مسایل ایران


گفت و گو با الهه هیکس، پیرامون صدور قطعنامه‌ کمیته سوم حقوق بشر سازمان ملل علیه ایران
الهه هیکس: آقای احمدی‌نژاد به قول خود پایبند نبود

کمیته سوم حقوق بشر سازمان ملل متحد، با صدور قطعنامه‌ای نقض حقوق بشر در ایران را شدیداً مورد انتقاد قرار داده است. این قطعنامه در ماه آینده میلادی یعنی دسامبر در مجمع عمومی سازمان ملل به رأی گذاشته خواهد شد. الهه هیکس در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «کشورهایی مانند بحرین، ترکیه، لیبی، مراکش و یمن، که در اطراف ایران هستند و اکثرشان کشورهای اسلامی هستند، علیه تقاضای ایران که هیچ فعالیتی صورت نگیرد رأی دادند».



گفت و گو با دکتر رضا تقی‌زاده، استاد علوم سياسی:
«روسیه و چین هم خواستار تعلیق هستند»

دیروز چهارمین قطعنامه شواری امنیت سازمان ملل متحد علیه برنامه‌ هسته‌ای ایران تصویب شد. ایران نیز به این قطعنامه واکنش نشان داد تا ان‌جا که لاریجانی، رییس مجلس خواستار بازنگری در مذاکره با کشورهای ۱+۵ شد. دکتر رضا تقی‌زاده، استاد علوم سياسی در دانشگاه گلاسکوی بريتانيا می‌گوید: «‌قابل توجیه نیست که از زبان یکی از مسئولان اعلام کنیم که دولت آمریکا در حال انهدام است و در جایی دیگر مدعی می‌شویم که همه‌ی کشورها تحت نفوذ آمریکا هستند.»



گفت و گو با حسن یاری، کارشناس مسایل استراتژیک در کانادا
«حرف‌های احمدی‌نژاد را نادیده نمی‌گیرند»

سخنان محمود احمدی‌نژاد در سازمان ملل با واکنش‌های گوناگون از جمله واکنش‌های تند شیمون پرز، رییس جمهور اسراییل و باراک اوباما، کاندیدای دموکرات‌ها مواجه شده است. در ارتباط با سخنان محمود ‌احمدی‌نژاد در سازمان ملل هوشنگ حسن یاری، کارشناس مسایل استراتژیک در کانادا می‌گوید: «نه اوباما و نه مک‌کین، کسانی که در انتخابات آمریکا صاحب منافع عظیمی هستند نمی‌توانند این حرف‌ها را نادیده بگیرند.»



گفت و گو با نسرین ستوده‌، وکیل مدافع برنده‌ جایزه‌ی حقوق بشر «سازمان حقوق بشر بین‌الملل»:
«دولت ایران باید از جایزه‌های حقوق بشر استقبال کند»

نسرین ستوده‌، وکیل مدافع، به تازگی همراه با شیرین عبادی برنده‌ی جایزه‌ی حقوق بشر شده است. ستوده، برنده اولین جایزه حقوق بشر «سازمان حقوق بشر بین‌الملل»، یک سازمان حقوق بشر مستقر در ایتالیا‌ شد. به همین مناسبت با او گفت و گو کردم. او می‌‌گوید: «‌من امیدوارم که نه تنها جامعه‌ی مدنی ایران، بلکه دولت ایران هم از اهدای چنین جوایزی استقبال بکند و رعایت حقوق بشر هر چه بیشتر در ایران مورد توجه قرار بگیرد.»



گفت و گو با عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار و عضو انجمن دفاع از آزادی مطبوعات:
«قوه قضاییه هم توجهی به حرف‌های شاهرودی ندارد»

رییس قوه قضائیه ایران دیروز طی نامه‌ای به دادستان تهران، از او خواست تا سعی کند که صدور حکم برای مسدود کردن سایت‌هایی که مرتکب جرایم اخلاقی و امنیتی نشده‌اند را ا طریق محاکم قضایی دنبال کنند. در گفت و گویی با عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار و عضو انجمن دفاع از آزادی مطبوعات در ایران، تاثیر این توصیه رییس قوه ‌قضاییه را بر فعالیت سایت‌های اینترنتی، جویا شدم.



