گفت و گو


گفت‌ و گو با دکتر حسن ‌منصور، کارشناس مسایل انرژی و اقتصاد در لندن
«افت تقاضا، دلیل کاهش قیمت نفت»

نمایندگان کشورهای عضو اوپک روز شنبه در قاهره پایتخت مصر برای مذاکره درباره‌ی افت شدید قیمت نفت با یکدیگر مذاکره کردند‌. در این جلسه تصمیم درباره‌ی کاهش تولید نفت جهت افزایش این کالا مورد بحث قرار گرفت. دکتر حسن ‌منصور در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «اساس قضیه این است که به علت کاهش رشد در کشورهای غربی و در واقع توقف و در بعضی موارد رشد منفی، تقاضا برای نفت کمتر شده است. به این ترتیب موتور اصلی تقاضای نفت، رشد کشورهای مصرف‌کننده‌ی بزرگ است‌».



گفت و گو با حسن‌ منصور، کارشناس اقتصاد انرژی
«هندی‌ها با آمریکایی‌ها اشتراک‌ منافع دارند»

وزیر خارجه‌ی هند اظهار امیدواری کرده است که در پایان مذاکرات این کشور با اسلام‌آباد، دهلی نو بتواند گاز ایران را در مرز مشترک هند و پاکستان تحویل بگیرد. او همچنین از پیشنهاد برگزاری نشستی مشترک بین ایران، هند و پاکستان در مورد خط لوله‌ی صلح در آینده‌ای نزدیک خبر داده است. در همین رابطه با حسن‌ منصور، کارشناس اقتصاد انرژی گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با سعید شیرکوند، اقتصاددان و معاون وزیر اقتصاد در دولت محمد خاتمی
«برنامه پنجم توسعه، غیر واقع‌بینانه است»

پیش‌نویس برنامه‌ی توسعه‌ی اقتصادی پنجم در ایران به تصویب مجمع ‌تشخیص مصلحت نظام رسید و پیش‌بینی‌هایی شبیه برنامه‌ی توسعه‌ی چهارم شده است. اقتصاددانان با توجه به افزایش نرخ بیکاری و تورم ۳۰ درصدی و همچنین کاهش قیمت نفت، این برنامه را غیرواقع‌بینانه می‌دانند. در همین رابطه با دکتر سعید شیرکوند، اقتصاددان و معاون وزیر اقتصاد در دولت محمد خاتمی گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با دکتر رضا تقی‌زاده، تحلیل‌گر سیاسی:
پیامدهای سخنان منفی البرادعی درباره ایران

اظهارات البرادعی، رییس سازمان انرژی اتمی در سازمان ملل درباره عدم همکاری ایران با این سازمان، موضوع هسته‌ای ایران را وارد ابعاد تازه‌ای کرد. دکتر رضا تقی‌زاده، تحلیل‌گر سیاسی مقیم اسکاتلند می‌گوید: «‌آقای البرادعی در آخرین سال حضورش در آژانس به عنوان دبیرکل، می‌خواهد که در صورت امکان، ابهام‌هایی را که در مورد برنامه‌ی اتمی ایران است، رفع بکند و گلایه‌ی او به علت کاهش سطح همکاری در این مورد است و به هر حال برنامه‌ی اتمی ایران را بار دیگر در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کند و نظرها را متوجه‌ی هدف‌های نهایی این برنامه‌ها می‌کند.»



گفت و گو با محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی
«احمدی‌نژاد فکر می‌کند استیضاح کردان شکست می‌خورد»

بالاخره بعد از مدت‌ها مشاجره در فضای سیاسی ایران، نمایندگان طرح استیضاح عوضعلی‌ کردان، وزیر کشور دولت محمود احمدی‌نژاد را به هیأت رییسه‌ی مجلس ارائه کردند. در مورد این استیضاح با محمد ‌عطریانفر، از اعضای ارشد حزب کارگزاران سازندگی گفت و گو کردم. عطریانفر می‌گوید: «‌اساساً آقای احمدی‌نژاد آدم سرسختی است و هنگام تصمیم‌گیری، خیلی علاقه‌مند به مشورت کردن نیست و یا اگر حس کند که در برابر بعضی از تصمیماتش دیگران منتقدند، سرسختی بیشتری نشان می‌دهد.»



