گفت و گو


پرونده زینب بایزیدی در گفت و گو با مهدی حجتی، وکیل مدافع
«زینب بایزیدی هنوز در زندان است»

پرونده زینب بایزیدی یکی از پرونده‌هایی است که در مورد یک فعال مدنی دیگر باز شد و ماحصل آن چهار سال زندان برای این عضو کمپین یک میلیون امضا برای برابری شد. اگر چه مانند همیشه این پرونده هم عنوان اقدام علیه امنیت ملی را یدک می‌کشید اما برخی اشاره می‌کردند که یکی از اتهام‌های وارده بر این عضو کمپین این است که نام فروشگاه‌اش را «زیلان» که نامی کردی است و تشابه با یکی از زنان فعال کرد دارد انتخاب کرده است.



مسدود شدن سایت کانون مدافعان حقوق بشر در گفت و گو با نرگس محمدی، نایب رئیس کانون مدافعان حقوق بشر
«دولت ایران باید با احتیاط رفتار کند»

موجی که در ابتدا با بستن دفتر کانون مدافعان حقوق بشر آغاز شد با خانم عبادی و حمله به دفترش ادامه پیدا کرد و بعد هم در آستانه راه‌اندازی سایت اینترنتی کانون، دستگاه قضایی ایران با فیلتریگ به استقبال آن رفت. پیش از آن نیز ژینوس سبحانی مسوول دفتر این کانون به جرم بهاییت نیز دستگیر شده بود. نرگس محمدی، نایب رییس کانون و مسئول سایت در گفت‌وگو با زمانه می‌گوید:‌ «برخورد‌های صورت گرفته با کانون نه ‌تنها مخالف قوانین داخلی بلکه مخالف معاهدات بین‌المللی است.»



دیدار اعضای دفتر تحکیم وحدت با آیت‌الله منتظری در گفت و گو با احمد منتظری، فرزند آیت‌الله منتظری
ابراز ناراحتی آیت‌الله منتظری از برخورد با دفتر تحکیم

روز شنبه گروهی از اعضای دفتر تحکیم وحدت در سی‌امین سالگرد انقلاب اسلامی ایران با آیت‌الله منتظری دیدار کردند. احمد منتظری، فرزند آیت‌الله منتظری در گفت‌وگو با زمانه پیرامون جزئیات این دیدار می‌گوید:‌ «ایشان خیلی ناراحت شدند که چرا یک تشکل مردمی و تشکلی که خودجوش است و همیشه وظیفه‌اش را انجام داده است و سلاح و مهمات نداشته است، بخواهند برانداز به حساب بیایند و فعالیت آن‌ها غیر قانونی اعلام شود.»



اجرای حکم سنگسار در گفت و گو با محمد مصطفایی، وکیل و فعال حقوق بشر
«ضربه به وجهه‌ نظام با اجرای حکم سنگسار»

علی‌رغم تمام اعتراضات نهادهای حقوق بشر و جامعه‌ی بین‌الملل برای توقف اجرای حکم سنگسار در ایران به تازگی ۱۰ نفر دیگر در کشور در آستانه‌ی سنگسار قرار گرفتند. در هفته‌ی نخست دی‌ماه هم سه مرد در بهشت ‌زهرای مشهد به جرم زنا سنگسار شدند. محمد مصطفایی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «تنها راهی که می‌توانیم برای حذف سنگسار استفاده کنیم این است که اشاره کنیم اجرای حکم سنگسار و این مجازات‌های خشونت‌بار و مجازات‌هایی که به گونه‌ای جنبه‌ی انسانی ندارد، باعث می‌شود وجهه‌ی کشور ما مخدوش شود.»



گفت و گو با ژیلا بنی‌یعقوب، روزنامه‌نگار و عضو کمپین یک میلیون امضا
«عالیه، اولین زندانی جنبش زنان»

عالیه اقدام‌دوست، یکی از دستگیر‌شدگان جریان میدان هفت تیر تهران، روز دوازدهم بهمن‌ماه در محل زندگی‌اش در فومن دستگیر شد. او راهی زندان شد تا سه سال حکمی را که دادگاه تجدید نظر برای او تایید کرد بود تحمل کند. ژیلا بنی‌یعقوب در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «خانم اقدام‌دوست اولین زندانی جنبش زنان است. همه کسانی که در جنبش زنان بازداشت شده‏اند، بازداشت موقت بودند. با اتفاقی که برای خانم اقدام‏دوست افتاد، باید منتظر بازداشت‏ها و زندانی‏های بعدی باشیم.»