گرامی مقدم: نامزدی ‌کروبی منافاتی با ائتلاف ندارد

در حالی که حدود یک سال تا دهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری باقی مانده است، حزب اعتماد ملی از دبیر کل این حزب خواست تا کاندیدای انتخابات شود. این تصمیم با استقبال اصولگرایان روبه‌رو شد که نامزدی کروبی را به معنای شکست اصلاح‌طلبان در ائتلاف ارزیابی می‌کنند. مهدی کروبی، دیروز ار اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، ۵۰ روز فرصت خواست تا تصمیم نهایی‌اش را بگیرد. در این مورد با اسماعیل گرامی مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی گفت و گو کردم



گفت و گو با اسماعیل کهرام، کارشناس محیط زیست در تهران:
آتش‌سوزی جنگل‌ها و بی‌مهری با مادر طبیعت

آتش‌سوزی در پارک ملی گلستان واقع در شمال شرقی ایران که از شنبه‌ گذشته آغاز شده بود، صبح دوشنبه مهار شد. این پارک ملی یکی از قدیمی‌ترین پارک‌های ایران است و نخستین پارک ملی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکوست. اسماعیل کهرام، کارشناس محیط زیست در تهران می‌گوید: «مردمی که به مسافرت می‌روند، میل دارند از مواهب طبیعی استفاده کنند. منتها بعضی از ما مثل این‌که راه آن را بلد نیستیم، آتش‌ها‌ را‌ رها می‌کنیم که با کوچک‌ترین نسیمی این آتش پراکنده می‌شود و قسمتی از جنگل‌های سه و نیم میلیون ساله‌ی ما را غارت می‌کند.»



گفت و گو با محمد عطریانفر پیرامون حمایت رهبر ایران از دولت احمدی‌نژاد و انتخابات آینده ریاست جمهوری
عطریانفر: در هفته دولت که نمی‌شود دولت را نقد کرد

روز شنبه، آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار با هیأت دولت از عملکرد دولت احمدی‌نژاد حمایت کرد و منتقدان دولت را نیز سرزنش کرد. محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «طبیعتاً در هفته که نمی‌شود دولت را نقد کرد. از این حجم از حمایت، ما می‌فهمیم که حجم انتقادها هم به شدت نسبت به آقای احمدی‌نژاد بالا بوده است»



گفت و گو با هادی زمانی پیرامون گزارش بانک مرکزی از وضعیت اقتصادی ایران
«آقای احمدی‌نژاد مانند یک راننده ناشی است»

بانک مرکزی ایران اخیراً گزارش مفصلی از وضعیت اقتصادی ایران منتشر کرده و در آن به مقایسه درآمدهای نفتی و غیرنفتی و واردات و صادرات ایران طی سه سال گذشته پرداخته است. هادی زمانی، استاد و اقتصاد در لندن در گفت و گو با رادیو زمانه پیرامون این گزارش می‌گوید: «سیاست اقتصادی آقای احمدی‌نژاد هم مانند یک راننده ناشی است. دائم انرژی به اقتصاد تزریق می‌کند؛ در حالی که آن موتور مشکلات ساختاری دارد و نمی‌تواند حرکت بکند.»



گفت و گو با صادق زیباکلام، تحلیل‌گر مسایل سیاسی ایران
«مملکت‌داری احمدی‌نژاد، نقطه مقابل دیدگاه هاشمی است»

چندی پیش اکبر هاشمی‌رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی از نحوه‌ی اداره‌ی کشور و سیاست‌های دولت محمود احمدی‌نژاد به شدت انتقاد کرد. در این باره با دکتر صادق زیباکلام، تحلیل‌گر مسایل سیاسی در ایران گفت و گو کردم. وی معتقد است که هاشمی‌رفسنجانی نه به خاطر رقابت انتخاباتی، بلکه به دلیل فاصله گرفتن اقتصاد ایران از اقتصاد آزاد و دولتی‌تر شدن آن در این سه سال به انتقاد صریح دولت نهم پرداخته است. در نظر او احمدی‌نژاد در دوره بعدی ریاست جمهوری شانس بیشتری نسبت به سایر احتمالات از سوی اصولگرایان دارد.



