تورنتو


گفت و گو با دکتر عباس آزادیان، روانپزشک
راه حل مقابله با تأثیرهای روحی سرکوب‌‌های اخیر

محمد تاج‌دولتی: رویدادهای پیش و پس از انتخابات در ایران، وضعیت روحی ـ روانی بی‌سابقه‌‌ای را برای گروه قابل توجهی از ایرانیان درون و بیرون از ایران پدید آورده است. حضور در صحنه‌های تظاهرات و تحمل تبعات آن در داخل و مشاهده‌ی صدها فیلم و گزارش تصویری در خارج از ایران از صحنه‌های تظاهرات و حتا کشته‌شدن گروهی از اعتراض‌کنندگان و نگرانی از سرنوشت دستگیرشدگان چه تأثیرهای روحی بر ایرانیان داخل و خارج از ایران داشته است؟ برای آگاهی از تأثیرات رویدادهای اخیر بر ذهنیت و رفتارهای ایرانیان با دکتر عباس آزادیان، روان‌پزشک شناخته‌شده‌ی جامعه‌ی ایرانیان تورنتو گفت و گو کردم.



۴۵۰ کیلومتر دوچرخه‌سواری برای حمایت از جنبش مردم ایران
«می‌خواهیم به مردم ایران بگوییم فراموششان نکرده‌ایم»

محمد تاج‌دولتی: در ادامه‌ فعالیت‌هایی که ایرانیان کانادا در حمایت از جنبش مردم ایران اجرا می‌کنند، تعدادی از دانشجویان ایرانی و غیرایرانی تصمیم گرفته‌اند چهارصد و پنجاه کیلومتر فاصله‌ی مرکز شهر تورنتو تا شهر اوتاوا را با دوچرخه طی کنند و طوماری را که توسط هزاران ایرانی و غیرایرانی امضاء شده به دست مقامات سفارت جمهوری اسلامی برسانند. این دوچرخه‌سواری، همزمان با آغاز راهپیمایی بزرگ ایرانیان کانادا در روز حمایت جهانی برای رعایت حقوق بشر در ایران آغاز خواهد شد. در همین زمینه با دو تن از فعالان اصلی این برنامه علی کریم‌زاده و پویا علاقه‌بند گفت ‌و گو کردم.



گفت و گو با سه تن از سخنرانان کنفرانس «آینده سیاسی ایران» در دانشگاه تورنتو
«احتمال ورود ارتش در جنگ برسر قدرت»

محمد تاج‌دولتی: هیجدهم تیرماه، در یادمان دهمین سالگرد هیجده تیر، برگزاری یک کنفرانس دانشگاهی با موضوع «آینده‏ی سیاسی ایران» در دانشگاه تورنتو، از جمله‏ی برنامه‏ها بود. کنفرانس آینده‏ی سیاسی ایران به کوشش دکتر رامین جهانبگلو، دکتر ویکتوریا طهماسبی، دکتر پیام اخوان، دکتر علی دیزبونی، استادیار کالج نظامی کینگزتن و شهرام خلدی، پژوهش‏گر و با حضور حدود دویست تن از استادان، دانشجویان و علاقه‏مندان ایرانی و غیرایرانی مسایل ایران، به زبان انگلیسی برگزار شد. در پایان کنفرانس، با دکتر علی دیزبونی، دکتر ویکتوریا طهماسبی و دکتر رامین جهانبگلو گفت و ‏گو کردم.



گردهمایی ایرانیان تورنتو در حمایت از مردم ایران
«کنگره کار کانادا، پشتیبان کارگران ایران است»

محمد تاج‌دولتی: ایرانیان مهاجر در تورنتو هم، حمایت خود از مردم و اعتراض به خشونت‌های اعمال شده به تظاهرکنندگان در ایران را به نمایش می‌گذارند. در روزهای پایانی هفته‌ای که گذشت گردهمایی حمایت از کارگران زندانی در ایران، شمع‌افروزی به یاد قربانیان رویدادهای اخیر، جلسات بحث و سخنرانی‌های عمومی و دانشگاهی و تشکیل یک زنجیره‌ی انسانی به طول چندین کیلومتر در شمال شهر تورنتو ازجمله این برنامه‌ها بود. روز جمعه‌ی گذشته در میدان مل لستمن در شمال شهر تورنتو با حضور بیش از هزار و دویست تن از ایرانیان، با گرایش‌های مختلف سیاسی، گردهمایی‌ای به مناسبت روز بین‌الملل همبستگی با کارگران ایران برگزار شد.



