گزارش


نوروز در پاریس

حزب سبزهای فرانسه به مناسبت عید باستانی نوروز و فرا رسیدن بهار ضمن تبریک به ایرانیان خطاب به آن‌ها پیامی هم فرستاده است. در این پیام آمده است حزب سبزهای فرانسه، فرصت عید باستانی نوروز را غنیمت شمرده تا همبستگی خود را نسبت به مردم ایران در مبارزه‌شان برای دموکراسی اعلام دارند. فیگارو، روزنامه‌ی بزرگ صبح فرانسه ارسال این پیام اینترنتی اوباما را تغییر جدی آمریکا نسبت به ایران توصیف کرده است. اما جشن‌های نوروزی در میان ایرانیان مقیم فرانسه جای ویژه‌ای دارند. بیش از ۱۵ جشن و شب‌نشینی از سوی انجمن‌های مختلف برپا شده یا در حال برگزاری است.



شعر تقدیمی سیمین بهبهانی؛ ۸۰ سالگی و عشق

در سال گذشته به مناسبت تشکیل کمپین یک‌میلیون امضا، جایزه معتبر جهانی سیمون‌دوبوار، نویسنده و فمنیست فرانسوی فعال برابری زنان، نصیب زنان ایران شد و مهم‌تر این‌که خانم سیمین بهبهانی شاعر بزرگ ایرانی برای گرفتن این جایزه به پاریس آمدند. خانم سیمین بهبهانی پس از دریافت دیپلم افتخار و جایزه سیمون دوبوار به خواسته حاضران شعر زیبای ۸۰ سالگی و عشق را خواند. شعری نمادین از پیری و جوانی، عشق و جوانی‌ و آمیزه‌ای از مهر و خرد، و این هدیه‌ای است از دوستان زمانه به دوستان زمانه و شادباشی به سیمین بهبهانی برای تولد ۸۰سالگی‌اش.



نمایش عفو بین‌الملل علیه سنگسار در پاریس

در بعضی از کشورها هشتم ماه مارس تعطیل رسمی اعلام شده است و در بعضی جاها هم انواع مراسم و بزرگداشت‌ها برگزار می‌شود. با حضور در میدان تاریخی و حماسی سوربن، مقابل دانشگاه سوربن با زن‌ها و مردانی همراه شده‌ام که برای بزرگداشت این روز راهپیمایی را ترتیب دادند و یکی از محورهای اصلی آن‌ها، زنان ایران و سنگسار است. در آستانه‌ی روز جهانی زن، سازمان عفو بین‌الملل نمایش سنگسار را در این میدان عرضه کرده و در تابلویی که به زبان فرانسه نوشته شده است مسایل مربوط به سنگسار هم آمده است. با چند تن از افراد حاضر در یان مراسم گفت و گو کرده‌ام.



ولنتین، روز «دوستت دارم»ها

روز سن ولنتین، به یاد کشیش ولنتین که نخستین شهید راه عشق بود و گناهش پیوند دادن عاشقان، پاس داشته می‌شود. روز سن ولنتین حالا به روز جهانی دوست داشتن‌ها و ژوتم‌ها بین ملت‌ها مبدل شده است. هر سال یک میلیارد کارت سن‌ ولنتین با قلبی به رنگ قرمز در این روز فرستاده می‌شود. حتا بیشتر از کارت‌های ویژه‌ی نوئل. ۸۵ درصد این کارت‌ها را خانم‌ها می‌فرستند. به معنی آن‌که کمتر از برخی مردان به دنبال نفرت و کینه و جنگ و دشمنی هستند.



گفت و گو با رضا معینی، مسئول بخش ایران، افغانستان و تاجیکستان در سازمان گزارشگران بدون مرز
«پلیس باید هکرها را دستگیر کند»

مسدود کردن سایت‌هایی که برای ایجاد جریان آزادی اطلاعات تلاش می‌کردند، بسته شدن سایت‌های دو رادیوی فارسی‌زبان فرانسه و آلمان و زندانی شدن وبلاگ نویسان از برخوردهای تازه‌ی حکومت است. رضا معینی، مسئول بخش فارسی در سازمان گزارشگران بدون مرز به زمانه می‌گوید: «یکی از مقامات روحانی ایران، تعدادی از هکر‌ها را به ‌حضور پذیرفت و کار آن‌ها را تأیید کرد. این عمل غیر‌قانونی است. پلیس اگر بخواهد در این رابطه اقدام کند اول باید این‌ها را بگیرد. به‌نوعی هک کردن نوعی حمله به سایت‌های آزاد در ایران بوده است.»