گفت و گو با جعفر به‌کیش از بستگان اعدام‌شدگان دهه‌ی ۶۰
آیا تخریب خاوران، پاک کردن صورت مسأله نیست؟

مأموران دولتی در فاصله‌ی روزهای ۲۰ تا ۲۷ دی‌ماه بخشی از گورستان خاوران شامل گورهای قربانیان اعدام‌های سال‌ ۶۰ تا تابستان ۶۷ را با بلدوزر زیر و رو کردند‌. گروهی از جوانان ایرانی در اروپا تحصن دارند و برخی سازمان‌ها دعوت به اعتراض می‌کنند. جعفر به‌کیش از بستگان اعدام‌شدگان می‌گوید: «‌فکر می‌کنم توجه‌ی عمومی به این مسأله جلب شده و جمهوری اسلامی در تلاش است تا با فشار آوردن به خانواده‌ها به تدریج مسأله را به فراموشی بسپارد. ولی بدون اطلاع خانواده‌ی کسانی که در یک گورستان دفن شده‌اند امکان این‌که آن گورستان را تغییر کاربری بدهند وجود ندارد.‌»



گفت و گو با عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان و ریيس جامعه دفاع از حقوق بشر در ايران
«برای برادران علایی پرونده‌‌سازی شده است»

اعدام‌‌ها در ایران و دستگیری‌‌هایی با عنوان «براندازان نرم» که به یمن رسانه‌‌ها انعکاس بین‌‌المللی می‌‌یابد، روز به روز بیشتر می‌شود. عبدالکریم لاهیجی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «اصطلاح براندازی نرم نه تنها هیچ‏‌گونه وجهه‌‏ی حقوقی و قانونی و حتی منطقی ندارد، بلکه یکی از معجزات جمهوری اسلامی است. اگر منظور از براندازی نرم این است که یک گروه و عده‌‏ای بدون هیچ‌گونه اقدام مسلحانه یا اقدامی که با خشونت همراه باشد، و فقط از طریق گفت و ‏گو یا حداکثر نوشتن می‏‌خواسته‌‏اند مخالفت خود را با جمهوری اسلامی اعلام کنند، این حق طبیعی همه‏‌ی مردم است.»



گفت و گو با محمد مصطفایی، وکیل بهمن سلیمیان، نوجوان در آستانه‌ی اعدام
باز هم انتظار تا چوبه‌ی دار

خبر زود پخش شد. بهمن سلیمیان که در سن ۱۵ سالگی با توجه به بیماری روحی مرتکب قتل شده بود باید آفتاب روز پنج‌شنبه را نمی‌دید. او در این روز اعدام می‌شد. خیلی سریع نامه‌ای با امضای ۱۵۰ وکیل و حقوق‌دان تنظیم شد. و در واپسین ساعات روز چهارشنبه، خبر رسید که رییس قوه قضاییه دستور توقف حکم را صادر کرده است. محمد مصطفایی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «بر اساس آن‌چه در متون قانونی ما ذکر شده است قضاتی که مبادرت به صدور حکم اعدام برای اطفال زیر ۱۸ سال می‌‌کنند تخلف مرتکب شده‌‌اند و باید جلوی تخلف آن‌ها گرفته شود.»



گفت و گو با نسرین ستوده، وکیل پرونده چهار فعال زن
«فعالیت در وب‌سایت بدون مجوز، جرم نیست»

هشتم بهمن‌ماه، چهار فعال زنی که متهم به اقدام علیه امنیت ملی هستند باید دوباره پرونده‌شان مورد تجدید نظر قرار می‌گرفت. شیرین عبادی و نسرین ستوده، وکلایی هستند که وکالت متهمین را بر عهده دارند. نسرین ستوده در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «به موجب اصول کلی حقوقی، هر عملی که قانونگذار آن را صراحتاً منع نکرده باشد، مجاز است. هزاران سایت در ایران مشغول فعالیت هستند. برخی از آن‌‏ها به ‏‏نفع دولت فعالیت می‌‏کنند و برخی منتقد دولت هستند. در حالی که هیچ‌‏کدام از آن‏‌ها مجوز فعالیت دریافت نکرده‌‏اند.»



گفت و گو با محسن موسوی، دبیر کانون حمایت از دانشجویان بازداشتی دانشگاه شیراز
«تبعات اعتراض دانشجویان دانشگاه شیراز»

بعد از آن که در دانشگاه شیراز دانشجویی در جلسه پرسش و پاسخ رییس مجلس اشاره کرد که از رئیس‌ جمهوری ایران متنفر است،‌ تعدادی از دانشجویان فعال به اداره کل اطلاعات استان فارس احضار و دستگیر شدند. این دستگیری‌ها که در ظرف چند روز به ۲۳ تن رسید، موج تازه‌ای را در بین دانشجوها به‌وجود آورد. به گفته محسن موسوی، دبیر کانون حمایت از دانشجویان بازداشتی این دانشگاه، آخرین نفرات این دانشجویان در هفته‌ای که گذشت از زندان با قرار وثیقه آزاد شدند. اما احتمال اخراج چند نفر از دانشجویان است.