گفت و گو با دکتر فریبرز رئیس‌دانا، اقتصاددان و فعال سیاسی ـ اجتماعی
«خروج از بحران اقتصادی، بدون دموکراسی ممکن نیست»

محمد تاج‌دولتی: دکتر فریبرز رییس‌دانا، چندی پیش در شهر تورنتو حضور داشت و ضمن شرکت در کنفرانسی دانشگاهی در یک جلسه‌ی پرسش و پاسخ با گروهی از ایرانیان مهاجر به کانادا نیز شرکت کرد. دکتر رییس‌دانا در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «دیدگاهی که اکنون در میان نیروهای دموکرات، چپ و عدالت‌خواه ایران مطرح است این است که باید در ارتباط با اقتصاد جهانی بازنگری صورت بگیرد. یکی از راه‌های آن هم پیدا کردن راه‌های اتحادیه‌ها‌ی منطقه‌ای و غیره است. اما همه‌ی راه‌های جدید که ابداع می‌شود بدون دموکراسی و بدون حضور و مشارکت مردم به‌ویژه نیروی کار کشور نامیسر است.»



گفت و گو با برگزارکنندگان میزگرد «نسل نو، روش نو و دیدگاه نو»
«اشتغال بیشتر زنان در کارهای زنانه، پس از انقلاب‌»

محمد تاج‌دولتی: موفقیت نسل اول زنان ایرانی مهاجر در بیشتر زمینه‌های زندگی حرفه‌ای و شخصی پدیده‌ای قابل توجه است. در حالی که نسل دوم زنان ایرانی مهاجر با ورود تدریجی به عرصه‌های اجتماعی، بعدهای تازه‌تری به حجم موفقیت‌ها و پیشرفت‌های زنان ایرانی مهاجر اضافه می‌کنند. «نسل نو، روش نو و دیدگاه نو» عنوان میزگردی بود که چند روز پیش با همکاری بخش مطالعات زنان دانشگاه تورنتو، سازمان زنان ایرانی آنتاریو و هفته‌نامه شهروند در تورنتو برگزار شد، تا گروهی از زنان پژوهشگر و فعال جوان ایرانی را که در حوزه‌های گوناگون مطالعات زنان در داخل و خارج از کشور تحقیق می‌کنند به عموم معرفی کند. در همین زمینه با برگزار کنندگان و یکی از زنان جوان پژوهشگر ایرانی گفت ‌و‌ گو کردم.



گفت و گو با توران زندیه و غلامحسین نامی، زوج نقاش و گرافیست
«۳۷ سال نقاشی نکردن، آزارم می‌داد»

محمد تاج‌دولتی: شاید به دشواری بشود باور کرد زنی هنرمند، که تحصیلاتش در نقاشی و طراحی بوده و نزدیک به ۴۰ سال هنرجویان بسیاری را آموزش داده است و مهم‌تر از همه شریک زندگی یکی از هنرمندان نقاش و طراح و گرافیست صاحب‌نام ایرانی است، ۳۷ سال فرصت بیان احساسات و تراوشات ذهنی‌اش را در قالب هنرش نداشته و حالا یک‌باره با ارائه نمایشگاهی از آثار هنری خود در قالب چیدمان یا کولاژ، هنردوستان را شگفت‌‌زده می‌کند. توران زندیه در گفت و گو با زمانه می‌گوید:‌ «‌در این مدت، ‌آن اغتشاشاتی که درون من به‌وجود می‌آمد، آن‌قدر عمیق بود که یک‌ وقت‌هایی آزارم می‌داد و گاهی به درد منتهی می‌شد و مجبور بودم همیشه خفه‌اش کنم.»