اهدای جایزه‏ی سیمون دوبوار به کمپین یک میلیون امضا
جایزه‌ای برای تمام زنان ایرانی

دیروز در پاریس با حضور وزیر فرهنگ فرانسه و تعدادی از چهره‏های فرهنگی، جایزه‏ی «سیمون دوبوار» که امسال به «کمپین یک میلیون امضا»، مجموعه‏ی فعالان زن ایرانی، تعلق گرفته بود، به خانم سیمین بهبهانی، شاعر و فعال حقوق زنان، اهدا شد. شرح این مراسم و گفت‌وگو با سیمین بهبهانی و دست اندرکاران این مراسم را در ادامه می‌خوانید.



«اعتراض حق جوانان است»

در حالی که بازداشت و احضارهای امنیتی دانشجویان دانشگاه شیراز ادامه دارد و چندین دانشجو به خاطر شرکت در گردهمایی روز دانشجو، هم‏چنان در بازداشت به سر می‏برند، تظاهراتی در پاریس در پشتیبانی از این دانشجویان برپا شده است. این تظاهرات در میدان تاریخی سوربون، مقابل دانشگاه سوربون برپا شده بود و در میان شعارهای حمل شده، جمله‏ای که برای دانشجویان شیراز مشکل آفرید، هم نوشته شده است: «ما از سه چیز متنفریم: احمدی‏نژاد، احمدی‏نژاد، احمدی‏نژاد».



گزارشی از سخنرانی ایرج پزشکزاد در نشست انجمن فرهنگ آزاد پاریس
«طنزپرداز می‌تواند بخنداند و بگریاند»

ایرج پزشکزاد، نویسنده‌ی کتاب معروف «دایی جان ناپلئون»، میهمان روز جمعه‌ی گذشته‌ی نشست‌های فرهنگی انجمن فرهنگ آزاد در پاریس بود. پزشکزاد در این نشست گفت: «اگر طنز فارسی را مترادف با ساتیر غربی به عنوان یک نوع ادبی بشناسیم باید قبول کنیم که خنده یک مسأله‌ی سبک و شیوه است و طنزپرداز یا ساتیریست می‌تواند بخنداند و بگریاند. ویکتور هوگو به عنوان یکی از ساتیریست‌های به نام مغرب زمین شناخته شده است. طنز ویکتور هوگو در کتاب عقوبات به جای آن‌که بخنداند غالباً اشک به چشم می‌آورد.»



از بحران مالی تا ازدواج سارکوزی

سال ۲۰۰۸ میلادی که در آخرین ساعت‏ها و در آخرین روز آن هستیم، برای قاره‏ی اروپا و اتحادیه‏ی اروپا سال پرباری بود؛ از رویدادهای خوب و بد، تلخ و شیرین، همه‏پرسی، گفت‏گو بین فرهنگ‏ها و رفت و آمدهای سیاسی، بحران مالی، بیش از یک دوجین انتخابات، جنگ در گرجستان، تائید استقلال کوزوو، ازپادرآمدن بلژیک توسط خودش، پیوستن قبرس و مالت به اتحادیه‏ی اروپا، پیوستن سویس به «پیمان شنگن»، قوانین تازه‏ی مهاجرت و پناهندگی، همه‏پرسی در باره‏ی تصویب «پیمان لیسبون» و «نه» ایرلندی‏ها و البته شورش در یونان.



«بدبخت ملتی که محتاج قهرمان است»

میلیون‌ها نفر مسیحی در سراسر جهان چهارشنبه بیست و چهارم دسامبر را، به مناسبت سالگرد تولد مسیح، در کنار درخت‌های سبز کریسمس یا نوئل که با چراغ‌ها و روبان‌ها‌ی رنگی تزیین شده گذراندند. در این جشن مسیحیان رویداد ظهور «پسر خدا و نجات دهنده‌ی بشریت» را بزرگ می‌دارند. قرن‌هاست که با هر گردش سال این مراسم تکرار می‌شود. گاه با اندکی تغییر در رنگ و ترکیب. مانابودن و جاودانگی این سنت دیرین را برخی به معنای دینی آن دانسته‌اند و برخی دیگر آن را شکل تغییریافته‌ی یک سنت بسیار کهن‌تر دانسته‌اند که آغاز زمستان را شروع سال می‌شناختند.



