محاکمات


گفت و گو با محمدعلی دادخواه به بهانه آزادی سه دانشجوی پلی‌تکنیک
آزادی مشروط سه دانشجوی پلی‌تکنیک

مریم محمدی: در اردیبهشت‌ماه سال ۸۶ پس از انتشار پر سر و صدای سه نشریه منتسب به انجمن اسلامی دانشکده پلی‌تکنیک تهران، که حاوی مطالب اهانت‌آمیزی نسبت به اعتقادات و باورهای دینی مردم بود؛ سه دانشجوی این دانشکده به جرم انتشار این مطالب دستگیر شدند. در مورد چگونگی بازداشت و آزادی ایشان با آقای محمد‌علی دادخواه، وکیل این سه دانشجو گفت و گو کردم.



سرنوشت کارگران شلاق‌خورده‌ی کارگران سنندجی در گفت و گو با وکلایشان:
شلاق، دستمزد کارگران سنندجی

مریم محمدی: صالح نیکبخت، وکیل دادگستری درباره اجرای حکم شلاق در مورد سه کارگر سنندجی می‌گوید: «این ده ضربه شلاق درواقع تحقیر حیثیت کارگران، به عنوان نمایندگان یک طبقه است که با خانواده‌هایشان نزدیک به نیمی از جمعیت کشور ما را تشکیل می‌دهند. جای تاسف که چرا باید کارگران کشور ما را، به خاطر برگزاری مراسم روز کارگر که یک روزی است متعلق به تمام کارگران و تمام دنیا (حتی عقب مانده‌ترین کشورهای دنیا، این روز را به رسمیت شناخته است) به خاطر برگزاری چنین روزی، به این مجازات‌های تحقیر‌آمیز محکوم بکنند.»



«احضار و تعلیق، انقلاب فرهنگی دوم»

رشید اسماعیلی در مصاحبه با کوهیار گودرزی: «اگر در انقلاب فرهنگی اول به یکباره دانشگاه را بستند و تعطیل کردند، الان آرام آرام استادان را اخراج می‌کنند. آرام آرام دانشجویان را اخراج می‌کنند و خلاصه قرار است این انقلاب وصل شود به انقلاب حضرت مهدی.»



نگاهی به زندگی ژنرال محمد سوهارتو
زخم‌های باز، میراث سوهارتو

منیره برادران: بیش از ٤٠ سال از حوادث دردناکی که در اندونزی اتفاق افتاد، می‌گذرد، اما زخم آن‌ها بر کسانی که آن را تجربه کرده و درگیرش بودند، ترمیم نیافته است. زخم‌های باز، در سر بزنگاه‌ها سربرمی‌آورند و گریزی از آن نیست.



رئیس جمهور «الماس خونین» در برابر دادگاه

منیره برادران: محاکمه چارلز تیلور، دیکتاتور پیشین لیبریا در دادگاه بین‌المللی در لاهه پس از توقف چند ماهه بار دیگر از سر گرفته شد. وی متهم است که در دهه نود در کشور سیرالئون، با اسلحه و پول یک گروه شبه نظامی جنایتکار را که نام «جبهه وحدت انقلابی» بر خود نهاده بود، هدایت و رهبری می کرده و حاصل این جنگ داخلی بین نیروهای دولتی و شورشیان جبهه متحد انقلابی ٥٠ هزار كشته و دهها هزار نقص عضو بود. گفته می شود ٧٠ درصد زنان و دختربچه های سیرالئون در طی این جنگ مورد تجاوز قرار گرفتند.



چگونگی و دلایل بازداشت عمادالدین باقی

گزارش‌ها حاکی‌ست که روز گذشته عمادالدین باقی، مسئول انجمن دفاع از حقوق زندانیان در ایران که قبلا از سوی بازپرسی ویژه‌ی امنیت دادسرای عمومی و انقلاب تهران احضار شده بود، هنگام مراجعه به این دادسرا بازداشت شده است. در باره‌ی دلایل و چگونگی این بازداشت، زمانه با همسر عمادالدین باقی، و نیز صالح نیکبخت وکیل مدافع او گفت‌وگوی کوتاهی داشته‌است.



