زير 18 ساله ها


تلاش فعالان حقوق بشر برای جلوگیری از اعدام کسانی که در نوجوانی مرتکب قتل شده‌اند:
«آن‌هایی که رضایت ندادند، به شدت پشیمان هستند»

‌‌نیک‌آهنگ کوثر: در شرایطی که وکلا و خانواده‌های قاتلین زیر ۱۸ سال که به اعدام محکوم شده‌اند، در تلاش هستند تا نهایتاً احکام را نقض و از دادگاه حکم برائت را بگیرند؛،محمد مصطفایی، ‌‌دبیر کمیسیون حقوق بشر کانون وکلا می‌گوید: «طبق قانونی که مجلس شورای اسلامی به تصویب رسانده (منظورم کنوانسیون حقوق کودک است که می‌شود گفت که با تصویب مجلس، در حکم قانون محسوب می‌شود) اعدام اطفال زیر ۱۸ سال بر خلاف قانون است. یعنی این‌که قضات نمی‌توانند حکم به مجازات مرگ این اطفال بدهند.»



گفتگو با آسیه امینی فعال جنبش زنان
سنگسار خانوادگی در سیستان و بلوچستان

آسیه امینی در گفتگو با لیلا موری: «در اتفاقی که متاسفانه روز گذشته در حوالی زاهدان افتاد؛ سعیده، دختری چهارده ساله به وسیله‌ی پدر، برادر و چند تن از دوستانش، سنگسار شد. مادر این دختر تشریح کرده که این اتفاق فقط به‌خاطر بدگمانی پدر به دختر مجرد و نوجوانش افتاده است.»



گفتگو با محمد مصطفایی، وکیل علی مهین‌ترابی، نوجوان محکوم به اعدام
«قضات باید به کنوانسیون حقوق کودک اشاره کنند»

علی مهین‌ترابی، جوانی است که در ۱۶ سالگی و در یک نزاع مرتکب قتل شده و به همین سبب، حکم اعدام برایش صادر شده است. محمد مصطفایی، وکیلی وی در گفتگو با رادیو زمانه می‌گوید: «ماده ۳۷ کنوانسیون حقوق کودک، صراحتاً اعدام اطفال زیر ۱۸ سال را منع کرده است. این کنوانسیون در ایران لازم‌الاجرا است و قضات باید در مورد احکامی که صادر می‌کنند، به این کنوانسیون اشاره کنند و اطفال زیر ۱۸ سال را به اعدام محکوم نکنند. »



کودکان محروم از مدرسه

چند روز پیش مقامات وزارت آموزش و پرورش ایران از ترک تحصیل ۱۱۵ هزار دانش‌آموز مقطع ابتدایی در سال تحصیلی جاری خبر دادند. یعنی در عرض کمتر از سه ماه بیش از ۱۰۰ هزار کودک دبستان را ول کرده‌اند و ظاهراً مقامات جز ارائه آمار، کار دیگری نمی‌کنند. سال گذشته تعداد از این هم بیشتر بود: بیش از ۴۰۰ هزار دانش‌آموز دوره ابتدایی و راهنمایی ترک تحصیل کردند که ۲۰۴ هزار و ۸۱ نفر از این تعداد در مقطع ابتدایی تحصیلی بودند.



گفتگو با وکیل ماکوان مولودزاده
«مشکلات پرونده ماکوان از روز اول شروع می‌شود»

چهارشنبه گذشته، ۱۴ آذر ۱۳۸۶، ماکوان مولودزاده جوان ۲۱ ساله‌ی کُرد به جرم «لواط» در سن ۱۳ سالگی در زندان کرمانشاه اعدام شد. در این باره با وکیل او سعید اقبالی، گفتگو کردیم. او در این گفتگو از ایرادات شرعی و قانونی این پرونده، از آغاز تشکیل آن تا تحقیقات و صدور رأی و در نهایت اجرای آن در زندان کرمانشاه می‌گوید.



یاشیل، ضروری‌تر از سیاست

نبود چنان چراغ پرنوری در شب تاریک یتیمان و فرزندان افراد فقیری که خانواده‌هایشان در هر روز، کمتر از هزار تومان هم به دست نمی‌آورند، باعث غم و اندوه است. باعث تأسف است که سر همه ما به کار روزانه خودمان گرم شده و می‌شود و آن‌ها را فراموش کرده‌ایم. اگر خیلی به فکر جامعه و مردم خود بیفتیم، به سیاست در کشورمان هم سری می‌زنیم. انگار در کشورمان، غیر از سیاست، موضوع دیگری وجود ندارد.



گزارشی از اعدام محمدرضا ترک ۱۸ ساله در زندان مرکزی همدان
او «طفل» بود!

صبح دیروز، پنجشنبه، محمد رضا ترک هجده ساله در زندان مرکزی همدان اعدام شد. توانستم با خبرنگاری که شاهد اجرای مراسم اعدام بوده، آقای حمزه، صحبت بکنم. می‌گفت که خانواده‌ی مقتولین، مسئولین زندان و خبرنگاران حاضر بودند و تلاش جدیدی برای گرفتن رضایت خانواده انجام نشد. خانواده‌ی متهمین نبودند. اول محمدرضای ۱۸ ساله و سپس دو متهم دیگر پای چوبه‌های دار رفتند.



خشونت در حوالی زندگی کودکان ایرانی

«جهانی شایسته کودکان، جهانی بدون خشونت» این شعار یونیسف برای روز کودک امسال یعنی ۱۶ مهر بود. روز جهانی کودک در حالی در ایران با مراسم مختلف در گوشه و کنار کشور گرامی داشته شد که بسیاری از کودکان ایرانی در محاصره انواع خشونت‌‌ها هستند.