دستگیری‌های اخیر در ایران در گفت و گو با محمد مصطفایی، وکیل و کارشناس حقوقی
«کلی‌‌گویی‌ها، دستگاه قضایی را زیر سوال می‌برد»

سخنگوی قوه قضاییه ایران به طور رسمی اعلام کرد شش نفر از اقلیت بهایی و یک نفر مسیحی در ایران دستگیر شده‌اند. این دستگیری‌ها بار دیگر موضوع نگرش دستگاه قضایی کشور و حاکمیت را به اقلیت‌های دینی معطوف می‌کند. محمد مصطفایی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «این کلی‌گویی‌ها، باعث می‌شود مردم فکر کنند یک شخص برخلاف قانون دستگیر شده و دارد محاکمه می‌شود. هر کسی که دستگیر می‌شود باید اتهامش مشخص باشد. ولی حتا در دستگیری دانشجویان، هیچ‌گونه اطلاع‌رسانی از جانب دستگاه قضایی صورت نمی‌گیرد.»



گفت و گو با مهدی حجتی، وکیل مدافع زینب بایزیدی
«عدم تناسب اتهام خانم بایزیدی با دلایل پرونده»

زینب بایزیدی تیرماه امسال، پس از احضار و مراجعه به ستاد خبری اداره اطلاعات مهاباد بازداشت و با گذشت یک ماه، در دادگاهی بدون حضور وکیل با استناد به ماده ۴۹۹ قانون مجازات اسلامی به چهار سال حبس تعزیری در تبعید محکوم شده است. وکیل مدافع این فعال حقوق زنان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «مراجع مربوطه مکلف هستند به درخواست وکیل محکوم ‌علیه و خود محکوم علیه به واسطه‌ی دلایلی که ارایه می‌کنند، رسیدگی بکند و اگر اقرار کردند که اشتباه شرعی و قانونی در رأی صادره اتفاق افتاده، دادگاه دوباره تشکیل می‌شود.»



پرونده‌ای دیگر از دستگیری دراویش‌ نعمت‌الهی در گفت و گو با با فرشید یدالهی از وکلای این گروه
این‌بار کیش، این پرونده محرمانه است

خبرها اشاره داشتند که چندی پیش، چهار نفر از دراویش‌ نعمت‌الهی ‌گنابادی در کیش در یک مراسم در حسینیه‌شان دستگیر شدند. نکته قابل تأمل این بود که این پرونده، «محرمانه» اعلام شده بود. فرشید یدالهی از وکلای این گروه در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «پرونده‌ی دراویش، پرونده‌ای نبوده که امنیتی باشد. در ابتدا به دادگستری کیش مراجعه کردیم و از ایشان تقاضا کردیم که می‌خواهیم با موکلانمان ملاقات داشته باشیم و وکالتنامه را به امضایشان برسانیم. ایشان به ما اجازه‌ی ملاقات ندادند و اعلام کردند پرونده امنیتی است و ممنوع‌الملاقات هستند.»



گفت و گو با محمد‌‌علی دادخواه، وکیل مدافع شهناز غلامی، وبلاگ‌نویس و فعال حقوق زنان
«اجرای حکم، فاقد وجاهت قضایی است»

دادگاه تجدیدنظر، شهناز غلامی، فعال حقوق زنان در آذربایجان را که از ۱۹ آبان‌ماه در زندان تبریز به سر می‌‌برد به شش ماه حبس تعزیری محکوم کرد. در کیفر‌خواست بر همکاری خانم غلامی با نهضت آزادی و گروه‌های تجزیه‌طلب تأکید شده بود. محمد‌علی دادخواه در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «ذات این کیفر‌خواست از نظر منطقی دچار تعارض است. اگر خانم غلامی عضو یا هوادار نهضت آزادی باشد اصولاً مفهوم تجزیه‌طلب از آن دور است چون در مرامنامه‌ی نهضت آزادی، تمامیت ارضی و وحدت ملی مطرح است.»



گفت و گو با رضا خجسته رحیمی، روزنامه‌نگار
نیم‌روز به نیمه‌ی روز هم نرسید

قرار بود نشریه‏ی «نیم‏روز» با بیشتر اعضای تحریریه‏ی نشریه‏ی «شهروند امروز» و با سردبیری محمد قوچانی منتشر شود. اما انتشار آن پیش از آغاز متوقف شد. فردی مسئول در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است دلیل لغو امتیازش، عدم انتشار منظم و متوالی آن در طول فعالیتش بوده است. رضا خجسته رحیمی در این باره می‌گوید: «توقیف این نشریه تنها در صورتی ممکن بود که جلسه‏ی هیأت نظارت بر مطبوعات برگزار شده باشد. وقتی این کار به راحتی خارج از روال قانونی صورت می‏گیرد، نشان‏دهنده‏ی این است که احتمالاً برخی از مقامات عالی‏رتبه‏ی نظام دستور توقیف نشریه را داده‏اند.»