گزارشی از بیست و سومین سالگرد خاموشی غلامحسین‌ ساعدی
«ساعدی به پاریس رفت که بمیرد»

دوم آذر‌ماه ۲۳ سال از خاموشی غلامحسین‌ ساعدی یکی از بزرگ‌ترین نویسندگان معاصر ایران گذشت. به همین مناسبت در هوای سرد و آسمان ابری پاریس، گروه پرشماری از ایرانیان پاریس، دوستان، همسر ایشان خانم بدری لنکرانی و علاقه‌مندان به آثار ساعدی در قطعه‌ی ۸۵ گورستان پرلاشز پاریس، گرد آمدند تا یاد او را گرامی بدارند. داریوش آشوری، درباره ساعدی می‌گوید: «بعضی از داستان‌های کوتاه او خیلی خوب هستند. قدرت تخیل فوق‌العاده‌اش در داستان‌های کوتاهش بیشتر از همه جا متجلی است».



گزارشی از نهمین دوره‌ی فستیوال «تئاتر ایران در تبعید» در پاریس
۹ سال با تئاتر ایران در تبعید

نهمین دوره‌ی فستیوال «تئاتر ایران در تبعید» در پاریس با موفقیت و دست‌آورد مهمی در زمینه‌ی نزدیکی دست‌اندرکاران نمایش تبعیدی ایرانی و همتاهای آن‌ها از چند کشور جهان همراه شد. روی هم ۲۵ نمایش به زبان‌های فارسی و فرانسه در فاصله‌ی روزهای سوم تا ۲۶ اکتبر در مرکز هنری تختیا‌لتن پاریس به صحنه آمد. با چند بازیگر و کارگردان نمایش «جرم معنا ندارد» نمایشی که در این فستیوال به روی صحنه رفت، گفت و گو کرده‌ام.



گزارشی از مراسم خاکسپاری مهرانگیز دولتشاهی
وداع با تنها سفیر زن ایران در طول تاریخ

روز جمعه سوم آبان ۱۳۸۷، زیر آسمان ابری و همراه با بارش باران در پاریس، گروه پرشماری از ایرانیان برای آخرین بدرود با مهرانگیز دولتشاهی، در گورستان «مونپارناس» در مرکز این شهر گرد آمده بودند؛ زنی که مبتکر «قانون حمایت خانواده» نخستین و تنها سفیر زن ایران و از پیشگامان جنبش برابری زن و مرد در ایران بود.



گزارشی از کنفرانس «خاورمیانه‌ی بزرگ» در پاریس
پیش‌نیازهای صلح پایدار در خاورمیانه

«خاورمیانه‌ی بزرگ» موضوع کنفرانسی در پاریس بود که به ابتکار «انستیتو بین‌المللی مطالعات استراتژیک» برگزار شد. رییس این انستیتو درباره این سمینار می‌گوید: «مهم‌ترین مسأله‌ای که در این کنفرانس عنوان شد، این است که برای رسیدن به صلح در این منطقه‌ی بحرانی که قلمرو طرح سیاسی استراتژیک جدید ایالت متحده آمریکا را تشکیل می‌دهد، جز پایان دادن به جنگ فلسطین و برچیده شدن پایگاه‌های نظامی غرب در این منطقه و همین طور استقرار همکاری و همبستگی کشورهای منطقه برای حفظ امنیت و منع حضور سلاح‌های کشتار جمعی و هسته‌ای با حمایت و نظارت مستقیم سازمان ملل، راهی وجود ندارد.»



گفت و گو با آزیتا خرم پیرامون برگزاری هفته فرهنگ و هنر ایران در فرانسه
«ایرانی‌ها فقط بمب اتم نیستند»

به ابتکار بنیاد ایرانی - فرانسوی پرسپولیس از بعدازظهر سه‌شنبه، «هفته‌‌ی ایران» در شهر بالما در نزدیکی تولوز فرانسه آغاز شد. خانم آزیتا خرم، مسئول بنیاد پرسپولیس در گفت و گو با رادیو زمانه درباره اهداف برگزاری این برنامه می‌گوید: «باید نشان داد که ایرانی‌ها فقط بمب اتم نیستند. ایرانی‌ها واقعاً فرهنگ و قلب بزرگی دارند. انسان‌های بزرگی هستند و محبتی که دارند، فکر می‌‌کنم در تمام دنیا به سختی پیدا می‌شود.»