گزارش آخرین روز کنفرانس «عقب‌نشینی سکولار؟ چالش‌های بنیادگرایی مذهبی» در دانشگاه یورک کانادا
«زنان ایران، امر مقدس را زیر سوال برده‌اند»

محمد تاج‌دولتی: آخرین روز کنفرانس «عقب‌نشینی سکولار؟ چالش‌های بنیادگرایی مذهبی» بعد از ظهر روز یک‌شنبه، سوم ماه می پس از انجام ۱۰ جلسه‌ی سخنرانی و پرسش و پاسخ به زبان‌های انگلیسی و فارسی پایان یافت. در این کنفرانس سخنرانانی از طیف‌های گوناگون و گاه متضادِ فکری و عقیدتی دیدگاه‌های خود را درباره‌ی رشد یا پس‌رفت اندیشه‌ی سکولار و چالش‌های بنیادگرایی مذهبی در کشورهای مسلمان مانند ایران، فلسطین، ترکیه، سودان، پاکستان، بنگلادش و نقاط دیگری که پدیده‌ی بنیادگرایی اسلامی در آنجا به درجات مختلف وجود دارد، بیان کردند.



گزارش دومین روز کنفرانس بین المللی: «عقب نشینی سکولار؟ چالش‌های بنیادگرایی مذهبی» در دانشگاه یورک
«انقلاب ایران ناتمام است»

محمد تاج دولتی: دومین روز کنفرانس بین‌المللی «عقب‌نشینی سکولار؟ چالش‌های بنیادگرایی مذهبی» که از روز جمعه اول ماه می در دانشگاه یورک در تورنتو با شرکت حدود چهل تن از استادان، پژوهش‌گران و متخصصان ایرانی و غیر ایرانی مسایل سیاسی اجتماعی کشور‌های مسلمان آغاز شد با ایراد سخنرانی‌های گوناگون و گاه بحث انگیز ادامه یافت. دکتر مهرداد وهابی، استاد دانشگاه پاریس در خصوص این‌که اپوزیسیون کیست؟، گفت: «یک مشاهده به ظاهر متناقض در مورد واقعیت۳۰ ساله‌ی اخیر ایران این است که ما شاهد این بودیم که مرز بین موافق و مخالف یا لااقل بخشی از مخالفین جمهوری اسلامی بی‌اندازه مخدوش و در هم آمیخته است.»



گزارش روز نخست کنفرانس بین‌المللی دانشگاه یورک در‌باره‌ی «عقب‌نشینی سکولار؟ چالش‌های بنیاد‌گرایی مذهبی»
رشد یا عقب‌نشینی اندیشه سکولار در ایران؟

محمد تاج‌دولتی: کنفرانس بین‌المللی «عقب‌نشینی سکولار؟ چالش‌های بنیاد‌گرایی مذهبی» که به کوشش دکتر سعید رهنما، استاد علوم سیاسی و دکتر هایده مغیثی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه یورک در تورنتو شکل گرفت از روز جمعه، اول ماه می‌ با شرکت حدود ۴۰ تن از استادان، پژوهشگران و متخصصان ایرانی و غیرایرانی از دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی ایران، اروپا و آمریکا و حضور گروهی از دانشجویان و علاقه‌مندان آغاز شد. در پایان، با دکتر رامین جهانبگلو، دکتر مجتبا مهدوی و دکتر محمد توکلی طرقی از سخنرانان این کنفرانس گفت و گو کرده‌‌ام.



گفت و گو با دکتر مهرداد درویش‌پور، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه سوئد
«زبان روشنفکران می‏تواند پدرسالاری را توجیه کند»

محمد تاج‌دولتی: پانزدهم ماه مارس، مهرداد درویش‏پور به تورنتو آمده بود تا در یک جلسه‏ی سخنرانی و پرسش و پاسخ، موضوع نقش زنان در دوران انقلاب و پس از آن را با گروهی از علاقه‏مندان این‏گونه بحث‏ها، در میان بگذارد. دکتر درویش‏پور در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «بسیاری از مردان را داریم که دین‏ستیز هستند ولی در زمینه‏ی مردسالاری با دین‏گرایان‏ترین گروه‏های جامعه، هم‏باورند. یعنی سلطه‏ی مردان بر زنان را حمایت می‏کنند. فقط ایدئولوژی دولت حاکم نیست که حاکمیت قوانین ضد زن در جامعه‏ی ما را مورد حمایت قرار می‏دهد. بسیاری از مردان از امتیازاتی که جمهوری اسلامی برایشان آفریده، سود می‏برند.»



