ایرانیان هلند


باکره ۷۵ ساله در راه بازگشت از خانه منتظران مرگ

طاهره خرمی: در هلند وقتی فرد، دیگر قابل معالجه نیست، خودش درخواست می‌کند تا به مرکزی به‌نام خانه منتظران مرگ فرستاده شود تا آخرین لحظات زندگیش را در کمال آرامش سپری کند. این مراکز، در همه شهرها ‌وجود دارد تا هر فرد به شهری که در آن‌جا متولد شده و یا خاطرات زیبائی از آن‌جا دارد برود و آخرین لحظات را با آرامش مطلق سپری کند. پرسیدم: دوست شما چند سال دارد؟ گفت: ۸۳ سال. البته من هم ۷۵ سال دارم.



گفت و گو با بهنام تائبی، مدرس فلسفه در دانشگاه فنی دلفت و سخنگوی کمیته‌ی دانشجویان ایرانی در هلند
«ممنوعیت تحصیلی، ملیت ایرانی را زیر سوال می‌برد»

لیدا حسینی‌نژاد: نزدیک به دو سال است که دولت هلند در پی آن است که پذیرفتن دانشجویان ایرانی در برخی رشته‌های تحصیلی را که به نحوی با علوم فیزیک و هسته‌ای ارتباطی دارند، ممنوع کند. در پی آن، کمیته‌ی دانشجویان ایرانی در هلند تشکیل شد که فعالیت‌هایی را برای لغو این قوانین تبعیض‌آمیز انجام دادند. سخنگوی این کمیته می‌گوید: «‌دولت هلند با این قانون، شهروند درجه‌ی دو درست می‌کند. شهروند هلندی که ملیت ایرانی دارد، از حقوقی برابر برخوردار نیست. حتی وزیر علوم، هفته‌ی گذشته در مجلس این قضیه را مطرح کرد.»



گفت و گو با فریناز، رپر ایرانی مقیم هلند:
«خارجی‌ها هم رپ ایرانی را دوست دارند»

فریناز، رپر ایرانی مقیم هلند است. او از ۱۱ سالگی مقیم هلند بوده و در رشته‌ی مشاوره مالی تحصیل کرده است. فریناز، به موسیقی رپ ایرانی بسیار امیدوار است. او می‌گوید: «وقتی من برای دوستانم آهنگ‌های «هیچ کس» یا گروه‌های دیگر را می‌گذارم، برایشان خیلی جالب است. چون فکر می‌کنند که ایران آنقدر بسته است که اصلاً بچه‌ها دنبال موزیک نمی‌روند، ولی وقتی این‌ها را می‌شنوند خیلی خوششان می‌آید. حتا یکی از دوستانم این آهنگ‌ها را در ماشینش گوش می‌کند چون می‌گوید از «‌بیت» و «فلور» این آهنگ‌ها خوشم می‌آید.»



گفت و گو با اعضای کمیته دانشجویان ایرانی در رابطه با ممنوعیت تحصیل در بعضی رشته‌ها در هلند
ممنوعیت از تحصیل، به خاطر دانش اتمی

لیدا حسینی‌نژاد: کمیته دانشجویان ایرانی دوشنبه، اول سپتامبر، هم‌زمان با آغاز سال تحصیلی، یک حرکت اعتراضی را در آمستردام در مقابل سالن اجتماعات دانشگاه این شهر ترتیب داده بود. این حرکت در اعتراض به تصمیم دولت هلند برای ممنوع ساختن امکان تحصیل دانشجویان ایرانی در برخی از رشته‌های فنی مقطع فوق‌لیسانس است که در راستای قطعنامه سازمان ملل درباره‌ی جلوگیری از دست‌یابی ایران به دانش اتمی گرفته شده است. در همین رابطه با سه دانشجوی حاضر در تجمع گفت و گو کردم.



ایران در رسانه‌های هلندی:
اعدام انبوه در ایران

اعدام انبوه در ایران، تعطیلی دفتر شبکه ایرانی العالم در مصر، وضعیت وفاداری اوباما به اسراییل، مغایرت داشتن ممنوعیت تحصیلی ایرانیان در هلند با اصل آزادی آکادمیک و اجرای یک تئاتر از جنگ ایران و عراق در هلند از موضوعات خبری این هفته در رسانه‌های هلند بود.



ایران در رسانه‌های هلندی:
حمایت هلند از ایرانیان مسیحی‌شده

تبعیض قانونی علیه ایرانیان هلند، اجازه پناهندگی به ایرانیانی که در هلند مسیحی شوند، قانون جدید برای پناهندگان همجنس‌گرای ایرانی در سوئد، «کشته‌شدن یک فرد مسلح در مرز غربی ایران» و شیر خشک چهار هزار تومانی در ایران، از جمله مطالب خبری این هفته در رسانه‌های هلندی بودند.



بازتاب اخبار ایران در رسانه‌های هلند
«خوزستان، اصل ایران است»

«دستگیری دوباره مسیحیان در ایران» خودداری سوریه از قطع رابطه با ایران، تصادفی مرگبار در غرب ایران، فیلم‌برداری «شاهزاده ایران» در مراکش و مقایسه پویانمایی اسرائیلی با فیلم پرسپولیس از موضوعات خبری هفته گذشته در رسانه‌های هلندی بودند. هم‌چنین یکی از پربیننده‌ترین وبلاگ‌های هلند نیز در یادداشتی، از روزنامه ان.آر.سی. به خاطر «ضمیمه‌شده» خواندن استان خوزستان به ایران، انتقاد کرد.