نامه اکبر گنجی و روشنفکران جهان به دبیر کل سازمان ملل متحد
محکومیت جهانی حکومت ایران

پس از نوشتن نامه‌ای به همه «درباره حقارت و زبونی» و همچنين نقد دکتر شريعتی در چند مقاله، اکبر گنجی از نامه‌ای می‌گويد که به دبير کل سازمان ملل درباره حکومت ايران نوشته است و روشنفکرانی از ديگر کشورها نيز پای آن را امضا کرده‌اند. همچنين در اين گفتگو، گنجی از نسلی می‌گويد که «آرمان‌هايشان فاجعه به بار آورد» و از اشتباهاتشان و ضرورت اعتراف به آن‌ها تا نسل جديد «بياموزد که به چه راهی نباید رفت.»



تابستان ٦٧ نمی‌گذرد

آن چه در تابستان ١٣٦٧ در زندان‌های ایران اتفاق افتاد، از دو جهت حادثه‌ای بی‌سابقه بود: یکی به دلیل ابعاد هولناک اعدام‌ها و دیگری به علت پیامد فاجعه‌بارعدم بردباری حکومتی در مقابل دگراندیشان. زخمی که رویداد سیاه تابستان ٦٧ برجا گذاشته، چیزی نیست که خانواده‌ها و داغ‌دیدگان بتوانند با گذشت زمان آن را از خاطره بزدایند. به قول نیچه: «چیزی که دردش تمام نشدنی است، در حافظه ماندگار می‌شود.»



پیامدِ خطرناکِ محاکمه‌ی یک داستان‌نویس

از میان پیامدهای محاکمه یعقوب یادعلی، قابل‌تأمل‌ترین رخدادِ ممکن این است که رویه‌ی جدیدی در سیستم قضایی ایجاد شود برای محاکمه‌ی داستان‌نویس به اتهاماتِ عجیبِ نشر اکاذیب، توهین و افترا در داستان‌هایش؛ که یعنی از آن پس، شخصیت‌های حقوقی یا حقیقیِ بسیاری که معترض به رفتار یا گفتار شخصیت‌های خیالی رمان‌ها یا داستان‌های کوتاه (که با مجوز رسمی دولت چاپ شده‌اند)، حق دارند برای شکایت صف بکشند و دادگاه نیز می‌تواند داستان‌نویسان را بازداشت، محاکمه و مجازات کند.



"متهمان بمبگذاری خوزستان بايد منصفانه محاکمه شوند"

"ما كاملا از اهمیت اتهامات وارده به این اشخاص آگاهیم اما این موضوع قابل توجیه نیست كه این افراد پس از یك دادرسی و محاکمه غیرمنصفانه به این مجازات محكوم و اعدام شوند." سازمان دیده‌بان حقوق بشر در اطلاعیه‌ای از دولت سوریه خواست شش پناهنده عرب ایرانی را که به ايران بازگردانده شوند آزاد کند یا درباره دستگیری آنان مدارک حقوقی معتبر ارائه کند.



دادرسی منصفانه حق هر متهم است

چهارشنبه‌ی گذشته، پنتاگون اعترافات خالد شیخ محمد، طراح اصلی حملات یازده سپتامبر را منتشر کرد. شیخ محمد اظهار داشته که در بازداشتگاه مورد شکنجه قرار گرفته است. این که در زندان‌های مخفیِ تحت نظر CIA چه می‌گذرد، بر کسی روشن نیست. تاکنون به هیچ ناظر و سازمانی حق بازدید از این زندان‌های مخفی داده نشده است.



باقی: در مشکلات اهواز دولت بايد تقصيرهای خود را قبول کند

یکروز قبل از اعدام این ۴ نفر یکی از مقامات بلندپایه امنیتی کشور با یک واسطه اطلاع داده بود که مسئولین امر تمایل دارند کمک بکنند که این مسئله حل بشود و پیشنهاد کرده بودند، شما مسئله‌ی رضایت شاکی‌های خصوصی پرونده را جلب بکنید، ما هم مسئله‌ی محاربه را حل می‌کنیم تا جلوی اعدام بقیه گرفته بشود



نارسائی‌ها در دادرسی پرونده حوادث اهواز

پس از قطعی شدن حکم اعدام ده متهم پرونده بمب گذاری های اهواز، خانواده‌های اين محکومان به احکام صادره اعتراض کرده‌اند. خانواده‌ها می‌گويند در روند دادرسی، چه در مرحله بدوی و چه تجديد نظر، موازين حقوقی رعايت نشده است.

صالح نيکبخت سخن‌گوی انجمن دفاع از حقوق زندانيان در ايران، در گفتگوئی با راديو زمانه در مورد تفکيک جرائم و پرونده‌های اين متهمان و سير رسيدگی به آن‌ها توضيح می‌دهد.