گفت و گو با حسن هاشمیان، کارشناس مسائل عراق:
«بارزانی آمده بود ایران را راضی کند»

چند روز پیش مسعود بارزانی، رییس اقلیم خودمختار کردستان به ایران آمد تا با مسئولین ایران مذاکره کند. حسن هاشمیان، کارشناس مسائل عراق درباره نتایج سفر بارزانی به ایران می‌گوید: «‌بعضی‌ها معتقدند بارزانی از ایران خواسته که بین مسئولین کردستان و دولت مرکزی عراق، وساطت کند تا این پیمان یا موافقت‌نامه‌ی دوجانبه بین کردستان عراق و دولت مرکزی عراق، هرچه زودتر امضا شود و اختلافات به شکلی حل شود.»



گفت و گو با حسن‌ منصور، استاد دانشگاه در رشته‌ی اقتصاد انرژی در لندن
‫«اوپک، کنترل‌کننده‌ی قیمت نفت نیست»

روز جمعه اوپک نشستی برای کاهش تولید و جلوگیری از کاهش بیشتر نفت خواهد داشت. حسن‌ منصور، استاد دانشگاه در رشته‌ی اقتصاد انرژی در لندن در این رابطه می‌گوید: «اوپک به صورت کنترل‌کننده‌ی مقدار نفت در بازار و کنترل‌کننده‌ی قیمت عمل نمی‌کند. اولین تجربه ‌آن در سال ۲۰۰۰ بود که تصمیم گرفتند قیمت نفت را در حدود ۲۵ دلار ثابت نگه‌ دارند که این ترتیبات در سال ۲۰۰۵ ترک شد».



گفت و گو با امیرحسین گنج‌بخش، پژوهشگر مقیم آمریکا:
«اوباما به تغییر چهره آمریکا در خاورمیانه فکر می‌کند»

آخرین مناظره باراک اوباما و جان مک‌کین، کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در حالی برگزار شد که بسیاری از کارشناسان، اوباما را برنده‌ی نهایی سه مناظره معرفی کرده‌اند. امیرحسین گنج‌بخش، پژوهشگر مقیم آمریکا در این مورد می‌گوید: «چهره‏ی امریکا در دنیا بسیار مخدوش شده و این هم به خاطر رفتار قلدرمنشانه‏ای بوده است که جرج بوش و همکاران‏اش نشان داده‏اند. برای مردم خاورمیانه و مردم جهان، بسیار مهم است که این چهره عوض بشود و چهره‏ی واقعی دمکراسی‏خواهی امریکا مطرح بشود. از این زاویه است که سیاست‏هایی که اوباما پیشنهاد می‏کند و می‏خواهد زورمداری را با دیپلماسی جایگزین کند، اهمیت زیادی پیدا کرده است.»



انتخابات ریاست جمهوری در گفت و گو با عیسی سحرخیز
سحرخیز: اگر خاتمی نیاید، نظارت بین‌المللی مطرح می‌شود

نماینده‌ی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از طرح استیضاح علی کردان، وزیر کشور دولت احمدی‌نژاد به هیات رییسه‌ی مجلس خبر داده است. این طرح که به گفته‌ی این نماینده‌ی مجلس در ماه گذشته بیش از ۷۰ امضاء داشته است، بعد از سخنان رهبر جمهوری اسلامی در این زمینه مسکوت مانده بود. در همین رابطه با عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار در تهران گفت‌ و گو کرده‌ام.



انتخابات ریاست جمهوری در گفت و گو با احمد زیدآبادی
زیدآبادی: کروبی اراده‌ی بیشتری برای ماندن دارد

تحرکات زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری دوره‌ی دهم همچنان پیش می‌رود. بحث بر سر کاندیداتوری آقایان کروبی، نوری و یا خاتمی همچنان ادامه دارد. روز یک‌شنبه، آقای کروبی رسماً نامزدی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد. در مورد انتخابات و مسائل پیش آمده با احمد زیدآبادی، روزنامه‌نگار و دبیر کل ادوار تحکیم وحدت گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با دکتر حسن منصور، کارشناس اقتصاد در لندن:
«هدف اجلاس پاریس، بازگرداندن اعتماد به بانک‌هاست»