گفت و گو با اسد زرین‌مهر، مدیر تلویزیون ۲۴ ساعته ایرانیان کانادا
بازارهای نوروزی به بهانه‌ی دور هم بودن

محمد تاج‌دولتی: اگر چه بسیاری از بازارهای نوروزی در تورنتو توسط فعالان اقتصادی برپا می‌شود اما جالب توجه است که یکی از رسانه‌های معروف ایرانیان کانادا یعنی هفته‌نامه و تلویزیون «شهر ما» که چند ماهی است برنامه تلویزیونی یک ‌ساعت در هفته را به تلویزیون ۲۴ ساعته تبدیل کرده نیز چند سالی است که به مناسبت سال نو ایرانی یک بازار نوروزی برپا می‌کند. اسد زرین‌مهر، مدیر این تلویزیون در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «رسانه رسانه فرهنگی است. حالا چه مدیرش، چه کارمندش چه معاونش خلاصه همه این‌ها در راستای فرهنگ ایرانی کار می‌کنیم. می‌توانیم هموطنانمان را به بهانه انگیزه بازار نوروزی دور هم جمع کنیم.»



بزرگداشت روز جهانی زن در تورنتو
«روشنفکران ما هنوز رفتار مردسالارانه‌ دارند»

محمد تاج‌دولتی: سازمان زنان ایرانی انتاریو، یکی از قدیمی‌ترین نهادهای اجتماعی ایرانیان مهاجر در کانادا است. مراسم امسال سازمان زنان ایرانی انتاریو به مناسبت روز جهانی زن تفاوت عمده‌ای با مراسم سال‌های گذشته داشت، بیش از ۱۵۰ زن و مرد ایرانی و فعالان غیر ایرانی سازمان‌های مشابه در جامعه‌ی کانادا و چهره‌های سیاسی دولت انتاریو شرکت کرده بودند. در حاشیه‌ی این مراسم با دکتر شهرزاد مجاب، استاد و پژوهش‌گر دانشگاه تورنتو در رشته‌ی آموزش و پرورش و فعال اجتماعی ـ سیاسی مسایل زنان و افخم مردوخی، نایب رییس سازمان زنان ایرانی انتاریو گفت ‌و گو کرده‌ام.



گفت و گو با دکتر امیر خدیر، نخستین نماینده ایرانی تبار در پارلمان کبک
«مهاجران ایرانی در بهترین موقعیت هستند»

محمد تاج‌دولتی: در دسامبر گذشته، دکتر امیر خدیر یکی دیگر از کانادایی‌های ایرانی‌تبار در استان کبک کانادا به مجلس راه یافت و حالا از میان ایرانیان مهاجر به کانادا دو نماینده در دو مجلس قانونگذاری استان‌های کبک و اونتاریو حضور دارند. دکتر امیر خدیر در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «هویت ایرانی‌ام با هویت کبکی‌ام هیچ تناقضی ندارد. در تمام جوامع، فرهنگ‌ها آمیخته خواهند بود. و سرنوشت بشریت بیش از بیش با مهاجرت در همه‌ی زمینه‌ها، مهاجرت فکری، مهاجرت بیولوژیک، مهاجرت فیزیکی و ادغام اقتصادی توأم است. اگر از لاک خودمان بیرون بیاییم ما در بهترین وضعیت هستیم.»



گزارش و گفت و گو در‌باره نمایشگاه هزار سال دانش و علوم اسلامی
ابن سینا، رازی و بیرونی، دانشمندان ایرانی یا اسلامی؟

محمد تاج‌دولتی: از تاریخ پنجم فوریه امسال نمایشگاهی در مرکز علوم اونتاریو با عنوان «سلاطین علوم» یا کشف دوباره‌ی هزار سال دانش برپا شده که نشان می‌دهد چگونه تمدن اسلامی موجب شکوفایی و پیشرفت منطقه وسیعی از جهان در فاصله قرن هشتم تا ۱۸میلادی شده است. نیاز سلیمی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌خط‌ کشی‌های مرزی بسیاری از این کشورها با زمانی که خود این دانشمندان وجود داشتند و زنده بوده‌اند فرق می‌کند. در نتیجه شما نمی‌دانید ملیت آن‌ها را در کدام دوران تاریخی مطرح کنید.»