گزارشی از بزرگداشت فریدون آدمیت در پاریس:
«فریدون آدمیت، تاریخ‌نگار، نه وقایع‌نگار»

به همت بنیاد مطالعات ایرانی دانشگاه سوربن پاریس سمیناری درجهت بزرگداشت و معرفی آثار و اندیشه‌های فریدون آدمیت، تاریخ‌نگار ایران مدرن برپا شد که فروردین ماه گذشته در تهران درگذشت. در این سمینارگروهی از ایران‌شناسان فرانسوی، انگلیسی و آلمانی و همکاران ایرانی آن‌ها سخن کردند. دکتر ورنر، استاد ایرانشناسی دانشگاه ماربورگ آلمان گفت‌: «امیر‌کبیر و ایران، اولین و بزرگ‌ترین کتاب آدمیت است که به‌طور مفصل در مورد تاریخ ایران در قرن نوزدهم صحبت می‌کند. به خصوص این کتاب اثر قابل توجه‌ای در باره‌ی زندگی امیرکبیر‌ است و اهمیت امیر کبیر برای تاریخ و پیشرفت ایران در قرن نوزدهم است.»



گزارش سفر پاپ به فرانسه
سفر پاپ در بی‌رونقی کلیسا

فرانسه به مدت چهار روز در تب و تاب سفر پاپ، رهبر کاتولیک‌های جهان و گفت و گوهای مخالف و موافق بر سر این سفر به سر برد. مشاجره بر سر لائیسیته و گفت و گوهای تند مخالفان رییس جمهوری، زمانی دامنه‌ی بیشتری پیدا کرد، که وی هم‌زمان با ورود پاپ به فرانسه بار دیگر بر مفهوم لائیسیته‌ی مثبت که کلیسای کاتولیک نیز آن را تایید کرده است، به‌عنوان لائیسیته‌ای که مورد احترام اوست تاکید کرد.



تظاهرات در پاریس، در حمایت از زندانیان کرد ایرانی

دیروز بعدازظهر در پاریس و در مقابل خانه‌ی رادیو، مرکز رادیوهای دولتی فرانسه، تظاهراتی برپا شده در اعتراض به نقض حقوق بشر در ایران و دفاع از زندانیان کرد که اکثراً مدافعان حقوق بشر هستند و نزدیک به دو هفته هست که در زندان‌ها دست به اعتصاب غذا زده‌اند. آقای یوسف اردلان، یکی از حاضران در این تظاهرات اعتراضی می‌گوید: «‌ما یک انجمن حقوق بشری در پاریس به نام جمعیت کردهای مقیم فرانسه هستیم. کار ما کار حقوق بشری و تبلیغاتی لازم در این زمینه است.»



گزارشی از آخرین روز المپیک پکن
وداع باشکوه پکن با المپیک

پرچم المپیک پایین آمد؛ مشعل المپیک خاموش شد و بیست و نهمین بازی‌های المپیک تاریخ با مراسم پایانی بسیار تماشایی و باشکوه و عظیم و موفق و جاودانه به پایان رسید. مراسمی که لطافت، قدرت، نیرو و زیبایی را در خود جمع داشت و مانند افتتاحیه بازی‌ها، از فرط زیبایی، نفس را در سینه حبس می‌کرد. حالا باید چهار سال دیگر صبر کنیم تا لندن، شور المپیک را به جهان باز گرداند.



گزارشی از نتایج پانزدهمین روز المپیک پکن
آرژانتین، فاتح مدال طلای فوتبال المپیک

روز ماقبل پایانی بازی‌های المپیک پکن، روز دونده‌ها و پرنده‌ها در دو و میدانی زنان و مردان بود که در ورزشگاه اصلی المپیک پکن برگزار شد. در این روز ۳۰ مدال طلای دیگر تقسیم شد. هم‌چنین در این روز یک خانم بلژیکی شگفتی‌ساز شد و یک دختر بحرینی در ۳۰ متر پایانی دوی ۸۰۰ متر زنان، مدال طلای خود را از دست داد. در عوض زنان آمریکا در دوی امدادی ۴ در ۱۰۰ متر؛ در ۱۰ متر پایانی با پیش افتادن از روسیه مدال طلا گرفتند. امروز همچنین فینال داغ برای فوتبال مردان بود.