بازتاب اخبار ایران در رسانه‌های هلند
«پاسخ به فتنه، نشان می‌دهد که ویلدرس حق دارد»

هشدار ریاض به ایران در مورد کودتا در لبنان، سوء قصد به ایرانیان در بغداد، رد درخواست گفت‌وگو در مورد تجزیه‌طلب ایرانی از سوی سفیر ایران در هلند و فیلم ایرانی پاسخ به فتنه از عناوین خبری مربوط به ایران در خبرهای این هفته رسانه‌های هلند بود.



موفقیت الگوی زنان ایرانی خارج از کشور

موفقیت زنان ایرانی در خارج از ایران مرا به این فکر واداشت که شخصاً با چند نفر از آن‌ها با زبانی ساده و فارغ از بحث‌های جامعه‌شناسانه و یا روان‌شناختی اجتماعی گفت‌وگو کنم. برای همین به‌سراغ کارشناس و جامعه‌شناس نرفتم و سه نفر را با میانگین سنی متفاوت و رشته‌های تحصیلی متفاوت انتخاب کردم که از زبان خودشان، راز و رمز موفقیت‌شان را بپرسم.



فراز مسند خورشید

نسیم خاکسار در مراسم معرفی کتاب "فراز مسند خورشید" از داستان کتاب می‌گوید: «سرگذشت سلیم است که در اوترخت (هلند) زندگی می‌کند. با سابقه‌ی سیاسی، زندان‌کشیده در دوران شاه و در دوران جمهوری اسلامی. یک روز به تصادف شکنجه‌گر خودش را در اوترخت می‌بیند. این آغاز داستان است.»



یوتوپیای هلندی و دو مؤسس ایرانی آن

یوتوپیا نام یک بنیاد سیاسی، فرهنگی و هنری در هلند است که توسط دو ایرانی تاسیس شده. این بنیاد علاوه بر برگزاری سخنرانی‌ها و مناظره‌های مختلف با هدف و تمرکز گفتمان میان اروپا و جهان اسلام، مجله‌ای به نام یوتوپیا نیز منتشر می‌کند. موسسان ایرانی این بنیاد با انتشار مجله یوتوپیا، قصد دارند تا خواننده هلندی ‌زبان را از دیدگاه‌ها و نظرات خارجی‌تبارها به‌ویژه دنیای شرق نسبت به مسائل آگاه سازند.



جدال با اسلام سیاسی در «نامه‌های یک ایرانی»

افشین علیان یکی از جنجالی‌ترین چهره‌های ایرانی در کشور هلند است. نوشته‌های وی در روزنامه NRC که یکی از مهمترین روزنامه‌های هلندی‌ست به چاپ می‌رسد و گفتگو‌های رادیویی‌-‌تلویزیونی متعددی با او ترتیب داده می‌شود. علیان ظاهراً به دلیل مواضعش در قبال اسلام و مسایل ایران در جامعه ایرانی در هلند چندان محبوب نیست. دکتر سپهر یوسفی (استاد پیشین ایرانشناسی دانشگاه اوترخت) برای «زمانه» نقدی بر کتاب «نامه‌های یک ایرانی» اثر افشین علیان نوشته است.



مایکل مین نویسنده و کارگردان اپرای مصدق:
آمریکا تاریخ جنگ را تکرارمی‌کند

«مایکل مین»، ترانه‌سرا و کارگردان آمریکایی و رضا علامه‌زاده، کارگردان ایرانی هر کدام به شکلی، مصدق و زندگی او را روی صحنه برده‌اند. یکی با اپرا و موسیقی و دیگری با تئاتر. گفت‌وگو با این دو هنرمند را می‌توانید در سایت "زمانه" بشنوید.



رمان نویسنده ایرانی‌تبار در میان ۱۰ اثر برتر هلند

روزنامه ان.آر.سی هلند درباره رمان قادر عبدالله می‌نویسد: «تنها نماینده عنصر غیر بومی در میان برگزیدگان این انتخابات، نویسنده ایرانی‌تبار، قادر عبدالله است. رمان این نویسنده، در عین حال جدیدترین کتاب منتشرشده در میان این ده کتاب برتر است».



زندگی‌نامه خودنوشته اولین زن ایرانیِ نماینده مجلس در خارج از ایران
فرح کريمی، در پيکار آزادی از تهران تا لاهه

فرح کريمی پس از سالها فعاليت در صحنه سياست هلند روز دوشنبه 18 دسامبر از پارلمان خداحافظی کرد تا بزودی کار خود را در صحنه بين المللی شروع کند. او که در دوران کار خود طرح جنجالی تلويزيون فارسی زبان هلند را در پارلمان به تصويب رساند از صاحبنطران در حوزه مسائل افغانستان نيز هست و از سال 2007 با سازمان ملل متحد در افغانستان همکاری خواهد داشت. او اولين زن ايرانی است که در يک پارلمان اروپايی به نمايندگی رسيد.



یک زن ایرانی نخستین استاد مدیریت تنوع فرهنگی هلند شد

هاله قریشی، با ارائه نتایج تحقیق خود که درباره تناقض‌های فرهنگی میان زنان ایرانی مقیم آمریکا و هلند است، استاد کرسی تازه تأسیسس "مدیریت تنوع و تطابق فرهنگی" شد.



قادر عبدالله، نویسنده‌ میهمان امسال در دانشگاه لیدن هلند

نویسنده میهمان عنوانی است که از سال 1985 در دانشگاه لیدن رسمیت یافته و همه ساله با شروع سال تحصیلی از نویسنده‌ای مطرح و البته هلندی زبان جهت ایراد سخنرانیها و برگزاری جلسات ادبی دعوت بعمل می‌آید.