آخرین وضعیت هدایت غزالی و صباح نصری در گفت و گو با مادح جمشیدی، وکیل مدافع آنان
«بعد از اتمام حکم، بنا بر ضرورت آزاد نمی‌شوند»

هدایت غزالی و صباح نصری، دو دانشجوی دانشگاه تهران هستند که در تیر‌ماه ۱۳۸۶ در منطقه‌ی مرزی غرب ایران به جرم خروج غیر‌قانونی از مرز دستگیر و پس از گذراندن بیش از ۱۳ ماه بازداشت موقت از سوی دادگاه انقلاب جمعاً به دو سال حبس محکوم شدند. وکیل مدافع آنان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در این مدتی که بازداشت موقتشان را سپری می‌کردند، تخفیفی برای‌شان قائل نشدند. هیچ کدام از مواردی که مصداق عینی تبلیغ علیه نظام باشد، وجود نداشت.»



گفت و گو با سعید ترابیان یکی از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد
«حکمی به ابراهیم مددی ابلاغ نشده بود»

ابراهیم مددی، نایب رییس سندیکای کارگران شرکت واحد که روز شنبه هفتم دی‌ماه در محل اداره کار شمال تهران واقع در میدان اقدسیه از سوی نیروهای امنیتی دستگیر شد، همچنان در بازداشت به سر می‌برد. سعید ترابیان یکی از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «به دلیل این‌که حکمی به آقای ابراهیم مددی ابلاغ نشده بود هیچ اعتراضی نداده بودند اما از سوی قاضی شعبه‌ی ۱۴ این حکم، ابلاغ و قطعی شناخته شده بود.»



گفت و گو با مهدی عربشاهی، دبیر دفتر تحکیم وحدت، پیرامون تایید حکم حبس و شلاق علی نیکو‌نسبتی
«اتهام نیکو‌نسبتی، ‌اعتقادات شخصی است»

پس از اعتراض گسترده‌ی دانشجویان به حضور احمدی‌نژاد در دانشگاه تهران، علی نیکونسبتی، عضو شورای مشورتی دفتر تحکیم وحدت به اتهام اخلال در نظم عمومی به چهار ماه حبس و ۱۰ ضربه شلاق محکوم شد. مهدی عربشاهی، دبیر دفتر تحکیم وحدت در این باره می‌گوید: «زمانی که در بازداشت بودند، اتهامی که به ایشان تفهیم شده بود، درباره‌ی اعتقادات شخص آقای نیکو‌نسبتی و دفتر تحکیم وحدت و سایر گروه‌های سیاسی، از جمله گروه‌های سیاسی داخل کشور حتی گروه‌های اصلاح‌طلب بود.»



گفت و گو با فارس عطاییان، فرزند مسعود عطاییان از بهاییان دستگیر شده
«نمی‌دانم چرا پدرم زندانی است»

از ابتدای امسال که شش نفر از مسوولان جامعه بهایی بازداشت شدند، بهاییان مازندران هم تحت فشار قرار گرفته‌‌اند. مسعود عطاییان، سهیلا مطلبی و انور مسلمی، بهاییانی هستند که در شهر‌های قائم‌شهر و ساری دستگیر شده‌اند. فارس عطاییان، فرزند مسعود عطاییان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «حدود شش هفته از بازداشت ایشان می‌گذرد و تنها توانستیم یک‌بار با ایشان ملاقات حضوری داشته باشیم. هر چقدر از آن‌ها خواهش می‌کنیم راهنمایی کنند که حداقل اطلاعاتی از دلیل این بازداشت به دست بیاوریم متأسفانه هیچ نوع همکاری انجام نمی‌شود.»



گزارشی از روند پرونده اعدام بهنود شجاعی و توقف دوباره‌ی آن
اعدامی یک‌بار می‌میرد و منتظر اعدام، بار‌ها

با تایید شعبه مربوطه و ابلاغ به اجرای احکام در چهارشنبه‌ای که گذشت بهنود شجاعی نوجوانی که در سن ۱۷ ‌سالگی در یک نزاع موجب قتل نوجوانی دیگر شده بود، باید اعدام می‌شد. محمد مصطفایی در این باره می‌گوید: «از آقای مکارم شیرازی استفتا کردم که اگر اولیای دمی در جلسه‌ای به صورت شفاهی عفو بدهند و بعد منکر این رضایت شوند یعنی از رضایتشان عدول کنند، آیا این انکار قابل استماع است؟ که ایشان در پاسخ من گفتند اگر شهود عادل باشند و در حضور شهود این کار انجام شده باشد، دیگر انکارشان قابلیت اجرا ندارد.»