رهبران چهار کشور قدرتمندانه اقتصادی اروپا اعلام کردند که برای کنترل بحران مالی در جهان رویکرد مشترکی را اتخاذ کردند. رهبران بریتانیا، آلمان و ایتالیا که روز گذشته در فرانسه مهمان نیکلای سارکوزی رییس‌جمهور این کشور بودند، در نشست پایانی خودشان اعلام کردند که در بحران کنونی مالی جهان، از بانک‌های ضعیف که با خطر رو‌به‌رو هستند، حمایت می‌کنند. دکتر حسن منصور، کارشناس اقتصاد در لندن در این مورد می‌گوید: « آقای اشتروس‌هان، مدیر عامل صندوق بین‌المللی پول هم آن‌جا تعهداتی کرد. به این ترتیب این بزرگ‌ترین اقدامی است که در تاریخ اقتصادی جهان تاکنون برای برخورد با یک بحران اقتصادی به عمل آمده است.



گفت و گو با عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان و نایب رییس فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر:
«اعدام نوجوانان، به نام اولویت شرع بر قانون»

گزارش‏های منتشره از سوی نهادهای مدافع حقوق بشر، از جمله سازمان عفو بین‏الملل، نشان می‏دهد که تعداد کشورهایی که مجازات اعدام را لغو کرده‏اند، افزایش پیدا کرده و در حال حاضر بنا به آمار رسمی، ۱۳۷ کشور این را پذیرفته‏اند. در این‌باره با عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان و نایب رئیس فدراسیون بین المللی جامعه‌های حقوق بشر گفت و گو کردم. لاهیجی می‌گوید: «‌در قوانین داخلی ایران، چه در قانون مدنی، چه در قانون مجازات، اغتشاشی ایجاد کرده‏اند البته اغتشاش عمدی‏، نمی‏گویم فقط از روی نافهمی. به خاطر این که این طبیعت حکومت دینی است که مقررات شریعت همیشه باید حاکم بر اصول حقوقی باشد.»



گفت و گو با دکتر مهران براتی در باره نامه اخیر شورای عالی امنیت به خاویر سولانا:
«مشکل اصلی آمریکا مساله‌ی غنی‌سازی نیست»

اخیرا نامه‌ای که آقای سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی خطاب به خاویر سولانا و نمایندگان دیگر کشورهای ۵+۱ نوشته، نوعی انتقاد ازسیاستی است که قطعنامه‌ی پنجم شورای امنیت مبتنی بر آن است، و تلویحاً از ضرورت مذاکره بر مبنای بسته‌ی پیشنهادی ایران به این کشورها سخن رفته است. در گفت و گویی از دکتر مهران براتی پرسیدم: آیا می‌توان چشم‌انداز جدیدی برای برگزاری مذاکرات دو طرف متصور بود؟



گفت و گو با عبدالفتاح سلطانی، از وکلای پرونده زهرا بنی‌یعقوب
«قصور پزشکی قانونی همدان در پرونده زهرا بنی‌یعقوب»

پرونده زهرا بنی‌یعقوب با اعتراض والدینش به روند قضایی، مردادماه امسال از همدان به تهران منتقل شد. ۱۹ تیرماه امسال، بازپرس شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب همدان با مختومه اعلام کردن پرونده مرگ زهرا بنی‌یعقوب، برای متهمان این پرونده قرار منع تعقیب صادر کرد. اما خانواده وی با اعتقاد به این‌که فرزندشان کشته شده است، از مسوولان ستاد امر به معروف همدان شکایت کرده‌اند. در همین رابطه با عبدالفتاح سلطانی، یکی از وکلای پرونده گفت و گو کرده‌ام.



برکناری مظاهری در گفت و گو با علی دهقان، روزنامه‌نگار اقتصادی:
«ظرف تورم ایران پر شده است»

علی لاریجانی، روز شنبه از محمود احمدی‏نژاد، به‌خاطر برکناری مدام مدیران دولتی انتقاد کرد. این حرف‏ها در شرایطی گفته می‏شود که هفته‏ی گذشته طهماسب مظاهری، رییس کل بانک مرکزی ایران، پس از یک سال از مقام خود برکنار شد و محمود بهمنی جایگزین وی شد. علی دهقان، روزنامه‏نگار اقتصادی، در‌باره‏ی پیامد‏های جابجایی‏ها در تیم اقتصادی آقای احمدی‏نژاد می‌گوید: «‌بر‌اساس تجربه‏های قبلی هم می‏توان گفت که در حوزه‏ی اجرا اتفاقی رخ نخواهد داد. گلایه‏ها خیلی زیاد است و همیشه هم بوده است.»