به مناسبت اول مهر
کودکان مقنعه‌پوش

روز یکشنبه اول مهر است. روز مدرسه و آغاز آموزش. اما دختران دانش‌آموز اول مهر را با اجبار آغاز خواهند کرد: اجبار پوشیدن مقنعه. اما اجبار «کودکان» به مقنعه‌پوشی با مواد میثاق حقوق کودک (که جمهوری اسلامی ایران نیز آن را امضا کرده است) در تناقضی آشکار است.



قاچاق زنان و کودکان در ایران

اداره نظارت بر قاچاق انسان دولت آمریکا در گزارش سال 2007 خود وضعیت قاچاق زنان و کودکان در کشورهای مختلف جهان را مورد بررسی قرار داده است. در این گزارش درمورد ایران چنین آمده است: روزانه 54 زن یا دختر ایرانیِ 16 تا 25 سال در پاکستان به فروش می‌رسند. دولت ایران حتی حداقل‌های استاندارد مبارزه با قاچاق انسان را هم رعایت نکرده و تلاش قابل توجهی در این راستا انجام نمی‌دهد.



بیانیه یونیسف در مورد روز جهانی «رسانه در دست کودکان»
«جهانی که ما می خواهیم»

روز «رسانه در دست کودکان»، همانند هر سال در تاریخ 18 آذرماه برگزار می‌شود. اما امسال شعار این روز متفاوت است: «جهانی که ما می‌خواهیم». یونیسف از صاحبان رسانه می‌خواهد، نه تنها در این روز، بلکه در طول سال از مشارکت کودکان و نوجوانان منطقه خود در ساخت و تهیه برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی بهره ببرند. کودکان حق دارند عقاید خود را ابراز کنند و مشارکت در ساخت و تهیه برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، آن‌ها را به داشتن ایده و نظر و انجام آنها ترغیب می‌کند.



زندگی بهتر با شير مادر

سفیر حسن نیت یونیسف ایران: «جشن گرفتن و گرامی‌داشت روز جهانی تغذیه با شیر مادر باید فراتر از یک مراسم باشد. تخمین‌ها نشان می‌دهند در صورتی‌که مادران در اولین ساعت تولد کودکان‌شان آنها را با شیر مادر تغذیه کنند می‌توان جلوی مرگ‌ومیر یک‌پنجم کودکان را گرفت و سالانه جان دو میلیون کودک را در دنیا نجات داد.»



تجارت کثيف با بردگان کوچک

کار کودکانِ زیر ۱۴ سال در هندوستان از سال ۱۹۸۶ غیرقانونی است، اما سازمان‌های مدافع حقوق کودک، تخمین می‌زنند که چهل‌میلیون کودک هندی بین سنین ۵ تا ۱۴، به‌طور غیررسمی کار می‌کنند. بر پایه‌ی گزارش سازمان ملل، بيست درصد از تولید خالص ملی هندوستان حاصل دسترنج کودکان هندوستان است.



گردهم‌آيی فعالان حقوق بشر ايرانی جلوی دفتر سازمان ملل
نقض حقوق بشر فرياد شد

در محوطه‌ی جلوی دفتر سازمان ملل در ژنو صدها کودک که بر روی بادکنک‌هاشان شعاری علیه کار کودکان نوشته شده بود، طوماری را امضا می‌کردند که در آخر به صندلی پایه‌شکسته نصب شد. این صندلی بزرگ غمگین با یک پایه‌ی شکسته که توجه هر حاضر در محوطه و رهگذری را به خود جلب می‌کند، سمبل یک فاجعه ناشی از جنگ است: انسانی که مین ناغافل پا را از او گرفته است.



گفتگو با سه مدافع حقوق بشر
جایگاه فقهی و حقوقی اعدام کودکان در ایران

نسرین ستوده، وکیل دادگستری در تهران: "دولت ایران به موجب تعهدات بین المللی که به آنها پیوسته، موظف است از اعمال مجازات‌های سنگین از جمله اعدام نوجوانان زیر ۱۸ سال خودداری کند، اما به موجب قوانین داخلی ایران، سن مسئولیت کیفری برای دختران ۹ سال و برای پسران ۱۵ سال تمام قمری است و این باعث می‌شود مجازات‌هایی مانند اعدام برای افرادی که هنوز سنین کودکی را طی می‌کنند صادر و اجرا شود."



آیا دادرسی ویژه نوجوانان در ایران تحقق خواهد یافت؟

دادرسی ویژه نوجوانان در ایران طرحی است که اینک دو ساله شده. این طرح که با همکاری یونیسف و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در حال شکل‌گیری است، تاکنون با آموزش رئیس‌های کلانتری چند استان برای هدف‌مند و مدون کردن برخورد با جوانانی که با حوزه قضا ارتباط پیدا می‌کنند گام‌های اول خود را برداشته است اما سوال این است که آیا این برنامه می‌تواند پاسخ‌گوی مشکلاتی نظیر کودک آزاری، خشونت در خانه و جامعه باشد؟



مصاحبه با "سالازار فولکمن" رئيس صندوق حمايت از کودکان(يونيسف) در ايران
حقوق کودکان را باید شناخت

آنگاه که عدم شناخت حقوق کودکان منتهي به آزار آنان مي شود. مصاحبه رادیو زمانه با کريستين سالازار فولکمن، رئيس يونيسف در ايران.