسال به روی پرده سينماها بيايد. اين فيلم اقتباس ديويد فينچر از داستان کوتاه اسکات فيتزجرالد، نويسنده بزرگ آمريکايی است. نويسنده ای که عليرغم ارتباط نزديکش با هاليوود و سينماگران آمريکايی، داستان هايش اصولا برای سينما نوشته نشده اند و همين امر اقتباس از آنها را برای فيلمسازن دشوار می کند.



گفت و گو با رامین بحرانی، کارگردان فیلم «خداحافظ سولو»
«من فیلمساز جهان سومی نیستم»

رامین بحرانی با فیلم تازه‌اش «خداحافظ سولو» در فستیوال فیلم لندن شرکت کرده، فیلمی در‌باره یک راننده تاکسی سیاه‌پوست که مردی به نام ویلیام را سوار می‌کند که از زندگی‌اش خسته شده و می‌خواهد خود را بکشد. رامین در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «تاد مکارتی می‌گوید استیل فیلم «اوراق‌چی»، استیل جهان سومی بود. نمی‌دانم جهان سوم یعنی چه؟ ایشان فکر می‌کند چون منتقد ورایتی و سفید‌پوست آمریکایی است، می‌تواند به چشمان کیارستمی نگاه کند و بگوید شما از جهان سوم آمده‌اید و فیلم‌ شما جهان سومی است».



عقده بادرماینهوف

ساخته شدن فیلم‌هایی چون «سقوط» و «زندگی دیگران» در سینمای آلمان، نشان‌دهنده گرایشی آگاهانه در میان سینماگران آلمانی به بازخوانی تاریخ گذشته، خصوصاً دوران سیاه و تلخ سیطره فاشیسم بر این کشور است. «عقده بادرماینهوف» (The Baader Meinhof Complex) ساخته اولی ادل (که در فستیوال لندن به نمایش درآمد)، نام فیلمی است که قصد مطالعه و بررسی جنبش آنارشیستی و تروریستی بادرماینهوف موسوم به جبهه گارد سرخ (RAF) را دارد.



گفت و گو با حميدرضا صدر درباره فستيوال فیلم لندن
حمیدرضا صدر: سينمای ايران در حاشيه قرار گرفته است

حميدرضا صدر از منتقدان قديمی سينمای ايران است. از نسل اولين منتقدان بعد از انقلاب سينما در ايران که کارش را با نوشتن نقد فيلم در مجله «زن روز‌» و «سروش» شروع کرد و بعد به تيم نويسندگان مجله «فيلم» پيوست. صدر، فارغ‌التحصيل اقتصاد شهرسازی است. او عاشق فوتبال است و در اين زمينه کتابی به نام «روزی روزگاری فوتبال» منتشر کرده است. امسال هم صدر به لندن آمده و با او در‌باره فستيوال امسال و برنامه‌های آن گفت و گو کرده‌ام.



نگاهی به فیلم «ربوده شده»
«ربوده شده»، اکشن جذاب

فیلم «ربوده شده»، به کارگردانی پیر مورل و بازی لیم نی‌سن، مگی گریس و فمکه جانسن، اکشنی جذاب و دیدنی است. لیم نی‌سن در این فیلم در نقش برایان، مامور سابق سی‌آی‌ای بازی می‌کند که خانواده و زندگی زناشویی‌اش را وقف کار و خدمت به دولت آمریکا کرده است. تجربه‌های حرفه‌ای برایان به او ثابت کرده که این جهان، جهان امنی نیست و از این رو با سفر دختر‌ش به پاریس مخالفت می‌کند.



کوستا گاوراس و فيلمسازی در وطن

کنستانتین کوستا گاوراس، کارگردان ۷۴ ساله‌ی یونانی و مشهورترین سینماگر سیاسی جهان به زودی فیلم جدیدش را در یونان فیلمبرداری خواهد کرد. این فیلم که «بهشت غرب است» نام دارد نخستین فیلم گاوراس بعد از سال‌ها دوری از وطن خواهد بود. بودجه‌ی این فیلم ۱۲ میلیون دلار برآورد شده است و موضوع آن مهاجرت غیر‌قانونی به غرب است. داستان جوانی به نام الیاس که رویای‌اش مهاجرت به پاریس است.