گفت و گو با میلاد دخانچی، فیلمساز جوان ایرانی ـ کانادایی
ایران، یعنی احمدی‌نژاد؟

محمد تاج‌دولتی: میلاد دخانچی، فیلم‌ساز جوان ایرانی ـ کانادایی است که سوژه یکی از فیلم‌های مستند خود را بررسی تصویر ایران در نظر مردم عادی شهرهای کانادا قرار داده است و با طرح این پرسش که با شنیدن نام ایران بلافاصله به یاد چه می‌افتید؟ مجموعه‌ای از اظهار نظرهای کانادایی‌‌ها را گرد‌آوری کرده است. دخانچی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در طول ساخت فیلم متوجه شدم که رسانه‌های غربی، آن تصویر واقعی را از آن چیزی که آقای احمدی‌نژاد است و دارد می‌گوید به تصویر نمی‌کشند.»



تظاهرات مخالفان حملات اسرائیل به غزه در تورنتو و حضور اندک ایرانیان
«مخالفت با جنگ، حمایت از جمهوری اسلامی نیست»

محمد تاج‌دولتی: بعداز ظهر جمعه‌ی گذشته در تورنتو و مقابل کنسولگری اسرائیل که در یکی از نقاط بسیار پررفت و آمد شهر قرار دارد، تظاهرات اعتراض‌آمیزی صورت گرفت. در زیر بارش برف و سرمای شدید ۱۰ درجه زیر صفر، حدود ۲۰ زن و مرد که پلاکاردهایی به گردنشان آویخته بودند و روی آن‌ها شعارهایی در اعتراض به حملات اسرائیل به نوار غزه نوشته شده بود، حضور داشتند. با دو خانم ایرانی و مرد سالخورده‌ی کانادایی حاضر در این تظاهرات، گفت و گو کرده‌ام.



آغاز سال نو در تورنتو

محمد تاج‌دولتی: مردم کانادا نیز همراه با صدها میلیون انسان در سراسر جهان سال ۲۰۰۹ میلادی را از با آرزوهایی برای زندگی بهتر از گذشته آغاز کرده‌اند. چهارشنبه شب در سرمای منهای ۲۵ درجه سانتیگراد چند هزار نفر از مردم شهر تورنتو در میدان مقابل ساختمان شهرداری در مرکز شهر جمع شده بودند تا ضمن تماشای کنسرت ویژه‌ی آخر سال، آخرین ثانیه‌های سال ۲۰۰۸ را با هم بشمارند و شاهد آتش‌بازی دیدنی آغاز سال تازه باشند.



گفت و گو با دکتر کامران خاشع، موسیقی‌دان و آهنگساز ایرانی
«از موسیقی ایرانی به عنوان دنده‌ی پنجم استفاده می‌کنم»

محمد تاج‌دولتی: دکتر کامران خاشع یکی از این موسیقی‌دان‌ها و آهنگسازان ایرانی‌تبار است که از بیش از سه دهه‌ی پیش در ایتالیا به تدریس موسیقی و آهنگ‌سازی اشتغال دارد. دکتر خاشع در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «من همیشه از موسیقی ایرانی به عنوان دنده‌ی پنجم استفاده کردم. یعنی حس می‌کنم می‌توانم یک چیزی داشته باشم که در محیط اروپایی چیزی بیشتر از آن امکانی است که آن‌ها دارند. موزیسین‌ها خیلی می‌پسندند. چه شاگردهای قبلی و چه شاگردهای فعلی، چه همکاران، خیلی می‌پسندند.»



گفت و گو با محمود معراجی، نقاش ایرانی و برنده نخست فستیوال جهانی پرتره
«می‌خواهم از دوستانم تاریخ بسازم»

محمد تاج‌دولتی: هفته‌ی گذشته در جریان فستیوال جهانی پرتره که در شهر تورنتو و با حضور هنرمندانی از چین، آمریکا، سوییس و چند کشور دیگر و نیز صدها نقاش کانادایی با تعلقات فرهنگی و ملیتی گوناگون برگزار شد، محمود معراجی، نقاش ایرانی، جایزه اول این فستیوال را به خاطر پرتره‌ای که از لوون هفتوان، هنرمند ایرانی تئاتر در کانادا کشیده است، دریافت کرد. معراجی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «سعی می‌کنم از آدم‌هایی که از نظر هنری یا حتی اقتصادی در جامعه فعال و تأثیر‌گذار هستند، به شکلی قدردانی بشود. یا خودم قدر‌دانی کنم.»