گفت‌ و‌ گو با رضا شهابی، یکی از اعضای هیات مدیره سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران
«مذاکره با کارفرما؛ اتهام ۹ فعال سندیکای شرکت واحد»

دیوان عدالت اداری احکام ۹ تن از فعالان سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران را که به جرم فعالیت‌های سندیکایی، قبلاً توسط کمیته‌های انضباطی صادر شده بود، تایید کرد. در همین رابطه با رضا شهابی، از اعضای هیات مدیره سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران گفت‌ و‌ گو کردم. او می‌گوید که اخراجی‌های شرکت واحد از اولین اعتصاب سندیکا که در سال ۸۴ اتفاق افتاد، بیکار هستند و در این مدت هم هیچ‌گونه حقوقی از طرف شرکت واحد دریافت نکردند. وی از وضعیت فعلی آن‌ها ابراز نارضایتی کرد و آن را خلاف قانون دانست.



گفت و گو با ماشاء‌الله شمس‌الواعظین، نایب رییس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران:
شمس‌الواعظین: دولت به انجمن صنفی حمله کرده است

در حالی که انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران، روز هفدهم مرداد ماه را روز برگزاری انتخابات این انجمن اعلام کرده، بنا بر گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران – ایرنا‌، گروهی در صدد تشکیل یک انجمن موازی با انجمن روزنامه‌نگاران هستند. ماشاء‌الله شمس‌الواعظین، می‌گوید: «‌بهتر آن است که‌ این‌ها اول بروند به اصطلاح اثبات کنند که روزنامه‌نگار هستند. بعد بروند عضو این انجمن بشوند و از کانال انتخابات می‌توانند بیایند بالا و هیأت مدیره را در دست بگیرند و انجمن را در دست بگیرند. این‌که راه خیلی بهتری است.»



گفت و گو با ایرج ندیمی پیرامون معرفی وزرای کشور، اقتصاد و راه به مجلس:
«مجلس ناچار است به این سه وزیر رأی اعتماد بدهد»

پیشنهاد سه وزیر از سوی محمود احمدی‌نژاد به مجلس که مغایر با پیش‌بینی‌های قبلی بود، بسیاری از طرفداران دولت نهم را شگفت‌زده کرده است. ایرج ندیمی، نماینده لاهیجان در مجلس هفتم در گفت و گو با زمانه درباره برخورد مجلس با این سه گزینه می‌گوید: «طبیعتا اگر مجلس نخواهد رأی بدهد، عملاً خودش را درگیر موضوع تغییر کابینه می‌کند که این از جهت افکار عمومی و مسئولین نظام، خیلی پذیرفته نیست»



گفت و گو با مریم کیان‌ارثی درباره‌ی تصویب لایحه جدید قانون مجازات اسلامی:
اعدام به جای سنگسار

«شبکه وکلای داوطلب» درباره تصویب لایحه جدید قانون مجازات اسلامی که در آن مجازات سنگسار هم‌چنان در نظر گرفته شده، هشدار داده‌اند. مریم کیان ارثی، عضو شبکه وکلای داوطلب، درباره تغییرات لایحه جدید قانون مجازات می‌گوید: «تنها تغییر، در اجرای حد رجم است. یک تبصره‌ای آوردند مبنی بر این‌که هرگاه اجرای حد رجم، مفسده‌ای داشته باشد و باعث خطر برای نظام باشد، با پیشنهاد دادستان مجری حکم و تأیید رییس قوه قضاییه، در صورتی که حد با بینه شرعی ثابت شده باشد، تبدیل به اعدام می‌شود.»



گفت و گو با محمد مصطفایی، وکیل مدافع چهار نوجوان محکوم به اعدام:
«فقط در ایران، نوجوانان را اعدام می‌کنند»

۲۴ گروه و نهاد حقوق بشر از مسوولان قضایی ایران خواسته‌اند تا اجرای مجازات اعدام برای نوجوانانی را که در دوران کودکی مرتکب قتل شده‌اند، متوقف کنند.
محمد مصطفایی، وکیل مدافع چهار تن از این نوجوانان که در آستانه اعدام هستند در گفت و گو می‌گوید: «‌متاسفانه این مجلسی که من الان شاهدش هستم به‌جای این‌که اعدام را از قوانین بردارد، دارد اعدام را هم به قوانین کشورمان اضافه می‌کند. مثل طرحی که اخیراً به مجلس داده شده و متاسفانه ۱۸۰ نماینده مجلس هم آن را تصویب کردند.»