در باره نمايش ـ رقص ژوليت بينوش و اکرم‌خان در لندن
ميل مبهم هوس

«اين ـ آی» (In-I) يا «در درون من»، نام نمايشی مدرن و رقص‌گونه است که ژوليت بينوش بازيگر فرانسوی به همراه اکرم‌خان رقصنده و طراح رقص بنگلادشی‌تبار بريتانيايی به طور مشترک در لندن به روی صحنه آورده اند. «اين- آی» برش هايی کوتاه از يک زندگی است. سکانس‌هايی از يک رابطه ساده بين يک زن و مرد از دو نژاد و دو فرهنگ متفاوت يکی اروپايی، يکی آسيايی، يکی شرقی و ديگری غربی. رابطه‌ای که با ميل و خواهشی شهوتناک شروع می‌شود و به سرعت به سمت يک زندگی زناشويی و مشترک پيش می‌رود.



نگاهی به فيلم مستند «مردی با چهار همسر» ساخته ناهيد پرسون
تنها مردی که می‌تواند

کانال More 4 که جزئی از شبکه چهار تلويزيون بريتانياست، اخيرا پخش مجموعه مستندی را تحت عنوان «داستان‌های واقعی» شروع کرده که در واقع مستندهايی‌ست در باره زندگی واقعی مردم در نقاط مختلف جهان. سه شنبه گذشته فيلمی در باره ايران از اين برنامه پخش شد با نام مردی با چهار همسر. سازندگان آن، دو فیلم‌ساز ايرانی تبار مقيم سوئد «ناهيد» و دخترش «ستاره پرسون» هستند؛ که به نقطه‌ای در مرکز يا جنوب ايران (احتمالا شيراز) سفر می‌کنند تا با دوربين‌شان زندگی مردی روستايی به نام «هدايت» را که با چهار همسر و بيست فرزندش زندگی می کند، ثبت کنند.



بازيگران زن ايرانی و موانع دشوار جهانی شدن

خط مشی تازه وزارت ارشاد، نتيجه‌ای جز از نفس انداختن سينمای ايران، مايوس کردن نيروهای حرفه ای خلاق و با استعداد و در نهايت انزوای جهانی سينمای ايران، در پی نخواهد داشت. ممنوع‌الخروج کردن گل‌شيفته فراهانی اگر به دليل بازی او در اين فيلم خارجی صورت گرفته باشد، جلوگيری از موفقيت جهانی يک بازيگر و ايجاد موانع داخلی علاوه بر موانع دشوار بين‌المللی برای حضور در فيلم‌های خارجی است.



نگاهی به فیلم وال-ای
روبات‌های عاشق

وال- ای یک روبات مکانیکی ساده و بی‌احساس نیست؛ بلکه ماشینی است که قلب دارد و نسبت به رویدادهای پیرامونش، واکنش‌های عاطفی نشان می‌دهد. او عاشق سینماست و ویدئوی فیلم موزیکال قدیمی مربوط به دهه شصت را که در میان زباله‌ها پیدا کرده، هر روز تماشا می‌کند و صحنه‌ای که در آن دختر و پسری دست در دست هم می‌رقصند، محبوب‌ترین صحنه اوست و با آن عشق ورزیدن را تمرین می‌کند. وال-ای موجود تنهایی است و تنها همدم او، یک سوسک شیطان است که همه جا به دنبال او می‌رود.



هوی متال در بغداد

«مستندهای بریتانیایی»، نام فستیوال فیلمی است که از روز ۲۳ تا ۲۵ جولای در کالج کيبل آکسفورد برگزار شد. در این فستیوال مجموعه‌ای از بهترین‌ فیلم‌های مستند سال ۲۰۰۸ بریتانیا و کشورهای دیگر به نمایش درآمد. مستند «هوی متال در بغداد» یکی از آثار به نمایش درآمده در این فستیوال بود. تنها گروه هوی متال در بغداد که اعضای جوان آن به صلح و اجرای آزادانه کنسرت می‌انديشند. آن‌ها از روزهايی حرف می‌زنند که در زمان صدام مجبور بودند ترانه‌هايی در ستايش از صدام اجرا کنند و نيز از تبعيدشان به سوريه می‌گويند.