گفت و گو با عبدالفتاح سلطانی، سخنگوی شورای ملی صلح
«نمی‌توانیم با شعار، ادعای برابری کنیم»

بیست و یکم سپتامبر، روز جهانی صلح است. عبدالفتاح سلطانی، سخنگوی شورای ملی صلح می‌گوید: «طبیعی است که ما نمی‌خواهیم پای هیچ بیگانه‌ای به سرزمین ما باز شود و همه‌ی فعالان و طرفداران صلح، مخالف هر نوع تجاوز از هر ناحیه‌ای از سوی دولت‌ها هستند. لذا ما سعی می‌کنیم زمینه‌ای برای ایجاد وحدت ملی و تلاش برای ایجاد یک آشتی ملی بین همه اقوام و تشکل‌های سیاسی فراهم کنیم. تا زمانی که عدالت اقتصادی در جامعه پیاده نشده، نمی‌توانیم توقع داشته باشیم که سیستان و بلوچستانی و کُرد و عرب، همان احساسی را داشته باشد که یک ساکن تهران دارد.»



گفت و گو با منصور فرهنگ، استاد روابط بین‌الملل و نماینده پیشین ایران در سازمان ملل متحد
«تنش در برنامه هسته‌ای ایران، حقوقی نیست»

مذاکرات شش قدرت مذاکره‌کننده با ایران بر سر پرونده هسته‌ای این کشور، که با هدف زمینه‌سازی در خصوص تصویب دور چهارم تحریم‌ها علیه تهران برگزار شده بود، بدون نتیجه پایان یافت. مخالفت روسیه و چین با افزایش فشارها بر ایران را می‌توان مانع حصول توافق در نشست واشینگتن اعلام کرد. در این زمینه با دکتر منصور فرهنگ، استاد روابط بین‌الملل و نماینده پیشین ایران در سازمان ملل متحد گفت و گو کردم.



گفت و گو با سعید شیرکوند، کارشناس مسایل اقتصادی و معاون وزیر اقتصاد در دولت خاتمی
«نقدی کردن یارانه‌ها و نقاشی روی آب»

دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس، با ارایه گزارشی درباره‌ی طرح تحول اقتصادی، مشکلات ساختاری اقتصاد ایران را بررسی کرده است. این گزارش تصریح می‌کند نقدی بودن اقتصاد ایران، بزرگ بودن حجم دولت و ناکارآمدی آن، واردات بسیار بالا و آثار تورم وارداتی حاصل از آن و افزایش مداوم نقدینگی، بالا بودن هزینه‌ها و پایین بودن بهره‌وری از مهم‌ترین دلایل نرخ‌های بالای تورم در ایران است. در این رابطه با سعید شیرکوند، کارشناس مسایل اقتصادی گفت و گو کردم.



گفت و گو با سعید محمدی، مشاور حقوقی کانون صنفی معلمان
«اعضای کانون صنفی معلمان، جرمی مرتکب نشده‌اند»

روز سه‌شنبه گروهی از اعضای کانون صنفی معلمان در تهران بازداشت شدند. سعید محمدی، مشاور حقوقی کانون صنفی معلمان در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «فعالیت اعضای کانون صنفی معلمان، یک فعالیت صنفی است و نمی‌تواند هیچ‌گونه اخلالی در نظم و امنیت جامعه ایجاد کند. این‌ها مرتکب جرمی نشده‌اند و باید بتوانند به کانون خانواده‌شان بازگردند.»



گزارش البرادعی در گفت و گو با هوشنگ حسن‌یاری:
«دستِ ۱+۵ برای تحریم‌های بیشتر باز شد»

دیروز محمد البرادعی، رییس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گزارش تازه‌ی خودش را در مورد برنامه‌ی هسته‌ای ایران منتشر کرد. هوشنگ حسن‌یاری، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل استراتژیک در در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «به نظر من این گزارش، دست‌ کسانی را که خواهان این هستند که قطعنامه‌ی جدیدی علیه ایران صادر شود، بازتر خواهد گذاشت.»