گفت و گو با بهاره هدایت و علی نیکونسبتی، فعالان دانشجویی:
دستاوردهای ۱۸ تیر برای جنبش دانشجویی

علی نیکونسبتی، فعال دانشجویی در نهمین سالگرد واقعه کوی دانشگاه تهران می‌گوید: «‌می‌بینیم ۱۸ تیر دو نتیجه خیلی واضح داشت. یک نتیجه برای خود دانشجوها که باید مقاومت بیشتری بکنند و یکی جدا شدن‌شان از گروه‌هایی که می‌خواستند به نوعی با گروه‌های اقتدارگرا کنار بیایند. این جدا شدن باعث شد که دانشجوها به تدریج به سمت استقلال بیشتری بروند و همبستگی بیشتری با هم داشته باشند.»



گفت و گو با دکتر سعید شیرکوند، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصاد:
«طرح تحول اقتصادی، عملی نیست»

دکتر سعید شیرکوند، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصاد درباره‌ی طرح تحول اقتصادی دولت احمدی‌نژاد می‌گوید: «‌من با تاملی که در این چند‌روزه در مورد طرح تحول اقتصادی داشتم، واقعاً به این نتیجه رسیدم که قرار نیست چیزی اجرا بشود. چون آن چیزی که گفته می‌شود در حد ایده‌های کلی و مسائل عمومی است که تازگی هم ندارد.»



گفت و گو با اسماعیل گرامی‌مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی:
اعتراض اعتماد ملی به کاندیداتوری زودهنگام خاتمی

اسماعیل گرامی‌مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی می‌گوید: «‌به هر حال آقای کروبی به عنوان چهره اصلاحات یک بار در انتخابات شرکت کردند و رأی بسیار خوبی هم آوردند و قاعدتاً حق ایشان است و طبیعی هم هست که در انتخابات حضور پیدا کنند. اما ایشان هنوز به جمع‌بندی نرسیده‌اند و حزب اعتماد ملی هم هنوز به جمع‌بندی نرسیده است.»



گفت و گو با شهلا لاهیجی، مدیر نشر روشنگران:
«دیوان عدالت اداری هم به داد ناشران نمی‌رسد»

شهلا لاهیجی، مدیر انتشارات روشنگران می‌گوید: «‌متأسفانه دیوان عدالت اداری هم ظاهراً در این موارد دستش چندان باز نیست که به موقع احکامی را بدهد. رییس دیوان عدالت اداری اخیراً در مصاحبه‌ای اعلام کرده - که گویا جام جم هم عیناً نقل کرده - که دیوان عدالت اداری می‌تواند به این موارد رسیدگی کند. اما‌ در موردی که ما پی‌گیری کردیم، متأسفانه جواب مثبتی به ما ندادند.»



گفت و گو با عیسی سحرخیز پیرامون لغو امتیاز روزنامه تهران امروز
«آستانه تحمل دولت احمدی‌نژاد بسیار پایین آمده است»

هیأت نظارت بر مطبوعات ایران، روزنامه تهران امروز را لغو امتیاز کرد. عیسی سحرخیز، عضو شورای مرکزی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات در این باره به رادیو زمانه می‌گوید: «آقای احمدی‌نژاد و دولت او، به دلیل ضعف زیادی که دارند، آستانه تحمل آن‌ها بسیار پایین آمده است و فکر می‌کنند هر گونه مطلب انتقادآمیز یا طنز یا شوخی و جدی، می‌تواند پایه‌های قدرت آن‌ها را سست کند و امکان این‌که یک توافقی صورت بگیرد که از آقای احمدی‌نژاد برای دور دوم حمایت بشود یا پیشنهاد بشود، ضعیف‌تر می‌شود. در نتیجه دست به واکنش‌های عصبی می‌زنند و قوانین را نقض می‌کنند تا به اهداف سیاسی خودشان برسند.»