نگاهی به فیلم «مغول» ساخته‌ی سرگئی بودورف
تصویری حماسی و شاعرانه از چنگیزخان مغول

فیلم «مغول» ساخته‌ی سرگئی بودورف نیز که تا حد زیادی با تکیه بر کتاب شعری به نام «تاریخ پنهان مغول» ساخته شده، تصویری حماسی، رمانتیک و شاعرانه از این جنگجوی قدرتمند تاریخ است. این فیلم که بخش نخست از تریلوژی بودورف درباره‌ی چنگیزخان است، از زمان کودکی چنگیز در ۱۱۷۲ میلادی شروع شده و با به قدرت رسیدن او و پیروزی‌اش بر قوم تانگوت در ۱۲۰۶ به پایان می‌رسد.



ژانگ ييمو و المپيک پکن

مدت زیادی به آغاز بازی‌های المپیک جهانی که روز ۸ آگوست در شهر پکن، پایتخت چین برگزار می‌شود، باقی نمانده. همه چینی‌ها انتظار آن را می‌کشند و نگران آن هستند این است که چگونه ژانگ يیمو، فیلم‌ساز صاحب نام چینی و سازنده فیلم‌هایی چون فانوس قرمز را برافراز، قهرمان و خانه خنجرهای پرنده، می‌خواهد فرهنگ پنج هزار ساله چینی را در زمانی حدود ۵۰ دقیقه خلاصه کرده و در مراسم افتتاحیه المپیک پکن به نمایش گذارد.



تجربه‌های آوانگارد شرلی کلارک

امسال مرور بر آثار شرلی کلارک یکی از بخش‌های ارزشمند فستیوال فیلم ادینبرا بود. رویدادی کم‌نظیر که فرصتی را برای علاقه‌مندان سینمای آوانگارد و تجربی فراهم ساخت تا به تماشای آثار کمیاب یکی از پیشگامان این سبک بنشینند. وی از پیشگامان هنر ویدئوآرت و اینستالیشن بود و کارهای او تاثیر زیادی بر فیلمسازان آوانگارد و پیشرو جهان داشته است. کلارک از امضاکنندگان بيانيه سينمای نوين آمريکا بود.



زندگی جرج بوش بر پرده سينما

اولیور استون که یکی از سیاسی‌ترین فیلم‌سازان سینمای آمریکاست، در فیلم جدید خود با نام «دبلیو» زندگی جرج دبلیو بوش را از ۲۰ سالگی تا ۵۸ سالگی در سه پرده به تصویر می‌کشد. پرده اول مربوط به دوران جوانی بوش و اعتیاد او به الکل است. در پرده دوم زندگی بوش از زمانی که از زیر سایه پدرش درمی‌آید و به قدرت می‌رسد، نشان داده می‌شود. سرانجام در پرده سوم حمله او به عراق محور فیلم است.



ورنر هرتزوگ، بهترين فيلم‌ساز مستند فستيوال ادينبرا

شصت و دومين فستيوال بين‌المللی فيلم ادينبرا، با انتخاب فيلم «برخوردها در انتهای زمين» ساخته ورنر هرتزوگ به عنوان بهترين فيلم مستند، روز يکشنبه ۲۹ ژوئن به کار خود پايان داد. فستيوال ادينبرا با اين‌که فستيوالی غير‌رقابتی است و بخش مسابقه و هیأت داوری رسمی ندارد، اما برای حمايت از سينماگران جوان بريتانيايی، هرساله جوايزی را که از سوی نهادها و مؤسسات سينمايی معتبر بريتانيايی تعيين شده، به فيلم‌های برگزيده اهدا می‌کند.



سينمای جهان فارسی زبان

در کنفرانس ارتباط با جهان فارسی‌زبان که در روزهای ششم و هفتم در دانشگاه سواس لندن برگزار شد، سینما جای مهمی داشت. سینماگران و پژوهش‌گرانی از سه کشور فارسی‌زبان ایران، تاجیکستان و افغانستان گرد آمدند و هر یک از دید خود گزارشی از موقعیت سینما در کشورهای خود ارایه کردند.



گزارشی از نمايشگاه ونيتی فر در لندن
پرتره ستارگان

نمایشگاه «ونیتی فر» یکی از جالب‌ترین و منحصر به فردترین نمایشگاه‌هایی بود که به مدت طولانی از ۱۴ فوریه تا ۲۶ می در گالری «پرتره ملی لندن» برپا شد. این نمایشگاه به مناسبت نود و پنجمین سال انتشار مجله مشهور «ونیتی فر» و بیست و پنجمین سالگرد انتشار مجدد آن پس از یک دوره وقفه طولانی، برپا شد.